HABER MERKEZİ
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Gururla ifade ediyoruz, İlimiz tarımsal üretimde öncü olan illerden birisidir. Gayrisafi milli hasılaya tarımsal alanda en çok katkı yapan 3. İl konumundayız. İl olarak 7,5 milyon ton üretim kapasitemiz var. İşte bunları siz kıymetli çiftçilerimiz yapıyorsunuz. Bu alanda üretim yapan eli toprağa değen emektar çiftçilerimiz, pazarlayarak ticaretini yapan sektör temsilcilerimiz, ihracatını yapan sektörün içindeki paydaşlarımız, devletimizin teşvikleri ile birleşiyor ve İl olarak ihracatta da ön plana çıkıyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 81 İl’de eş zamanlı olarak başlatılan ‘Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ Cuma Buluşmaları tanıtım toplantısı kapsamında, Mersin’de Valiliğin himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından 13 İlçe ve 39 Mahallede bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. Akdeniz İlçesi Yanpar Mahallesinde düzenlenen ‘Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ tanıtım ve bilgilendirme toplantısına Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da katıldı. Toplantıya ayrıca Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Çamlıyayla Kaymakamı Veli Avcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Akdeniz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Hatipoğlu, Şube Müdürleri, çiftçiler ve üreticiler de katıldı. Düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Ali Hamza Pehlivan, Mersin’in tarım ürünleri üretimindeki yerinin önemli olduğuna vurgu yaptı. Planlı üretimle ilgili hususların açıklanması ve bu konuda mahallelerde, tarımsal üretim yapılan bütün yerlerde yurdun dört bir tarafında 81 ilde, 922 ilçede, her ilçede 3 mahallede olmak üzere toplam 2766 mahalle ve köyde eş zamanlı olarak başlatılan bu faaliyet kapsamında Mersin’de de 13 İlçe, 39 mahallede bilgilendirme toplantıların başladığı bilgisini veren Vali Pehlivan, “Tarım sektörü içinde; hayvancılık, arıcılık, su ürünleri üretimi, tavukçuluk gibi birçok alt başlık bulunmaktadır. Bunların hemen hemen hepsi Mersin İlimizde kapsamlı ve başarılı bir şekilde yapılıyor. Bu yeni modelde, yıllardır arzu ettiğimiz planlı üretim yapılması hedeflenmektedir. Planlı üretim; bir ürün en iyi, en elverişli şartlarda ve en verimli şekilde nerede üretilebiliyorsa, ne miktarda üretilmesi gerekiyorsa o ürünün üretilmesini planlamak, teşvik etmek, desteklemektir. Bir ürün Mersin İlimiz ve İlçelerinde, ezelden beri verim açısından üreticimizi de memnun edecek, verimli bir şekilde yetişiyorsa, hem dışsal faktörlere, iklim şartlarına karşı hem de zararlılara karşı verilen mücadelede olumlu tepkiler gösteriyorsa, yapılan teşvikler neticesinde üretim hasılasında artışlar makul ölçüde sağlanabiliyorsa ve çiftçilerimiz de bundan kazanç elde ediyorsa bu ürünlerin planlı bir şekilde üretiminin teşvik edilmesi, desteklenmesi hedefleniyor. Tarımsal üretimin planlanması çalışmaları, Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayesinde bir süreden beri devam etmektedir. Bu kapsamda sektör paydaşları ile ön toplantılar yapıldı. Odalardan, birliklerden, kooperatiflerden, üreticilerimizden temsilciler bu toplantılara katıldı, görüşlerini paylaştı. Tarımsal Üretimin Planlanması kapsamında teşviklerin sadeleştirildiğimi görmekteyiz. Yeni Destek Modeli ile desteklemelerin sadeleşerek daha etkin bir şekilde kullanılması, miktarının artırılması sağlanmıştır” ifadelerine yer verdi.
