Sahne kadın gazetecilerin




Tarih: 4 Haziran 2024 Salı 16:38

Haber Merkezi

Mersin’deki kadın gazeteciler; meslek hayatlarında yaşadıkları eşitsizlikler, cinsiyet temelli adaletsizlikler, mobbing ve hak ihlalleri karşısında örgütlü bir mücadele sürmek adına ‘Eril medyaya karşı feminist basın’ şiarıyla Kadın Gazeteciler Derneği’ni kurduklarını duyurdular.

Kadın Gazeteciler, ‘Eril medyaya karşı 'feminist basın’ şiarıyla derneğin kuruluşunu İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde gerçekleştirdikleri bir basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaştı. Açıklamayı dernek adına Gazeteci Gamze Şimşek okudu.

Kadın gazetecilerin sesi olacaklar

“Kadın+ gazeteciler, uzun mesai saatlerine eklenen düşük ücretler ile kendi mesleğinde de yaşamak için mücadeleyi sürdürüyor” diyen Şimşek, “Patriyarkanın hayatlarımızı ağ gibi sardığı, hayatımızın her alanını cehenneme çevirdiği, yaşamak için her nefes alışımızın bir mücadeleye döndüğü bu günlerde baskılarla, sansürle, hak gasplarıyla mesleğini icra etmeye çalışan kadın+ gazeteciler, uzun mesai saatlerine eklenen düşük ücretler ile kendi mesleğinde de yaşamak için mücadeleyi sürdürüyor” dedi. Haklarından mahrum bir şekilde haftada 45 saatin üzerinde ve düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalan kadın+ gazetecilerin sektörde en çok sömürüye maruz kalanlar arasında olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Erkeklere oranla güvencesiz bir şekilde çalışan kadın+lar, aynı zamanda meslek hastalığına yakalanmada da yüksek bir orana sahip” ifadelerini kullandı.

“Kendini zorlanmış ve tükenmiş hisseden kadınların oranı yüzde 59 iken erkeklerin oranı yüzde 26,8”

Sektördeki kadınların erkek çalışanlara oranla daha fazla yıpratıldığı ve yalnızlaştırıldığını ifade eden Şimşek, “Bu yaşanılanlara paralel olarak da mesleğinden dolayı kendini zorlanmış ve tükenmiş hisseden kadınların oranı yüzde 59 iken erkeklerin oranı yüzde 26,8. Bu eşitsizliklere rağmen mesleğini icra etmeyi sürdüren kadın+lar, bir de mobbing ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Sayısız sıkıntılarla tek başına mücadele etmek zorunda bırakılan ve örgütlenme kanallarının önü işten atılmak ya da hapis gibi cezalarla kesilen kadın+ gazeteciler yalnızlaştırılıyor” açıklamasını yaptı.

Kadınlar birlikte daha güçlü

Kadın+ gazetecilerin eril medyaya karşı örgütlenmesi gerektiğini de vurgulayan Gazeteci Şimşek,“Kadın+ gazeteciler olarak mücadelemizin önündeki en büyük engel olan örgütsüzlüğümüze son vermek ve eril medyaya karşı yan yana, omuz omuza olmak için kentimizde attığımız adımı sizlerle paylaşmak istiyoruz. İktidarın erkek politikalarından destek alan eril patronların sardığı mesleğimizi yapmak adına her türlü baskıya ve zorbalığa karşı bir arada durmak ve ‘Birlikte güçlüyüz’ diyebilmek için, Mersin’de Kadın Gazeteciler Derneği ile hem meslek onurumuzu korumak hem de mesleğimizi ‘meslek etiği’ çerçevesinde icra edebilmek için yola çıktık” dedi.

Şimşek ayrıca “Cinsiyet eşitliğine dayanan haber dilini ve mesleğimizi omuz omuza öreceğiz” diyerek, “Eril zihniyet ile sarmalanmış haber diliyle, ataerkil düzenin geliştirdiği toplumsal normlarla, sermaye ve erkek iş birliğiyle, patronlarla ve patronların sırtını sıvazlayanlarla mücadele edecek olanlar bizler olacağız. Eril medyaya karşı feminist basın diyerek çıktığımız bu yolda mesleki dayanışmayı, kadın ve LGBTİ+ gazetecilerin haklarını, cinsiyet eşitliğine dayanan haber dilini ve mesleğimizi omuz omuza öreceğiz” diye konuştu. Son olarak örgütlenmek isteyen tüm kadın+ gazetecilere de bir kez daha çağrı yapan Şimşek, “Eril medyaya karşı feminist basını inşa etmek ve birlikte güçlüyüz demek için sizleri de aramıza bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 


Etiket: mersin kadın derneği, kadın gazeteciler, mersin kadın gazeteciler


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA