’’100. Yılında Cumhuriyeti Düşünmek’’




Tarih: 1 Kasım 2023 Çarşamba 11:32

Haber Merkezi

Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından, Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Üniversite akademisyenleri ile idari personeli ve öğrencilerin katıldığı panelin moderatörlüğünü Meü İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Özdemir Gümüş yaptı. Panelde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemizin akademisyenlerinden Prof. Dr. Cemal Sakallı, Prof. Dr. Ayşe Azman ve Doç. Dr. İbrahim Bozkurt konuşmacı olarak yer aldı.

Kronoloji gözetilerek gerçekleşen panelde ilk olarak Doç. Dr. İbrahim Bozkurt konuştu. Doç. Dr. İbrahim Bozkurt; "Düşünce Hayatımızda Cumhuriyet Kavramının Tarihsel Evrimi" başlıklı konuşmasında, Cumhuriyetimizin tarihsel gelişmesinden bahsetti.

Sonrasında Atatürk'ün "Cumhuriyetin temeli kültürdür" sözüyle konuşmasına başlayan Prof. Dr. Cemal Sakallı; "Cumhuriyetin Kültürel İnşası: Harf İnkılabı ve Yazılı Kültür" adlı konu başlığıyla, Cumhuriyetin kurulmasının ardından 1 Kasım 1928 tarihinde gerçekleşen Harf İnkılabı, eski dilden yeni dile geçişte yaşanılan sıkıntılar ve konuşma ile yazım dili arasındaki farklılıkları anlattı.

Panelde son olarak Prof. Dr. Ayşe Azman, "Cumhuriyet ve Sosyal Bilimler: İnşa Süreci, Süreklilik ve Değişim" başlıklı bir sunum yaptı. Cumhuriyette, sosyal bilimlerin kurumsal bir şekilde nasıl inşa edildiğinden bahseden Prof. Dr. Ayşe Azman; bu kurumsallaşmanın sırasıyla Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Mülkiye, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından nasıl gerçekleştirdiğini aktardı.

Panel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk'ün katılımcılara teşekkür belgesi vermesiyle sona erdi.


Etiket: mersin üniversitesi, panel, cumhuriyet, 100.yıl


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA