Vatandaşların yaz aylarını sağlıklı, huzurlu ve rahat bir şekilde geçirebilmeleri için çalışmaları gerçekleştiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, yaz mevsimine girilmesiyle beraber haşere ile mücadele çalışmalarını etkili bir şekilde sürdürdüğünü açıkladı.
Haber - Berna Uslu
Yaz aylarının gelmesiyle beraber yıl boyunca devam eden ilaçlama çalışmalarını hızlandırdığını bildiren Büyükşehir ekipleri, Mersin’de belirlenen 160 bin noktada düzenli olarak ilaçlama yapıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Mersin’de 16 bin kilometrekarenin tamamında 365 gün boyunca sürdüklerini ve Türkiye’deki en etkili ilaçları kullandıklarını belirtti. Halisdemir; “Türkiye'de haşere ile mücadelede kullanılan en kaliteli ilaçları alıyoruz. Avrupa Birliği normlarında, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı toksikoloji ve ekotoksikolojiraporu olan ilaçları tercih ediyoruz. Bunlar kaliteyi artırıyor. Vatandaşımızın sağlığı, huzuru ve rahatı konusunda asla taviz vermiyoruz” şeklinde konuştu.
“Poşetleri bağlayarak atın”
Sözlerine devam eden Halisdemir; “Haşere ürememesi için bu işlemler çok önemli. Çünkü çöplerden sızan sular ve atıklar; sinek, sivrisinek ve diğer haşerelerin üremesine neden olabiliyor. İlçe belediyelerimizden beklentimiz de; bu konteynerlerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi, ilaçlanması ve temizlenmesi. Ayrıca, yaylalar başta olmak üzere, müstakil evinde olanlar ve balkonunda çiçek besleyen vatandaşlarımızda sulama amaçlı su biriktiriyorlarsa ve çiçek altlarındaki küçük kaplarda su bulunduruyorlarsa, lütfen bunları sık sık yenilesinler. Çünkü sivrisineğin en sevdiği üreme noktaları buralardır” diyerek vatandaşı uyardı.
“9 bin havuza Lepistes balığı bıraktık”
Mücadelenin sadece kimyasal ve biyolojik ilaçlarla yapılmadığını belirten ; “Biz buralara 15-20 günde bir düzenli olarak ilaç atıyorduk, ama bir proje geliştirdik. Sivrisinek larvası ile beslenen Lepistes balıklarımızı bu havuzlara atmaya başladık. Havuzlara bıraktığımız Lepistesler, bu larvaları yiyorlar ve orada sivrisinek üremesini kaynağında engelliyorlar. Bugüne kadar bu balıkları 9 bin havuza bıraktık. Önümüzdeki günlerde bunu daha da artırmayı düşünüyoruz” dedi.
“Aromatik bitkiler sivrisineği kaçırıyor”
Haşere ile mücadelede konusunda projelerinden bahseden Halisdemir; “Fesleğen ve Lavanta gibi bazı aromatik bitkiler, sivrisineğin kaçmasını sağlıyor. Bu bitkilerden yetiştirdik ve özellikle yaylalara dağıtmaya başladık. 18 bin bitkimizi şu an il genelinde dağıttık. Çok da ilgi gördü. Vatandaşlarımızdan bu bitkileri bahçelerinde yetiştirmelerini ve çoğaltmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
|