POMEM Antrenörü ve Beden Eğitimi Öğretmeni Muhsin Aydemir, her üniversitenin bu bölümler için farklı parkurları olduğunu vurgulayarak; "Yani Türkiye genelinde tek bir parkurdan sorumlu değiller" dedi.
Haber- Sercan Özdemir
Tarkan Özyılmaz'ın İçel TV ve Sun TV'de hazırlayıp sunduğu bir spor programı olan Kral Sohbetler'in bu haftaki konuğu POMEM Antrenörü ve Beden Eğitimi Öğretmeni Muhsin Aydemir oldu. Aydemir, üniversitelerin beden eğitimi bölümlerine hazırlanan öğrencileri nelerin beklediğini anlatırken; polislik sınavına girmeyi düşünen adaylar için de bilgiler paylaştı.
"Öğrencilerimizi farklı farklı parkurlarda denemelere girmeye hazırlıyoruz"
Beden eğitimi öğretmenliği veya beden eğitimi bölümlerine hazırlanan adaylara dair konuşan Aydemir, "Her üniversitenin kendine özgü parkuru oluyor. Yani Türkiye genelinde tek bir parkurdan sorumlu değiller. Örneğin Mersin Üniversitesi'nde mi şansımızı deneyeceğiz? Burada Mersin Üniversitesi'nin belirlemiş olduğu parkurda sınava giriyoruz. Oldu da burası olmadı; Çukurova Üniversitesi'ni veya başka bir üniversiteyi deneyeceksek, öğrencilerimizi her üniversitenin kendine özgü parkuru olduğu için farklı farklı parkurlarda denemelere girmeye hazırlıyoruz. Ona göre götürüyoruz" dedi.
"Gelen her öğrenciyi en az 3-4 farklı üniversiteye hazırlıyoruz"
Öncesinden bilgileri edindiklerini sözlerine ekleyen Aydemir, "Bize gelen öğrencilerin en büyük avantajlarından bir tanesi şu; çok şükür 21 yıldır bu işin içerisinde olmamızın en büyük avantajlarından birisi; artık Türkiye'de bütün üniversitelere elimiz uzanabiliyor. Sağ olsunlar değerli hocalarımız var, onlara danışıyoruz. Onlardan bilgilerimizi alıyoruz. Ona göre öğrencilerimizi öncesinde hazırlıyoruz. Bu bilgileri öncesinden aldığımız için öğrenciler de öncesinden hazırlanmış oluyor. Bu da bir avantajdır. Zaten beden eğitimi öğretmenliği ve bölümleri için söylüyorum; gelen her öğrenciyi en az 3-4 farklı üniversiteye hazırlıyoruz. Çünkü bazen çok iyi olduğun bir yerde ayağın kayabiliyor, düşebiliyorsun. Heyecanına yenik düşebiliyorsun. Elinden top kaçabiliyor veya yaptığın harekette aletten düşebiliyorsun. O yüzden mutlaka alternatif bir seçenek bulunduruyoruz. Biri olmazsa biri, biri olmazsa biri olacak şekilde öğrencimizi hazırlıyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Gelen kişinin ilk önce anatomik ve fizyolojik yapısına bakıyoruz"
Gelen hiç kimseyi geri çevirmediklerini vurgulayan Aydemir, "Nasıl bir seçenek sunuyoruz? Zaten bu işin eğitimini alan arkadaşlarımız ve ben; biz bu işi yaparken gelen kişinin ilk önce anatomik ve fizyolojik yapısına bakıyoruz. Bu kişi neye uygundur? Hangi alana ve hangi branşa uygundur. Hangi üniversitenin parkuruna yönlendirirsek bu öğrenci başarılı olur. Eğer ki biz hem anatomik yapı bilmiyorsak hem fizyolojik yapıyı bilmiyorsak, yaptığımız antrenmanın içeriğini iyi ayarlayamıyorsak, yoğunluğunu ve şiddetini ayarlamıyorsak, dinlenme aralığını iyi ayarlayamıyorsak; zaten gelen çok iyi bir sporcu da olsa biz o kişiye zarar veririz, sakatlarız" diye konuştu.
