“TONU 11 LİRAYA SU SATIN ALAN MUT ÇİFTÇİSİ NASIL PARA KAZANACAK?”




Tarih: 3 Eylül 2024 Salı 20:02

HABER MERKEZİ

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Gülnar ve Mut ilçelerini ziyaretinde, Ziraat Odası yönetimleri ve çiftçilerle yaptığı görüşmelerin sonuçlarını TBMM gündemine getirdi. Tarımsal sulamada kullanılan suyun tonunun 11 liraya satılmasına tepki gösteren Ekmen, çiftçiye yeterli tarımsal desteklemenin verilmediğinin altını çizerek, “Bir liraya su satan belediye var. Allah aşkına, tarımsal sulama için tonu 11 liraya su satabilir misiniz?” dedi.

Gülnar, Mut, Aydıncık, Bozyazı, Anamur ilçelerinde incelemelerde bulunan ve Gülnar Mut Ziraat Odalarını ziyaret eden Ekmen, gezileri sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) basın toplantısı düzenleyerek sorunları gündeme taşıdı.

 

TARIMSAL SULAMANIN TONU 11 TL OLAMAZ

Tarımsal sulama maliyetinde yaşanan artışlara değinen Ekmen, “Mut Ziraat Odası Başkanımız Muharrem Yılmaz’ın verdiği bir örneği sizinle paylaşmak istiyorum. Burada sulama birliğinden su satın alınıyor. Tonu 11 liraya. Türkiye'de yüzlerce belediye içme suyunu 11 liradan ucuza satıyor! Bir liraya su satan var. Tarımsal sulama için tonu 11 liraya su satılabilir mi Allah aşkına? Tonu 11 liralık suyun satışı da nasıl oluyor biliyor musunuz? Bir kart var. O karta peşin para yüklemezseniz size su da verilmiyor. Sulama dönemi meyvenin çeşidine göre aylar sürebiliyor. 17 dönümlük bir kayısı bahçesini baz alalım. (Bu bir çiftçiden alınan gerçek verilerdir.) Bir kayısı çiftçisi Nisan ayından Eylül'e kadar 5 ya da 7 günde bir sulama yapmak isterse, parasını peşin ödemek suretiyle sulama karşılığı DSİ’ye bağlı sulama birliğine 120 bin lira para öder.” ifadelerini kullandı.

 

GİRDİ MALİYETLERİNİN AŞAĞIYA ÇEKİLMESİ GEREKİYOR

Ekmen, söz konusu aynı çiftçinin tarımsal zararlılarla, böceklerle mücadele durumunda işçilik için 15-20 bin lira, ilacı dahil 30 bin lira civarında bir para harcadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti; “Peki, devlet size mazot gübre ve diğer ilaçlamalar için ne kadar destek veriyor? 17 dönümlük bir bahçe için devletin hesabınıza gönderdiği para 5 bin 350 liradır. Toplam maliyetin yüzde biri bile değil. Genel Başkanımız Ali Babacan sıklıkla ifade ediyor. Eğer vatandaşımızın sofradaki meyve sebzesinin fiyatını düşürmek istiyorsanız, tarımsal girdilerin maliyetlerini aşağıya çekmek, çiftçiyi kaynağında desteklemek zorundasınız.”

 

FAİZCİYE DEĞİL, ÇİFTİÇİYE DESTEK VERİN!

Ekmen, çiftçinin girdi maliyetlerini karşılayamadığını dile getirerek, “Arpa bu yıl 6 lira. Geçen yıl da 6 liraydı. Çiftçinin, mazotunun parasını dahi karşılamıyor. Çiftçi topraktan uzaklaşıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek finansal piyasaları kontrol altına almak kadar Türk tarımının geleceğini de düşünme zorunda.” diye konuştu.


Etiket: MehmetEminEkmen, mut, çiftçi


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA