Prof. Dr. İlhan Ege: ‘Konutlarda doğalgaz tüketimi bir ay ücretsiz ve bir yıl boyunca da 25 metreküpü ücretsiz olacaktır’




Tarih: 28 Nisan 2023 Cuma 15:47


Mersin Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Ege, Karadeniz doğalgazının ve Kazak petrollerinin Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına verilmesinin ekonomik etkilerini değerlendirmede bulundu.

Haber- Gizem Tokkuzun

 

Karadeniz’de toplam doğalgaz rezerv miktarının 710 milyar metreküp ve 500 milyar dolardan fazla değere ulaştığını belirten Prof. Dr. İlhan Ege; “İlk etapta 10 milyon metreküp doğalgaz Karadeniz’den 170 kilometre doğalgaz boru hattı ile Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’ne ulaştırıldı, buradan da 36 kilometrelik doğalgaz boru hattı ile ulusal ağa verildi. Mayıs ayı başlarında ise bu doğalgaz artık evlerde kullanılmaya başlanacaktır. Konutlarda doğalgaz tüketimi bir ay ücretsiz ve bir yıl boyunca da 25 metreküpü ücretsiz olacaktır. Mayıs ayı hissedilen enflasyona olumlu etkileri olabilecektir. Şu an için Türkiye’nin ithal ettiği doğalgazdan maliyet olarak çok daha düşük olan Karadeniz doğalgazının kullanımının artması ile doğalgaz fiyatları düşebilecek, ciddi enerji tasarrufu sağlanabilecek, bu da sonuç olarak cari denge ve ödemeler dengesine olumlu katkı sağlayabilecektir” ifadelerini kullandı.

 

Kazakistan petrolünün Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına verilmesi ile ilgili değerlendirmelerine devam eden Prof. Dr. İlhan Ege; “Kazakistan bugüne kadar yaklaşık yirmi yıldır Kazak petrolünün ihracatının yüzde 80’ini Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu (CPC) ile Rusya üzerinden yapıyordu. Bu nedenle Kazakistan petrol ihracatında Rusya’ya bağımlı idi. Rusya-Ukrayna savaşı ve Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu (CPC)’de dört kez meydana gelen sorunlar nedeni ile Kazakistan alternatif hatlar bakmaya başladı ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Trans Hazar Uluslararası Ulaşım Güzergahını (Orta Koridor) kullanmaya karar verdi. Bu doğrultuda ilk etapta Tengiz Petrol Sahası’ndan çıkarılan 10 bin ton Kazak petrolü, Hazar Denizi kıyısındaki Aktau limanına getirildi buradan da gemiler ile Bakü’ye aktarıldı. Bakü-Tiflis-Ceyhan Trans Hazar Uluslararası Ulaşım Güzergâhı (Orta Koridor) ile Kazak petrolü taşınacaktır. Yılda 20 milyon Kazak petrolünün taşınması planlanmaktadır. Rusya’nın projeye bakış açısı projenin geleceği açısından önemli bir konudur. Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye açısından bu proje stratejik ve ekonomik anlamda önemlidir. Bu proje de olduğu gibi Türk devletleri bir araya geldikleri zaman bölgede gelecekte daha da etkin konuma gelebileceklerdir” dedi.


Etiket: ilhan, ege, doğalgaz, rezerv


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA