Vahap Seçer: ‘Türkiye’nin Bir İlkini Gerçekleştiriyoruz’




Tarih: 5 Haziran 2023 Pazartesi 17:00


Temiz Akdeniz, Temiz Mersin Paneli’nde konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: " Türkiye’nin bir ilkini gerçekleştiriyoruz. İklim temalı, iklim değişikliği temalı Bilim Merkezi kuruyoruz " dedi.

Haber-Seher Çoban

5-10 Haziran arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çevre etkinliklerinden birisi 'Temiz Akdeniz İçin Ekosistem Tabanlı İzleme ve Yönetim Planı Projesi Kapanış Lansmanı' oldu. Lansman kapsamında, Kongre ve Sergi Sarayı'nda bir panel düzenlendi. Panele katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; 2020 yılında Hatay, Adana ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri ile Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğiyle bir çalışma başlatıldığını hatırlattı. Çalışma kapsamında Susanoğlu ve Seyhan Nehri arasındaki bölgenin alanında uzman isimler tarafından incelendiğini belirtti. Seçer, elde edilen bulgular ve çözüm yollarının panelde aktarılacağını kaydetti.

Konuşmasında, belediye olarak üzerlerine düşecek görevleri yapmaya hazır olduklarını belirten Seçer, "Elbette ki bu önemli. Önemli bir emek içeren çalışmanın neticesinde ortaya çıkan, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gereken; Akdeniz'imizin, doğal olarak kıyılarımızın ve şehrimizin temiz olması için ödevimiz ve görevimiz ne ise biz bunları harfiyen yerine getireceğiz" dedi.

"Hepimizin, tüm dünyanın boğuştuğu ve mücadele ettiği konular"

Çevre kirliliğinin yalnızca Mersin'e özgü olmadığının altını çizen Seçer, "Tüm dünyanın mücadele ettiği; çevre kirliliğinin nedeni sadece nüfus artışı, sanayileşme, insanların refah düzeyi arttıkça ortaya çıkan yaşam şekilleri, teknoloji geliştikçe ortaya çıkan çevresel etkiler; sadece Mersin'imize tesir etmiyor. Tüm dünyanın boğuştuğu konular ve bunlar neticesinde küresel iklim değişikliği, iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı mahsurlar da hepimizin, tüm dünyanın boğuştuğu, mücadele ettiği konular. Ama biz tabi kendi bölgemize ve kurum olarak kendi yetki ve sorumluluk alanımızda katkı sunabiliriz. Bu realiteyle bu çalışmaları yapmamız lazım. Bu konuda mutlaka farklı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de görevli, yetkili; yasal çerçevede bu anlamda görevini yapacak kurumlar var. Daha üst düzeyde bakanlık, bakanlığa bağlı kurumlar, kuruluşlar, üniversiteler ya da diğer ismini sayamadığımız kuruluşlar vardır" ifadelerine yer verdi.

"Keşke 5 yıl önce şimdiki aklım olsaydı' dediğiniz noktada o 5 yılı alamıyorsunuz"

Aradan geçen zamanın ve ortaya çıkan tahribatların geriye dönüp düzeltme şansı tanımadığını belirten Seçer, "Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak da biz kendi bölgemizde bu anlamda çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ciddiyetle ve bilimin ışığında sürdürmeye devam edeceğiz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da ne yaptığımızı bilen, sonuca odaklı, sadece siyasetin gerçeği olan günü kurtarma, yasak savma, yapıyormuş gibi görünme değil; hakikaten bizden sonra gelecek olan yöneticilere de ya da kadrolara da bir birikim ortaya koyma. Çünkü her şeyi parayla satın alabilirsiniz ama zamanı parayla satın alamıyorsunuz, geriye dönemiyorsunuz. 'Keşke 5 yıl önce şimdiki aklım olsaydı' dediğiniz noktada o 5 yılı alamıyorsunuz. Böyle bir gerçek var. Bu konuda da kamuoyunun sadece çevre bilinci, çevre kirliliğiyle mücadelede değil her konuda Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin işini ciddi yaptığı, iyi yaptığı kanaatinin kafalara yerleşmesini istiyorum belediye başkanınız olarak" şeklinde konuştu.

"Çok hassas bir bölgedeyiz"

Seçer, Doğu Akdeniz Havzası olarak iklim değişikliğinden yoğun etkilenebilecek bölgelerin başında yer aldıklarını sözlerine ekleyerek; "Hepimiz izliyoruz. Son zamanlarda yağış rejimindeki olası dışı yağışlar, ani yağışlar, farklı beklenmeyen zamanlarda beklenmeyen mevsimlerde ortaya çıkan yağışlar; bunların sele dönüşmesi, orman yangınları, aşırı kuraklık, aşırı sıcaklık. Birçok konu işte bahsettiğimiz çevre faktörleri, onların ortaya çıkarttığı iklim değişikliği ve sonuç itibariyle de ortaya çıkan olumsuzluklar" dedi.