BİTKİSEL ÜRETİM DESTEKLERİ 3 ANA BAŞLIKTA ELE ALINDI
Devletin verdiği teşviklerden bahseden Vali Pehlivan, “Bitkisel Üretim Desteklemeleri 3 ana başlıkta ele alınmıştır. Bunlar; 1.’si Temel Destek, 2.’si Planlı Üretim Desteği, 3.’sü Üretimi Geliştirme Desteği olarak belirlenmiştir. Üretim desteklerinde yüzde 100’ün üzerinde artışlar var. Bazı ürünlerde yüzde 200’e varan artışlar var. Devletimiz, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından sağlanan bu destekler, sadeleştirilerek, miktarı arttırılarak çiftçimize ulaştırılmaktadır. Üreten, eken, biçen bütün çiftçilerimiz bu desteklerden birebir faydalanmaktadır” diye konuştu.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN ALIN TERİ, EMEĞİ ÇOK ÇOK KIYMETLİDİR”
Mersinli çiftçilerin sisteme dahil olmalarını isteyen Vali Pehlivan, “Bir ürünü ekip dikme, üretme konusunda çiftlerimizin kafasına takılan sorular varsa, adım atmadan önce İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüklerimiz, sahada olan ekiplerimiz ile irtibata geçerek, konuşarak, danışarak bilgi almasını öneriyoruz. Bu sisteme dahil olduğunuzda bugüne kadar olduğu gibi devletimizin güvencesi altına girmiş oluyorsunuz. Tarım, en hassas sektörlerden birisidir. İstiyoruz ki, bu emekler yurdumuzun her tarafında olduğu gibi Mersin İlimizde de karşılığını bulsun, daha da değerlensin. Gururla ifade ediyoruz, İlimiz tarımsal üretimde önde olan, öncü olan illerden birisidir. Gayrisafi milli hasılaya tarımsal alanda en çok katkı yapan 3. İl konumundayız. İl olarak 7,5 milyon ton üretim kapasitemiz var. İşte bunları siz kıymetli çiftçilerimiz yapıyorsunuz. Allah sizlerden razı olsun. Bu alanda üretim yapan eli toprağa değen emektar çiftçilerimiz, pazarlayarak ticaretini yapan sektör temsilcilerimiz, ihracatını yapan sektörün içindeki paydaşlarımız, devletimizin teşvikleri ile birleşiyor ve İl olarak ihracatta da ön plana çıkıyoruz. Mersin İli olarak yaş sebze meyve üretiminde ve ihracatında Türkiye'de ilk sıradayız. İstiyoruz ki bu konumumuzu muhafaza edelim. İlimiz ayrıca arıcılıkta 356 bin kovanımız ile 3.500 ton civarında bal üretimi yapmaktadır. Su ürünlerinde 30 bin tonun üzerinde üretimimiz var. Oralarda da iyi noktalardayız” dedi.
“YÜZLERCE, BİNLERCE YILLIK ŞANLI BİR TARİHİMİZ VAR”
Konuşmasında, TUSAŞ’a yapılan saldırıyı da kınayan Vali Pehlivan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili de duygularını ifade ederek, şunları söyledi:
İki gün önce Ankara'da Milli teknoloji hamlesinin en köklü kuruluşlarından savunma sanayi alanındaki ürünleri üreterek gurur tablosu oluşturan kuruluşlarımızdan biri olan TUSAŞ'a alçakça menfur bir terör saldırısı oldu. Bu hain terör saldırısını şiddetle lanetliyorum. Orada Şehit olan bütün kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Dört gün sonra 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 101. kuruluş yıl dönümünü hep birlikte kutlayacağız. Yüzlerce, binlerce yıllık şanlı bir tarihimiz var. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, aziz Şehitlerimizi, ebediyete irtihal etmiş olan gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Hayatta olan gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Tarih boyunca millet olarak, devlet olarak bizi rahat bırakmayan, yıldırmak isteyen şer odakları, terör örgütleri karşımıza çıktı. Ama hiçbir zaman başaramadılar. Birliğimizi ve beraberliği bozamadılar. Rengini Şehitlerimizin kanından alan bu şanlı bayrağı biz hep milletçe yüksekte tuttuk. Gönderde nazlı nazlı dalgalanmasını sağladık. Bunu da Şehitlerimizin ve Gazilerimizin sayesinde başardık. Topyekun aziz milletimiz, aziz ecdadımız sayesinde sağladık. İşte onun içindir ki; bugün tarımı konuşuyorsak, bunu en güçlü şekilde yapacağız. Savunma sanayinde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde devam etmekte olan, Milli Teknoloji Hamlesi sayesinde yüzde 80'lere varan yerlilik, millilik oranına ulaşıldı. En güçlü şekilde yolumuza devam edeceğiz ve kenetleneceğiz. Bunu yaparken de hem duyguda hem de düşüncede birliği sağlayacağız. Milli manevi değerler temelinde buluşacağız. Ama bir yandan da terimizin son damlasına kadar çalışacağız. Kadınıyla, erkeğiyle, çoluğuyla, çocuğuyla bir tohumu toprağa ekip, bir fidanı toprağa dikip yeşerttirip, yaradanın takdiriyle ve sizlerin emeğiyle ürününe dönüşmesini sağlamak gibi biz de millet olarak hep birlikte diğer bütün sektörlerde, alanlarda emeğimizi, gayretimizi çoğaltacağız, çalışacağız ve daha müreffeh, daha güçlü yarınları hep birlikte kucaklayacağız.
|