"MERSİN’İN HAK ETTİKLERİNİ ALMASI İÇİN GÜÇLÜ BİR MERSİN LOBİSİ OLMASI GEREKLİ”




Tarih: 12 Eylül 2024 Perşembe 18:14

HABER MERKEZİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO ev sahipliğinde düzenlenen ‘İş Dünyası Temsilcileri Buluşması’nda odalar, dernek ve ilgili STK’ların temsilcileri ile bir araya geldi. Düzenlenen toplantının Mersin ve Mersin’in geleceği adına çok önemli olduğunu belirten Seçer, “Bugün ana temamız ve konumuz Mersin’in güçlü bir lobisi olması farkındalığı ve bunu nasıl yapacağımız” dedi.

Seçer, MTSO’nun davetlisi olarak, iş dünyası ile ilgili Mersin’deki sivil toplum kuruluşlarının, odaların, derneklerin ve iş dünyasının temsilcileriyle; Mersin Büyükşehir’in icraatları, devam eden ve gelecek projeleri, kentsel sorunlar, yerel yönetimle ilgili iş dünyasını ilgilendiren sorunlar ve çözüm önerilerini konuşup, paylaştı. Başkan Seçer, 5 yılın değerlendirmesini yaparken, yeni dönem makro projeler, Merkezi Hükümet’ten beklenen Mersin yatırımları hakkında konuştu.

MTSO’ya düzenlediği toplantı dolayısıyla teşekkür eden Başkan Seçer, Mersin’de bir lobi oluşturulamadığı yönünde serzenişleri aktararak, “Biz de; ‘zararın neresinden dönersek kardır, bu işe başlamak gerekiyor’ dedik. En azından böyle bir toplantıyla bunu başlatalım dedik” dedi. Daha önce çok kez bir araya geldiklerini ancak toplantıdaki temanın ana konusunun Mersin’in güçlü bir lobi oluşturması olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Ana temamız ve konumuz Mersin’in güçlü bir lobisi olması farkındalığı ve bunu nasıl yapacağımızın tartışıldığı bir toplantı olmalı. Buraya gelirken de çıkış noktam; belediyem-belediyemin içinde bulunduğu durum, belediyem-merkezi hükümet-bürokrasi ilişkileri; bunun eğer ki zamanında yapılmazsa kente kaybettirdikleri ya da merkezi hükümetin Mersin üzerindeki tasarrufları, buna yönelik çalışmaları, ortaya çıkan eksiklerin, gecikmelerin, zafiyetlerin Mersin’e nelere mal olacağını konuşmak” diye konuştu.

SEÇER’DEN METRO PROJESİ’NE İLİŞKİN YENİ AÇIKLAMALAR

Sosyal politikalara verdikleri önemin yanı sıra altyapı ve üstyapı yatırımları için de gece-gündüz çalıştıklarını vurgulayan Seçer, Metro Projesi’ne dair yeni açıklamalarda bulundu. Proje detaylarını katılımcılara aktaran Seçer, projeyi genişlettiklerini ve raylı sistem projesinde kapasitelerini 45 kilometreye çıkaracaklarını kaydetti. Projelerin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nda Yatırım Programı’na alınmasını beklediğini belirten Seçer, “Metro’ya finansman bulmakta zorlanıyoruz ama bu projeleri Yatırım Programı’na aldırırsak, biz finans kurumlarına değil, onlar bize gelecek. EBRD’si AFD’si hepsi hafif raylı sistemlere daha sıcak bakıyor” ifadelerine yer verdi.