"Türkiye'nin bir ilkini gerçekleştiriyoruz"

Bu kapsamda farkındalığa erken yaşlarda başlamanın önemine değinen Seçer, "Biz, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevre bilincinin aşılanması, artırılması; bunun hassasiyetinin toplumlara aktarılması için önemli çalışmalar yapıyoruz. Hem belediye bünyemizde hem de bağlı kuruluşlarımızda; başta MESKİ olmak üzere çok değerli, önemli çalışmalar var. Anaokullarıyla ilkokullarda yaklaşık olarak 32 bin öğrenciye; bu sadece Büyükşehir bünyesinde; hocalarımızın da katkısıyla bilinçlendirme eğitimi veriyoruz. Yine MESKİ'nin yaptığı çalışmalarda; suyun değeri, çevre, çevre kirliliği gibi konularla ilgili de yine ilkokul seviyesindeki öğrencilerimize farkındalık yaratmak için eğitimler veriyoruz. Türkiye'nin bir ilkini gerçekleştiriyoruz. İklim temalı, iklim değişikliği temalı Bilim Merkezi kuruyoruz. Çok yakın bir zamanda da hep beraber orayı toplumun hizmetine alacağız. Eğitimi çocuk yaşta, çocukların dimağlarına bazı konuları ve farkındalıkları kazırsak ömür boyu o çocuk o bilinçle yaşar ve toplum bu şekilde dönüşür" ifadelerine yer verdi.

"Vatandaşlarımın bunu görmelerini istiyorum"

Mersin'in temiz kalabilmesi için belediye olarak yoğun gayret sarf ettiklerinin altını çizen Seçer, "Ortaya çıkan kirliliğin yok edilmesine, bertarafına, sokakların temiz olmasına, derelerin dere yataklarının ki bizim sorumluluk alanımızda olmadığı halde temiz olmasına, sel baskınları sonucu ortaya zarar çıkmasın diye bu ödev bize ait olmadığı halde katkı sunmaya çalışıyoruz. Sokakları, caddeleri her sabah işe gelirken görüyorsunuzdur. Kadınlarımız başta olmak üzere; biz insanların bilinçsizliğinden, eğitimsizliğinden, alışkanlıklarından doğan çevreyi kirletme olumsuzluklarını ortadan kaldırmak için sabahın kör karanlığında çalışmaya başlıyor belediye çalışanları. Vatandaşlarımın bunu görmelerini istiyorum. Eğer çevre bu kadar sorumsuzca kirletilmezse, elindeki plastik şişe dere yatağına, denize bırakılmazsa ortalık kirli olmaz. Denizlerde, akarsularda kirlilik olmaz. Mikro plastik olmaz. İnsan sağlığına tesir eden olumsuzluklar ortaya çıkmaz" diye konuştu.

"Refüjlerde her şey var, bir ben yokum"

Herkesin çevre konusunda bilinçli olması gerektiğini işaret eden Seçer, "Araçla seyahat ederken ışıklarda durduğunuz zaman refüjlere şöyle kafanızı çevirin, bir bakın. Olacak iş değil. Bir ben yokum. Her şey var. Bir çöplük görünümünde. Bu eğitimli bir toplumda olmaz. Farkındalık yaratılmış, çocuk yaştan okullarda, ailede, iş yerinde her ne ise eğitim alabileceği insanın her noktasında bu farkındalık yaratılmışsa, çevre bu kadar kirli olmaz. Ben bazen şaşırıyorum. 'Başkanımız Mersin kirli, Mersin'i temizlemiyorsunuz, çalışmıyorsunuz' deniyor. Vatandaşım, sevgili kardeşim; bunun için 500 kadın kardeşimi görevlendirdik. Senin arkanı toparlaması için. Ama sen dağıtmaktan bıkmadın. Küçüklüğümde annemin dediği gibi 'Vahap ben senin arkanı toparlamaktan bıktım, sen evi dağıtmaktan bıkmadın' misali. Herkesin bu bilinçte olması lazım. Bunları görmemiz lazım. O zaman pırıl pırıl bir çevrede yaşarız" şeklinde konuştu.

"Müeyyideler caydırıcı değil"

Seçer'in dikkat çektiği noktalardan bir tanesi de sinekle mücadele oldu. Sineklerin, insanların ihmalkarlığı sonucu çoğaldığını belirten Seçer, şunları söyledi; " Farkında mısınız yılda milyonlar veriyoruz insanları zehirlemek için, çevreyi kirletmek için. Ondan sonra da diyoruz ki sera gazı miktarı yükseldi, iklim değişikliği oldu. Milyonlarca lira ya da dolar para harcıyoruz sinekle mücadele için. Sinek nereden ürüyor? Nedeni yine insanoğlu, yine çevre kirliliği, yine çöp, yine su birikintileri, yine kanalizasyonlar. Gidin bakın, birçok apartmanın bodrum katına giremezsiniz. Vallahi apartman çökecek, temeli çürümüş. Herkes kayıtsız kalıyor. Kurumlar da kayıtsız kalıyor ya da yapılan yasal düzenlemeler caydırıcı değil. Müeyyideler caydırıcı değil. Bir toplum ne kadar sorunları halının altına süpürerek yaşayabilir? Sonuçta kir birikir birikir, kaya gibi sertleşir, halının altından çıkartamaz olursunuz. Bunları toplum önünde sürekli konuşmamız lazım."


Etiket: vahapseçer, çevre, temizlik


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA