TAŞTEMEL, ALTYAPIDAN YETİŞEN OYUNCULARA YÖNELİK DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU




Tarih: 6 Haziran 2023 Salı 15:06


Teknik Direktör Bilbay Taştemel, İçel TV ve Sun TV’de yayınlanan Tarkan Özyılmaz’la Kral Sohbetler programının konuğu oldu. Özyılmaz, Taştemel’in açıklamalarını özellikle hücum oyuncularının dinlemesi gerektiğini belirtirken; Taştemel ise altyapıdan yetişen oyunculara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Haber-Seher Çoban

"HER ŞEY 'FUTBOLCU İYİ KOŞUYOR, TOPA İYİ VURDU' DEMEKLE OLMUYOR"

1958 yılında Ordu'da doğan ve futbola Hatay'da başlayan Taştemel, Hatayspor'da gol kralı olduktan sonra 2. Lig ve 3. Lig dahil olmak üzere Türkiye liglerinde yaklaşık 300 gole imza attı. Şu anda da futbolun içerisinde antrenör olarak aktif rol alan Taştemel, Mersin'de altyapıdan yetişen oyunculara dair şunları söyledi; "Mesela ben Akdeniz'e gidiyorum, birkaç iyi futbolcu var. Bakıyorum başka takımlarda da birkaç iyi oyuncu var. Ama baktığım o iyi oyuncuların hepsi belli bir yaşa gelmiş. Amatör kalmış, bir yere gidememiş. Fiziki yapısına bakıyorum; fiziki yapısı yüzde 100 üzerinden değerlendirildiğinde yüzde 30-35 civarında. Oyuncuya da bakıyorum. 'Niye böyle çalışmıyorsun' diyorum. 'Fitness var, şu var, bu var' diyorum. Ama onların bilen bir insanla planlama altında çalışması lazım. Futbolcuya bakıyorum, 'nereden başlıyorsun' diyorum. 'Ayak altından başlıyorum' diyor. Şimdi benim bildiğim yukarıdan başlanır. Üstün kuvvetliyse, omzun kuvvetliyse, kalçan kuvvetliyse ayakların da güçlü olur, aşağısı da güçlü olur. Bunları anlatmak lazım. Her şey 'futbolcu iyi koşuyor, topa iyi vurdu' demekle olmuyor."

"O SAHALARI ONLAR YAPACAK Kİ BİZ DE DESTEK VERELİM"

Özellikle kentin ilçe belediye başkanlarına da bu noktada destek çağrısında bulunan Taştemel, "Akdeniz Belediye Başkanı olsun, Toroslar Belediye Başkanı olsun, Mezitli Belediye Başkanı olsun; bunlara çok önem vermeleri gerek. Bunların üzerinde durmaları gerek. Futbol dünyanın temel bir unsuru. Bu gençlerin belli yerlerden kurtulması için futbolun ön planda olması lazım. Kim yapacak? Onlar yapacak. O sahaları onlar yapacak ki biz de destek verelim. Bizi de kullanacaklar. Biz de akşama kadar çalışalım" dedi.

"17-18 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN EN KÖTÜ ŞARTLARDA 3. LİG'LERDE OYNAMASI LAZIM"

Altyapıda karşılarına çıkan temel bir soruna değinen Taştemel, "Şimdi sen çocuğu 17-18 yaşında verirsen, 'bunu Ankaragücü'nün altyapısına gönderiyorum' demiş oluyorsun. 17-18 yaşındaki çocuğun en kötü şartlarda 3. Lig'lerde oynaması lazım. En kötü şartlarda bir BAL'da oynaması lazım. O çocuğun altyapılarda ne işi var? Ben olsam hayatta yollamam. Mümkünü yok yollamam. Bir iyilik yapmak istiyorsam ve yollayacaksam; bir tanıdığım varsa Siirtspor'a yollarım. Gönder, çocuk orada bir şansını denesin. Bir bakarsın formayı kapar ve belli yerlere gelir" diye konuştu.

