Mersin SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili, 34 yıl önce yürürlüğe giren 3568 Sayılı Meslek Yasası’nın mesleğin bugünkü sorunlarına çözüm üretmediğini belirterek; "Yıllardır süregelen üst birliğimizde azınlığın çoğunluğu yönettiği 5’e 4 antidemokratik yönetim anlayışının artık son bulması gerekmektedir. Başkanın, yeminli mali müşavirler olma zorunluluğu kaldırılmalıdır" dedi.
Haber-Sercan Özdemir
13 Haziran 1989 tarihinde 20194 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'yla söz konusu meslek grubu yasal statüye kavuşmuştu. Kanunun yürürlüğe girmesinin 34'üncü yıldönümünde Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan törende, Mersin SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili, mesleğin mevcut sorunlarını gündeme taşıdı.
“34 yıllık yasamız artık yetersiz kalmakta”
Törende konuşan Mersin SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili, muhasebecilerin devlet memuru gibi çalıştıklarını ancak devlet memurlarıyla aynı haklara sahip olmadıklarını vurgulayarak; "Halk arasında 'muhasebeci' olarak anılan, staj dahil; doktordan daha çok okuyan, hukuk fakültesi mezunu kadar hukuk bilen, devletin gönüllü memuru olan, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun tüm sorumluluklarına tabi fakat aynı haklardan faydalanmayan, vergi mükellefinin eli ve ayağı, kamu otoritesinin gözü ve kulağı, ticari hayatın hafızası, ülke ekonomisinin teminatı olan bizlerin ve mesleğimizin sorunlarının çözümünde 34 yıllık yasamız artık yetersiz kalmakta. Günümüz şartlarına cevap verememekte, haksız rekabetle mücadelede ve odalarımızın yönetiminde yetersiz kalmaktadır. 3568 Sayılı Yasamızın bir an önce değişimi sağlanmalı, değişim gündeme alınmalı, günümüz şartlarına göre revize edilmelidir" ifadelerini kullandı.
"Başkanın, yeminli mali müşavirler olma zorunluluğu kaldırılmalıdır"
'Haksız rekabet' vurgusunda bulunarak bir başka sorunu gündeme taşıyan Türkili; "Yıllardır süregelen üst birliğimizde azınlığın çoğunluğu yönettiği 5'e 4 antidemokratik yönetim anlayışının artık son bulması gerekmektedir. Başkanın, yeminli mali müşavirler olma zorunluluğu kaldırılmalıdır. Son çıkartılan yönetmelikle mali müşavirlik bürolarında levha asılması ihtiyari olarak değiştirilmiştir. Bu ruhsat, kullananlara kimliklerini gizleme konusunda fayda sağlamakta ve haksız rekabete neden olmaktadır. Haksız rekabetle mücadeleye sekte vurmaktadır. Bu uygulamanın değiştirilmesi, levha zorunluluğunun tekrar hayata geçirilerek düzenlenmesi gerekmektedir" dedi.
"Düşük ücretle meslek mensubu istihdamının önü kesilmelidir"
Meslek mensuplarının sağlık ve ücret haklarına da değinen Türkili; "Mücbir sebep uygulamalarında meslek mensuplarımız hasta hasta, yanlış ve eksik yazılan raporların peşinde koşmamaları için Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında entegrasyon sağlanmalıdır. Kurumlarda mali hizmet birimlerinde çalışan personelin mali müşavirlerden oluşması ve hizmet içi yükseltmelerde ruhsat geçerliliğimizin sağlanması konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Hizmet akdiyle çalışan meslek mensuplarımıza da ücret tarifesi çıkartılmalı, düşük ücretle meslek mensubu istihdamının önü kesilmelidir" dedi.
"Mesleğimizin yasal statüye kavuşmasının 34'üncü yılı tüm meslektaşlarımıza kutlu olsun"
Dayanışma ve işbirliği içerisinde çalışmaya ve çözümler üretmeye devam edeceklerini vurgulayan Türkili; "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında ülkemize değer katarak çalışmaya devam edeceğiz. Yasamızın kabul edilerek mesleğimizin yasal statüye kavuşmasının 34'üncü yılı tüm meslektaşlarımıza kutlu olsun" dedi.
|