YATIRIMCININ İŞTAHI KABARDI: YENİ OSB’LER GELİYOR




Tarih: 25 Eylül 2024 Çarşamba 19:19

HABER MERKEZİ

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, mevcuttaki 3 sanayi bölgesinin Mersin’e başta ekonomik olmak üzere değer kattığını söyledi. Lojistik sektörünün gelişmesi, Çukurova Havalimanının açılmasıyla birlikte yatırımcı sayısının arttığına işaret eden Tekli, 4. Bölge’nin tamamlanmak üzere olduğunu, 5’inci için bakanlık onayının geldiğini ve 6’ncı bölge için de çalışmaların bittiğini dile getirdi.

MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, bölgenin çalışmalarını ve bölgeyi etkileyen gelişmeleri değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi. OSB içinde bulunan Model Fabrika ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıya yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Kendilerine bağlı 3 bölgenin yanı sıra 7 OSB’nin daha bulunduğunu ifade eden Tekli, “Önemli olan Mersin’e kaynak kazandıran, üretim yapan kümelenmiş sanayi tesislerinin kurulması, kentin yapısına fayda verir” dedi. Toplantıda genişleme projelerini anlatan Tekli, “Seneye bu tarihlerde 4’üncü bölgenin 41 parselinde binaları bitmiş olarak görebilirsiniz. Çünkü gerçekten yatırımcımız çok heyecanlı” dedi. 5’inci bölgenin Sanayi Bakanlığı tarafından onaylandığını belirten Tekli, “Tarım Bakanlığımızdan da sözü aldık, herhangi bir eksiğimiz yok. İmzalanması an meselesi. Kamulaştırmada sıkıntı olacağını sanmıyorum. 5’inci bölgenin yüzde 50 arazisi OSB’ye ait. 360 hektar oluşacak. Bir yılda OSB’yi ayağı kaldırırız. En fazla bu süre 2 yıl olur. 5’inci bölge onaylandıktan sonra 6. OSB’mizin çalışması da bitirdik, yerimiz hazır. Bu bölgeyi de hemen sanayileştirme konusunda çalışma yapacağız. Bakanlığımızın hedefinde Türkiye’deki OSB yapılanmasını 2 katına çıkarma konusunda ciddi çalışmalar var. Bizim hedefte 5. bölge tamamlandığında 50 bin istihdam sözüm var. 50 bin çalışanı burada görmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

“DEMİRYOLU PROJESİ HAYATA GEÇİYOR”

OSB’nin otoban bağlantı yollarının tamamlandığını, bu sayede Yenişehir ve Mezitli tarafında oturanların evlerine gidip gelmelerinin kısaldığını aktaran Tekli, yine önemli bir konu olan demiryolu bağlantı yoluyla ilgili de önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek, “Mersin Uluslararası Limanı (MIP) ile yaptığımız iyi niyet anlaşmasında 1 ve 4’üncü bölgemiz bir lokasyon, 2 ve 3’üncü bölgemiz ise ayrı bir lokasyon olmak üzere 2 kılçık demiryolu hattını projeye koydurduk. Biz müracaatımızı yaptık, MIP de projeyi üstlendi. Limanı büyütmek ve içindeki konteynerleri dışarı çıkarmak için demiryolu ile OSB, çünkü limanın ciddi bir kısmını OSB’deki deki firmalar yükleniyor. Lokasyonu düşündüğümüz demiryolu hatlarının önüne de OSB kara terminalini düşünüyoruz. Sanayicimizin göndereceği ya da götüreceği konteynerleri bölgemiz sınırları içinde depolama konusunda girişimlerimiz var.

 

“SAVUNMA SANAYİNDE FİRMA SAYISI ARTIYOR”

Savunma sanayisinde kısa sürede ciddi bir yol aldıklarını dile getiren Tekli, “Firmalarımızın sayısı her geçen gün artıyor. En büyük gerçeğimiz MTOSB olarak bugüne kadar hiçbir şekilde kredi kullanmadık. Bakanlıktan hibe almadık. OSB’mizi her geçen gün hem sayısını hem de sanayici sayısını artıracak şekilde, OSB kriterlerine uyacak şekilde, şehrin yapısına zarar vermeyecek şekilde büyütmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

“ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI MEYVESİNİ VERMEYE BAŞLADI”

Çukurova Uluslararası Havalimanına ayrı bir parantez açan MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, “Meyvesini vermeye başladı. Özellikle havaalanından sonra bölgeye talep gün geçtikçe artıyor. Büyük firmalardan talep var. 5. bölgeyi de tamamen en az 50 bin metrekare olmak üzere yüksek işlem hacimli firmalara vermek için sabırsızlıkla bekliyoruz. Planlar çıktıktan sonra firmaların ismini duyabilirsiniz. 4. Bölgemizde fazla büyük yerimizi olmadığı için kendilerine 5. bölgede beklemeye aldılar. Hassasiyetle beklediğimiz bir awox fabrikamız var. Yaklaşık 12 bin kişinin çalışacağı beyaz eşya fabrikamız 140 dönümde ciddi yatırımlar var. 600 milyon dolarlık bir yatırımla üretime geçmesini bekliyoruz. Ciddi sayıda mühendisimiz arge çalışmalarına başladı. Sanayicilerimizden çok memnunuz. Sanayicimize her zaman destek veriyoruz. En ufak sorunlarında müdahil oluyoruz. Bölge içinde yaptığımız her çalışmayı kendi bütçemizden yapıyoruz. Belediye katkısı, vergiden alınan pay veya bakanlıktan herhangi bir ödenek bugüne kadar OSB’mizde olmadı. Çok şükür imkanlarımız, gücümüz yerinde. Yeter ki fabrika sayımız ve enerji tüketim sayımız artsın. Sürekli artıştayız. Göreve geldiğim günden beri sanayi hiçbir zaman eksiye düşmedi. Mersin’e de bu yakışır. Mersin’de sanayinin, limanın büyümesi, havalimanının uluslararası olması çok önemli. Artık her türlü imkanlarımız var. Bunları iyi değerlendirmek ve kullanmak lazım. Mersin artık bir Kocaeli havzası gibi görmeye başladım” dedi. Toplantıda ayrıca MTOSB’nin genel yapısı, bölge içerisinde bulunan kreş ve yüksekokul ile yürütülen projeler de anlatılırken, toplantının sonunda Tekli, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA