Büyükşehir Belediyesi, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile yaptığı iş birliğinde Qudra 2 Programı kapsamında “Gıda Güvenliği İçin Yerel Tarımsal Üretimin Teşviki Projesi” kapsamında Gülnar’da zeytin fidanı dağıttı.
Haber-Gizem Tokkuzun
Mersin’in tarımına ve üretim desenine katkı sağlamak, ekonomik, ekolojik, çeşit yönünden verimliliği artırmak, kapama zeytin bahçelerinin sayısını artırarak zeytin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen projede fidanlar yüzde 100 hibeli olarak veriliyor.
“4 yıldır yapılan hizmetler birbirinin tamamlayıcısı”
Gülnar’a önemli hizmetler verildiğini ifade eden dağıtım törenine katılan Gülnar CHP Meclis Üyesi Ahmet Gökulu; “4 yıldır yapılan hizmetler birbirinin tamamlayıcısı. Sadece zeytin fidanıyla değil, geçmişteki ve geleceğe hitap eden hizmetleri de hatırlatmak isterim. Tarımda hizmetimiz zeytinle bitmedi. Geçen yıl sonbaharda dağıtmış olduğumuz badem fidanları insanların üretimine, bütçesine ileriye dönük önemli katkılar yapacak” ifadelerini kullandı.
“151 üreticimize 3 bin 20 adet zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirildi”
Gülnar’da zeytin fidanı verilen üretici sayısını paylaşan Özdemir; “Burada Gülnar ilçemizde bunların 37’si bayan üretici, 144’ü erkek üretici olmak şartıyla toplamda 151 üreticimize 3 bin 20 adet zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Burada amaç küçük ölçekli yoksul üreticilerimize gerekli fidan katkısını sağlayarak kısmi de olsa üretim girdi maliyetlerini düşürecek şekilde fidan desteği ile birlikte üreticilerimize yardımcı olma amacını taşıyoruz. Burada yaklaşık 3 bin fidanlarımızla birlikte 150 dönüm civarındaki arazimizde zeytin üretimi faaliyeti geliştirilecek” dedi.
“Dönümde 1500 kilogram zeytin elde edilebilir”
Özdemir, Mersin’in şartlarına göre bir ağaçtan ortalama 55 kilogram verim alınabildiğini belirterek; “Dönümde 1500 kilogram zeytin ürünü elde etmekteyiz. Bundan da 300 litre zeytinyağı tedariği sağlanmakta. Bu da üreticilerimiz için ciddi manada bir gelir kaynağı oluşturmakta. Zeytini aynı zamanda yeşil ve siyah sofralık olarak değerlendirme ve bu şekilde pazarlama imkanlarımız var. Zeytinyağını da ham yağ, zeytin sofralık yağı ve sızma yağı şeklinde değişik kategorilerde pazarlama imkanları var” dedi.
|