"Hiç kazanamaz dediğimiz öğrenci kazanıyor"
Bir örnek üzerinden konuya açıklık getiren Aydemir, "Mesela her üniversitenin sınavı farklı ya; bazı üniversitelerde TYT puanı yüksek tutuluyor, 'el pençesi' diyor. Adam geliyor, 90-100 kilo ama eli kolu kuvvetli. 'El pençesi' denildiği için sıkıyor, bırakıyor. Bunu yapabilecek bir aday yoktur. TYT puanını da yüksek tuttuğu için zaten yüzde 70, 80 veya 90'lık dilimde 'TYT puanı' diyor. Yüzde 10-20'de de bu beceri olarak adlandırdığımız; el pençesi ne kadar beceri oluyorsa, bu sınavlarda belirleyici oluyorsa; bunu baz aldığı zaman hiç kazanamaz dediğimiz öğrenci kazanıyor" dedi.
"Beden eğitimi bölümlerine ayrı bir grubumuz var"
Çukurova Üniversitesi mezunu olduğunu ve 21 yıldır bu sektörde olduğunu belirten Aydemir, "Bizim çalışma sistemimiz şöyle; beden eğitimi bölümlerine ayrı bir grubumuz var. Üniversite mezunlarının girdiği 'POMEM' dediğimiz sınav, lisans mezunları için 60 KPSS puanı. Önlisans için 65 puan gerekiyor. Tabi 2 yıldır da bu sistem değişti. Şimdi bu puan, taban puanı olarak belirleniyor ama eleme yapılıyor KPSS puanında. 10 katı kuralı getirildi. Yani alım sayısının 10 katı sınava çağırılıyor, geri kalan adaylar sınava girmeden KPSS puanından eleme yapılıyor" dedi.
Aydemir, polislik sınavından da bahsetti
POMEM Sınavı'na girecekler için kadınlarda 1,62 boy, erkeklerde ise 1,65 boy arandığını belirten Aydemir, yüzde ve yarım kollu tişört giyildiğinde kolun alt kısmında belirgin bir unsurun olmaması gerektiğini kaydetti. Bunun yanında renk körlüğüyle ilgili de bir sağlık kontrolü yapıldığını sözlerine ekleyen Aydemir, "Lisans ve ön lisans üniversite mezunlarının KPSS puanlarıyla başvuru yaptığı alandır. PMO dediğimiz yine polislik alımı; Polis Meslek Yüksek Okulları. Bu ise lise mezunlarının TYT sınavına girip 250 ve üzeri puan çekerek başvuru yaptıkları alandır. Beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük eğitimi, rekreasyon bölümü, spor yöneticiliği bölümü; bunlar da zaten lise mezunu öğrencilerin girdiği sınavlardır. Burada 4 yıllık üniversite kazanılıyor ve ona göre kendi alanlarında hangi bölümü kazandıysa oradan mezun oluyor" şeklinde konuştu.
"Milli Savunma Üniversitesi'nin kendine özgü TYT sınavı gibi ayrı bir sınavı da var"
Milli Savunma Üniversitesi sınavlarından da söz eden Aydemir, "Bunların yanında Milli Savunma Üniversitesi var. 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimi'nden sonra biliyorsunuz askeri okulların çoğu kapandı. Ondan sonra Milli Savunma Üniversitesi adı altında bir üniversite açıldı ve oradan alımlar yapılmaya başlandı. Burada da yine yaş şartı var. 20-21 yaş arasındakiler başvuru yapabiliyor. Yine TYT sınavına giriyorsunuz ve Milli Savunma Üniversitesi'nin kendine özgü TYT sınavı gibi ayrı bir sınavı da var. Kendine özgü bir sınavı var. İçersinde bulunan askeri bölümlerin bazılarının alımlarında AYT de gerektiriyor. Bunun yanında da yetenek istiyor. 3 farklı aşamada yetenek sınavını baz alıyor. Nedir? Barfiks, çift ayak öne doğru sıçrama, dizlerinin üzerine çöküp basketbol topu öne atma. Attığı mesafenin ölçüsü baz alınıyor. Mekik oluyor" ifadelerine yer verdi.
|