Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde ishal, kusma, yüksek ateş ve mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısının artması ile birlikte harekete geçen Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi, Liman bölgesi, Hacı Musa Çayı ve kolları ile Selinus ve Taşkesildi plajlarında denetim ve izleme faaliyeti gerçekleştirdi. Yapılan değerlendirmelere göre, Selinus Plajı’nda dönemsel olarak mikrobiyolojik kirlilik değerlerinin yükseldiği gözlemlense de gerek Sağlık Bakanlığı Yüzme Suyu Takip Sistemi’nde gerekse ASAT Genel Müdürlüğü tarafından alınan numunelerde “Kötü düzeyde girilemez deniz suyu kalitesine” rastlanılmadı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi; ishal, kusma, yüksek ateş ve mide bulantısı şikayetleri üzerine Gazipaşa’nın birçok noktasında denetim ve izleme faaliyeti gerçekleştirdi. Gazipaşa’da yapılan denetimlerde, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Çağıltay, Laboratuvar Şube Müdürü Adil Doğan, ASAT Gazipaşa Şube Müdürü Erhan Özbudak ve Antalya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personeli Çevre Mühendisi Emirhan Terzi yer aldı.
Yapılan denetim ve izleme faaliyetlerini geniş bir sahada gerçekleştiren ekipler, 10-11-12 Temmuz 2023 tarihlerinde Selinus Plajı'nda 3 noktadan, Taşkesildi ve Muzdeniz plajlarından 1’er noktadan deniz suyu numuneleri aldı. Liman Bölgesi ve Hacı Musa Çayı (İnceağrı Çayı) ile kollarından ise 6 noktadan yüzeysel su numuneleri alındı. ASAT Genel Müdürlüğü Çevre Koruma Kontrol Laboratuvarı'na gönderilen numunelerin burada analizleri gerçekleştirildi. Öte yandan 10-12 Temmuz 2023 tarihlerinde Şehir şebeke suyunun kontrolü için 6 noktadan alınan içme ve kullanma suyu numunelerinin de mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri gerçekleştirildi.
İçme suyunda sıkıntı yok, Hacı Musa Çayı’nda kirlilik tespit edildi
Yapılan analizlerin sonuçlarına göre, şehrin içme ve kullanma sularında herhangi bir kimyasal ve mikrobiyolojik kirliliğe rastlanılmadı. Hacı Musa Çayı’nın D-400 Karayolu tarafına yakın bölgelerinden alınan numunelerde fekal kirliliğin olduğu gözlemlendi.
"Sahilde kirlilik dönemsel olarak yükseliyor"
Taşkesildi ve Selinus sahillerinde 5 noktadan alınan numuneler de Yüzme Suyu Kalitesi yönetmeliğine göre değerlendirildi. Yapılan denetim ve izleme faaliyetlerine göre, Hacı Musa Deresi ile yan kollarından gelen kirlenmiş tatlısuyun denize karışarak, Selinus Sahili’nde kirliliğe neden olduğu belirlendi. Tuzluluk seviyesi düşük olan tatlı kirli suyun plaj içinde hapsolduğu ortaya çıktı. Yine yapılan değerlendirmelere göre, Selinus plajında dönemsel olarak mikrobiyolojik kirlilik değerlerinin yükseldiği gözlemlense de gerek Sağlık Bakanlığı Yüzme Suyu Takip Sisteminde gerekse ASAT Genel Müdürlüğü tarafından alınan numunelerde “Kötü düzeyde girilemez deniz suyu kalitesine” rastlanılmadı.
Denetimlerle ilgili açıklama
Konuya ilişkin Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Deney hizmetleri ASAT Genel Müdürlüğünün TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ayrıca Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca da yetkilendirilmiş laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Numuneler Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvar personeli tarafından alınmıştır. 12 Temmuz 2023 tarihinde Selinus sahilinden alınan numunelerde analiz sonuçları Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği'ne göre değerlendirildiğinde iyi düzeyde çıkmıştır” ifadelerine yer verildi.
“Çaydan gelen kirli su, plajdaki kirlilik yükünü arttırmaktadır”
Ayrıca yapılan açıklamada, Hacı Musa Deresi ile yan kollarından gelen kirlenmiş tatlısuyun denize karışarak Selinus Sahili’nde kirliliğe neden olduğu, bu kapsamda Hacı Musa Deresi’nin kirlenmemesi ve kirletilmemesinin Gazipaşa’nın plajları için önemli olduğuna dikkat çekildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Akıntı modellemesi yapıldığında Taşkesildi Plajı boyunca kıyıya paralel gelen kıyı akıntıları, Selinus Burnu ve Hacı Musa Deresi ağzına ilaveten yapılan mendirek nedeniyle kıyıdan açığa doğru yönlenmektedir. Bu ötelenme nedeniyle Hacı Musa Deresi ile yan kollarından gelen kirlenmiş tatlısu, akışını plaj içerisine yapmaktadır. Yoğunluğu daha az olan tatlısu daima plajda deniz suyunun yüzeyinde kalmaktadır. Rüzgarın esmemesi veya çok hafif esen güney, güneybatı rüzgarları nedeniyle denizde de karışım olmamakta ve yüzeydeki bu tatlısu plaj içine hapsolmaktadır. Zaman zaman da kendi çevresinde dönüşler yapan yüzeydeki tuzluluk seviyesi düşük bu kirli su, plajdaki kirlilik yükünü arttırmaktadır. Bu açıdan Hacı Musa Deresi’nin kirlenmemesi ve kirletilmemesi Gazipaşa plajları açısından oldukça önemlidir.”
IHA
|