"5 PARMAĞIN 5'İ BİR Mİ?"

Erdemli Spor üzerinden de bir örnek veren Taştemel, "Erdemli Spor Başkanı Mehmet Morgül, 36 senedir Erdemli'ye hizmet veren; 36 senedir bu işin tozunu yutmuş bir başkanımız. Şimdi ben onunla yıllar evvel çalıştım, son maçta şampiyonluğu kaybettim. 25 sene sonra küme düşmeye oynuyor, beni çağırdı. Gittim, futbolculara baktım. Oynayan futbolcuyu elimle çekiyorum, beni çekemiyor. Fiziki olarak kuvvetsiz. 'Bu böyle olmayacak' dedim. Yaş itibariyle bildiğim 3-5 futbolcu var. Aldım, o takımı kümede bıraktık. Şimdi Erdemli Spor'da oynayabilecek 4-5 tane adam bulamıyorsun. En iyisi polis. Ama iyi çocuklar. Çocuklar hakikaten futbolu seviyorlar. 5 parmağın 5'i bir mi? Biri maçı tek başına alır. 3 kişi koyarsın, futbol oynuyor gibi gözükür ama bir bakmışsın 3-0 mağlupsun" ifadelerine yer verdi.

"HOCALIĞIMI İLK YAPTIĞIM GÜN İNANIN BANA 'HİÇBİR ŞEY BİLMİYORMUŞUM' DEDİM"

Teknik direktörlük diplomalarından da söz ederek değerlendirmelerde bulunan Taştemel, "Şimdi futbol takımı karşına geliyor. 20-25 kişilik bir grup. Hepsinin kişiliği farklı. Hepsinin futbolculuğu farklı. Hepsinin karakteri farklı. Sen de hocasın. Orayı yönetmek bambaşka bir şey. Dışarıdan göründüğü gibi; 'ben giderim orada koştururum' değil. Ben de ilk olarak 5-6 milli takım hocasıyla çalıştım. Yıllarca ligde top oynadım. İkinci liglerde gol krallıkları yaşadım. Ama hocalığımı ilk yaptığım gün inanın bana 'hiçbir şey bilmiyormuşum' dedim. Ondan sonra 'bu böyle olmayacak' dedim. Ne yaptım? Üretime geçtim. Bir varyasyon varsa, ben 10 çeşit varyasyona çevirdim. Öncelikle hoca olan kişinin bir kere top oynamış olması lazım. Ben hocaların futboldan gelmiş olması taraftarıyım" diye konuştu.

"BU İŞİN İÇİNDEN GELEN, BU İŞİ SEVEN, KOŞTURAN HOCALARA İHTİYAÇ VAR"

Altyapıdan yetişen bir gencin futbolda tutunabilmesi noktasında hocaların önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Taştemel, "Biz işin içindeyiz. Hazırız. Şimdi burada başkanı da elinden tutacaksın. Mehmet Morgül'den bahsettim. Adam küme düşmeye oynuyor. Hiçbir maç alamamış, futbolcunun parasını günü gününe veriyor. Kalkıp da 'arkadaş siz 6 maçtır mağlup oluyorsunuz' demiyor. Adamı çağırıyor, veriyor. O da biliyor. Fazla olsa fazla verecek de elindeki o kadar. Bugün Süper Amatör kümede bile büyük paralar dönüyor. Bunları düşünerek; bu altyapıların oluşumlarında biraz daha hareketli olmak lazım. Biraz daha öne çıkarmak lazım. Futbolcuyu getiriyorsun, çalıştırıyorsun. Bakıyorsun 3 ay sonra 'ben futbolu bıraktım, basketbola gideyim' diyor. O çocuğu orada tutmak lazım. O çocuğu orada tutabilmek için de bu işin içinden gelen, bu işi seven, koşturan hocalara ihtiyaç var" şeklinde konuştu.


Etiket: bilbaytaştemel, altyapı


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA