HABER MERKEZİ
“Üst Düzey Düşünmeye Dayalı Okuma Başarısının Artırılması Projesi" Soru Yazma Atölyesi’nin açılış programı gerçekleştirildi.
Atölyenin açılış programı yapılmıştır. 1. Oturumu İl Millî Eğitim Müdürü Yardımcısı Kutlutekin Baş'ın konuşmasıyla başladı, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Kutlu'nun sunumu ve atölye çalışmasıyla devam etti. Öğleden sonra 14.30'da başlayan 2. Oturum'da katılımcı okul koordinatörü öğretmenlerle uygulamalı çalışmalar yapıldı. İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı. Öğretmenlerle bir süre sohbet eden Fazilet Durmuş, "Şunu biliyoruz ki başarının sırrı okumaktır. Bakanlığımızın uyguladığı tüm sınavlarda başarılı okuma yapabilen öğrencilerimizin, istatistiksel olarak başarılı olduğu gözlemlenmiştir. Hızlı okuyan, okuduğunu anlayıp yorumlayabilen öğrencilerimiz, sınavlarda farklarını ortaya koymuşlardır. Bu sebeplerden ötürü öğrencilerimizin bu yönünü ortaya çıkarıp geliştirebildiğimiz sürece başarıyı da yakalamış olacağız. Bu açıdan bu projemiz çok anlamlıdır Elbette okuma başarısının arttırılmasında tek amacımız sınavlarda başarılı olmak değil. Evlatlarımıza düzenli kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve bu sayede dijital tehlikelerden uzak tutmak bu tür projelerimizi yaygınlaştırmakla mümkün olacaktır." dedi
PROGRAMIN AMACI:
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2022 yılından bu yana Çukurova Kalkınma Ajansı Teknik Desteği ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi iş birliğiyle Üst Düzey Düşünmeye Dayalı Okuma Başarısının Artırılması Projesi yürütülmektedir. İlimizdeki ilk ve ortaokullardaki öğrencilerin okuma başarısını artırmayı hedefleyen proje, 3. yılı olan 2024-2025 eğitim öğretim yılında TÜBİTAK desteğiyle sürdürülecektir. Proje; Akdeniz, Erdemli, Tarsus, Toroslar, Mezitli ve Yenişehir ilçelerindeki belirli ilk ve ortaokullarda öğrencilere yönelik Bakanlığımızın müfredatına bağlı ve yeni ölçme değerlendirme yönetmeliğinde alınan kararları destekleyici nitelikte, Türkçe Ders Kitabında yer alan metinlere bağlı açık uçlu sorularla yürütülmektedir. Çalışma sürecinde elde edilen veriler ve başarı çıktıları raporlanmaktadır. TÜBİTAK tarafından da yenilikçi olduğu tescillenen Türkiye'de ilk ve tek olan çalışma kapsamında bu yıl; sınıf içi uygulamalar, izleme testleri, sosyal kültürel etkinlikler, veli bilgilendirme toplantıları ve puanlama çalıştayları planlanmıştır. Bu kapsamda projenin 2024-2025 eğitim öğretim yılında yürütülecek sınıf içi ve dışı çalışmalarına yönelik sorular, puanlama anahtarları, yönergeler ve sosyal kültürel etkinlik planlaması için 21-25 Ekim 2024 tarihinde 5 gün atölye çalışması gerçekleştirilmektedir.
|