Mersin’de riskli binalar arasında görülen Kırmızı-Lacivert İş Hanı, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından hızla boşaltılmıştı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, iş hanı çevresindeki dükkanların Öğretmen Evi’ne taşınacağını açıklamıştı. Ancak aradan geçen süreçte Seçer, Öğretmen Evi için talep ettikleri tahsisi henüz alamadıklarını açıkladı. Deprem riski nedeniyle iş hanının yıkılacağı bildirildi. İş hanı çevresindeki Zafer Çarşısı esnafı ise ’rızık kutsaldır’ yazılı pankartlarla yıkıma karşı çıkarak, yasal sürecin beklenmesini talep etti.
Haber-Şirin Alp
Seçer: "Yasal olarak ben oraları yıkmak zorundayım, yapacak hiçbir şey yok"
Belediye birimlerinin yer aldığı Kırmızı-Lacivert İş Hanı'nın 6 Şubat'daki depremlerin ardından boşaltılmasıyla birlikte, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de Mart ayı sonunda İstiklal Caddesi'ndeki incelemeleri sırasında Zafer Çarşısı esnafıyla bir araya geldi. Daha önce, iş hanı çevresindeki dükkanların Silifke Caddesi üzerindeki Öğretmen Evi'ne taşınması için yer tahsisi müracaatlarında bulunduklarını belirten Seçer, son ziyaretinde henüz bir geri dönüş alamadıklarını söyledi. Kendisinin de bir süredir ilgili kurumlardan olumlu geri dönüş beklediğini esnafa bildiren Seçer, "Yasal olarak ben oraları yıkmak zorundayım, yapacak hiçbir şey yok. Bu konu yeni bir konu da değil. Biz birkaç yıldır kendileriyle görüşüyoruz. Zafer Çarşı'sında olan dükkanların tamamı Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne ait ve oradaki esnafların tamamı da bizim kiracımız. Biz hukuki çerçevede bu dükkanların belli bir zaman dilimi içerisinde boşaltılmasını kendilerinden istedik" dedi.
Esnaf, binanın sağlam olduğunu savunarak yeni bir analiz istedi
Zafer Çarşısı esnafı ise gelinen süreçte 'deprem riski' ve 'yer tahsisi' sorunları arasına sıkıştı. Son olarak 'deprem riskine' razı olan esnaf, İstiklal Caddesi'ni bir dakikalığına trafiğe kapatarak taleplerini dile getirdi. Esnaf adına konuyla ilgili açıklama yapan Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, "Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye başkanı seçilmeden önce bizleri ziyaret edip, restore sözü vermişti. Seçildikten sonra da bizim bulunduğumuz bölgeyi yıkacağını, esnafları mağdur etmeyeceğini söyledi. Şimdi ise 'size yer bulamıyorum, hükümet de Öğretmen Evi'nin yerini vermiyor' demeye başladı. Bizler her seferinde merkezinde esnafın olduğu her projeye destek sözü verdik. Biz burada yerinde dönüşüm istiyoruz" dedi. Mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen Algüllü, "Büyükşehir yasası ile belediyelere devredilen Kırmızı-Lacivert ve Özel İdare İş Hanları bir takım usulüne uygun olmayan yöntemler ve 8 ayda alınan bir deprem raporu ile yıkılmaya çalışılıyor. Yeniden bağımsız kuruluşlarca yapılmasını istediğimiz deprem analizleri var. Hukuksal süreçte bu binaların sapa sağlam ayakta olduğunu bu çalışmalar gösterecektir" ifadelerine yer verdi.
|