Ahilik, ülkemiz için büyük bir kültür hazinesi




Tarih: 21 Eylül 2023 Perşembe 13:46

Seher Çoban

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Toroslar Yunus Emre Kültür Merkezi’nde bu yıl 30’ncısı yapılan Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarına katıldı.

Kutlama programına katılan Pehlivan konuşmasında, “Bir yandan esnaflığın bugününü konuşurken bir yandan da Ahilik kültürünü, Ahilik okulunu, Ahilik disiplinini irdeleyerek, analiz edip o gün kurulmak istenen yapıyı, hayata geçirilen uygulamaları ve ilkeleri bugüne taşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Ahilik, kardeşlik ve cömertliği ifade eder”

Ahiliğin, ülke ve miller için büyük bir hazine olduğunu söyleyen Pehlivan, “Ahilik, esnaflık kültürünü ön plana çıkarmakla birlikte hem dünyevi hem uhrevi prensipler ihtiva etmesi hasebiyle bütün hayatı kuşatan bir anlayış ortaya koyar. Kelime anlamı olarak kardeşlik ve cömertliği ifade eder. Ahilik; Fütüvvetnamede ifade edildiği üzere, 124’ü mutlak kabul edilen 740 prensibe sahiptir. Bu prensipler, aslında insan hayatına ve bütün dünyaya hakim olması gereken evrensel nitelik taşıyan kural ve prensiplerdir” ifadelerine yer verdi.

“Ahilik’in okullarımızda anlatılmasını çok önemsiyoruz”

Esnafların durumunun, imkanlarının iyileştirilmesi konusunda Cumhurbaşkanı’nın ve ilgili Bakanların kamuoyuyla paylaştıkları yeni teşviklerin söz konusu olduğunu aktaran Pehlivan, “Biz de ilgili Bakanlıklarımızın teşviklerini, gerek Ticaret İl Müdürlüğümüz aracılığıyla gerek KOSGEB Müdürlüğümüz aracılığıyla ve gerekse diğer bütün birimlerimiz aracılığıyla esnaflarımızla buluşturuyoruz” açıklamasında bulundu.

Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde, Ahiliğin okullarda anlatılmasını çok önemsediklerini belirten Pehlivan, “Mesleki Eğitim Merkezlerindeki öğrenci sayımız 50 binin üzerine çıktı. Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilen eğitimlerin sanayiye ve esnaflara yansıması için de saha uygulamalarına ağırlık veriyoruz. Ahilik hem üreticinin hem tüketicinin hem de çalışanın hakkını, hukukunu koruyan bir yaklaşım ortaya koyar. Günümüzde de bu anlayışla hareket edildiğinde, sektörler içi dayanışma, esnaflar arası dayanışma ve iş birliği hakim kılındığında yaşanan veya yaşanması muhtemel sıkıntılar daha hızlı ve etkin şekilde aşılacaktır. Ahilik Haftasının kutlu olmasını diliyor, bütün esnaflarımıza hayırlı bereketli kazançlar diliyorum.” dedi.

Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Talat Dinçer ve Gülcan Kış ile Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır ve MESOB Başkanı Veysel Sarı’da kutlama programına katılarak konuşma yaptı.

“Ahilik Kültürü Haftası” münasebetiyle düzenlenen programda MESOB tarafından belirlenen 2023 yılı İlin Çırağı Ödülü Mehmet Duman’a, 2023 yılı İlin Kalfası Ödülü Baran Özister’e, 2023 yılı İlin Ahisi Ödülü ise Cemal Boz’a, Vali Pehlivan ve protokol üyeleri tarafından verilmesinin ardından, mesleğinde 50. yılını dolduran esnaflara da ödül ve plaket takdim edildi.

Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Talat Dinçer ve Gülcan Kış ile Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, MESOB Başkanı Veysel Sarı, İl protokolü, meslek kuruluşlarının STK’ların başkanları ve temsilcileri, esnaflar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


Etiket: ahilik, esnaf, kutlama, vali, mersin


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA