(İHA)
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzede veya depremin yakın bölgelerinde yaşayan sağlık çalışanlarının mesleki olarak karşılaştığı zorluklar ve yaşadıkları duygusal anlar bir kitapta toplandı.
Editörlüğü, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Oya Ögenler, Prof. Dr. Gülçin Yapıcı, Doç. Dr. Selda Okuyaz ve Dr. Fatma Bolaç tarafından yapılan "Olağandışı Durumlarda Sağlık: Deprem" isimli kitap, Türkiye'de 6 Şubat ve sonrasında meydana gelen depremlerde sağlık hizmeti sunan profesyonellerin karşılaştığı zorluklara odaklanıyor.
Çevrim içi yayınlanarak okuyucusu ile buluşan 457 sayfalık kitapta, dünyada ve Türkiye'de tarih boyunca ağır kayıplara neden olan depremlerin oluşturduğu sorunlar, yasal düzenlemeler, sivil toplum kuruluşlarının rolleri ve eğitim üzerindeki etkileri; deprem sonrasında meydana gelen ve sağlığı olumsuz etkileyen durumlar ve çözüm önerileri, depremzede olan ve depremin yakın bölgelerinde yaşayan sağlık çalışanlarının mesleki olarak karşılaştığı zorluklar ve yaşadıkları duygusal anları içeren yazılar yer alıyor.
Kitapta, yazarlar, sadece sağlık hizmeti sunarken yaşadıkları mesleki zorlukları anlatmakla kalmayıp; aynı zamanda depremin ardından içinde bulundukları ruhsal, bedensel ve sosyal yaşantılarına dikkat çekmeyi, ekip ruhu ve özveriyle çalışan sağlık profesyonellerinin yaşadıkları atmosferin hissedilmesini, olağandışı durumlarda sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunulmasında görev alan tüm çalışanların yaşadıkları sorunlar ve çözümler konularında katkı sağlamayı amaçlıyorlar.
|