Seçer, Akdeniz ve Toroslar arası güzergâh için hemen çalışmalara başlamak istediklerini söyleyerek, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alındığı takdirde biz bunu krediyle çok rahat yapabiliriz. Bir taraftan çalışmalarını başlattığımız yeraltı metrosunu devam ettirdiğimiz gibi diğer taraftan da hafif raylı sistemleri hayata geçireceğiz” diyerek, hafif raylı sistem projesine ilişkin finansal kaynak arayışında olduklarını ve Bakanlık’tan onay gelince hızla yapımına başlayacaklarını söyledi. Sosyal Konut Projesi’ne 2025 yılında başlamayı hedeflediklerini ve ilk etapta Tarsus ve Toroslar ilçelerinde iki noktada ilçe belediyeleri ile projeyi ortak yürüteceklerini belirten Seçer, Mütfü Deresi Yaşam Vadisi Projesi’nde de imar çalışmalarının bittiğini ve söz konusu projenin de etaplar halinde hayata geçirilecek çok güzel bir çalışma olduğunu kaydetti.

“ŞEHİR MERKEZİNDE 4.9 HEKTARLIK BİR ALANDA KENT YENİLEME ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ”

Şehir merkezini ilgilendiren 4.9 hektarlık bir alanda kent yenileme çalışmaları yaptıklarından bahseden Seçer, Kırmızı-Lacivert ve Özel İdare İşhanı’nın yıkım çalışmalarının başladığını, Zafer Çarşısı ile ilgili hukuki sürecin devam ettiğini vurguladı. Belediyelerin ticari anlayış gütmemesi gerektiğinin altını çizen Seçer, “Belediyeler, gayrimenkul ticareti yapan işletmeler ya da kurumlar değildir. Biz kamu kurumuyuz. Bizim için esas olan; sizlere yol, altyapı yapmak, sosyal destek vermek, kültürel projeler yapmaktır. Burası bir metropol ve büyükşehir. Şehrin merkezini yenilememiz lazım” dedi. Bu süreçte esnafın mağdur olmaması için yer tahsisinde destek istediklerini de hatırlatan Seçer, “Buraları yenilerken; ‘Hazine bana tahsiste bulunsun yer yapayım’ dedim. Bakın biz Adliye’ye 10 dönüme yakın yer tahsis ettik. Çünkü ihtiyacı vardı. Bir kamu kurumu olarak aynı anlayışı ve yaklaşımı görmek isterdik. Şu anda yıkım başladı. Kararlıyız, orası Kent Meydanı olacak” ifadelerini kullandı.

“ANAMUR’DAN TARSUS’A KADAR HER İLÇEYİ İLGİLENDİREN BİRÇOK PROJEMİZ VAR”

Mezitli, Erdemli-Tömük, Akdeniz Toroslar-Homurlu ve Kazanlı mahallelerinde yapılacak altyapı çalışmalarının detaylarını paylaşan Seçer, Silifke, Bozyazı, Tarsus gibi kentin birçok ilçesinde farklı noktalarda yapılacak altyapı çalışma projelerinin; Cumhurbaşkanlığı’nda dış finans kullanım izni beklediğini bir kısmının da Cumhurbaşkanı’nın strateji bütçe başkanlığında beklediğini söyledi. Başkan Seçer, “Nasıl ki raylı sistemlerde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nda bekleyen, yatırım programına alınması gereken projeler varsa, MESKİ yatırımlarında da Anamur’dan Tarsus’a kadar birçok projemiz var. Bunların toplam tutarı 161 milyon 300 bin avro. Bütün bunların projeleri yapılmış, parası temin edilmiş, finans kurumuyla yıllardır konuşulmuş, projede revizyonlar istenmiş, yapılmış, eksikler tamamlanmış. Her şey hazır. MESKİ kimseden para istemiyor. Hazine garantisi istemiyor. Sadece; ‘bunları yatırım programına alalım. Biz bir an önce başlayalım’ diyor. Zaten Türkiye’nin taze paraya ve dövize ihtiyacı var. Bu paralar yurtdışından gelecek. Biz bunları uzun vadeli, uygun finansman maliyetli bulduk. Hiç merak etmeyin öyle bizim fahiş fiyata kullandığımız görülmemiştir, parasız kaldık yine tefeci faiziyle para kullanmadık. Onun için mali disiplini sağladık” diye belirtti.


Etiket: VahapSeçer, mersin, STK


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA