Diploma var, iş yok!




Tarih: 2 Haziran 2026 Salı 17:26


İşsizlik, düşük ücretler, kariyer olanaklarının sınırlı olması ve sosyal yaşam beklentileri bu tercihin temel nedenleri arasında gösteriliyor.

 

 

ABDULLAH ÖZTÜRKMEN

 

Gazetemizin gerçekleştirdiği sokak röportajında gençler, girişimciler ve farklı meslek gruplarından vatandaşlar, Mersin’deki iş olanakları ve gençlerin beklentileri hakkında görüşlerini paylaştı. Ortaya çıkan tablo, gençlerin yalnızca iş aramadığını; aynı zamanda geleceklerini güvence altına alabilecekleri bir yaşam kurmak istediklerini gösteriyor.

 

“DİPLOMAYA UYGUN İŞ BULMAK ZORLAŞIYOR”

 

Üniversite mezunu Bedir Adıyaman, yıllarca emek vererek aldığı diplomanın kendisine beklediği fırsatları sunmadığını belirterek, gençlerin yaşadığı hayal kırıklığını anlattı.

Adıyaman, mezuniyet öncesinde geleceğe dair büyük umutlar taşıdığını ancak bugün işsizlik gerçeğiyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek şunları söyledi: "Üniversiteyi bitirirken hayallerim vardı. Yıllarca ders çalıştım, sınavlara girdim, ailemin ve kendi emeğimin karşılığını alacağımı düşündüm. Bize hep 'Oku, iyi bir eğitim al, diploman olsun, iş bulursun' denildi. Ancak mezun olduktan sonra bunun o kadar da kolay olmadığını gördüm. İş ilanlarına baktığımızda ya deneyim isteniyor ya da bizim eğitimimize uygun olmayan şartlar karşımıza çıkıyor. İşsiz olmak sadece maddi anlamda insanı zorlamıyor. Sabah uyandığınızda kendinizi işe yarar hissetmek, üretmek ve kendi ayaklarınız üzerinde durmak istiyorsunuz. Sürekli iş başvurusu yapmak, geri dönüş beklemek ve sonuç alamamak zamanla insanın özgüvenini de etkiliyor. Biz gençler çalışmak istiyoruz, üretmek istiyoruz. Kimse ailesine bağımlı yaşamak istemez. Emeklerimizin karşılığını alabileceğimiz, liyakatin ön planda olduğu bir sistem görmek istiyoruz. Kırgınım ama yine de umudumu kaybetmemeye çalışıyorum. Çünkü başka çaremiz yok; mücadele etmeye devam edeceğiz.”

 

“YILLARDIR ATAMA BEKLİYORUM”

Uzun süredir atanmayı beklediğini söyleyen üniversite mezunu Emre Kazak ise gençlerin en büyük sorununun belirsizlik olduğunu dile getirdi.

Kazak, eğitimini tamamladıktan sonra iş hayatına atılmayı hedeflediğini ancak süreç uzadıkça umutların azaldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Yıllardır atanmayı bekliyorum. Her açıklanan kadro ve her yeni duyuruda umutlanıyoruz ama çoğu zaman beklediğimiz sonuçları alamıyoruz. Bu süreç hem maddi hem de manevi olarak yıpratıcı oluyor. Bir taraftan sınavlara hazırlanırken diğer taraftan da boş durmamak için iş arıyoruz. Ancak iş bulmak da kolay değil. Gençlerin en büyük isteği fırsat verilmesi. Bizler çalışmak, üretmek ve ülkemize katkı sağlamak istiyoruz. Üniversite eğitimi almış binlerce genç bugün işsiz durumda. Birçok arkadaşım farklı şehirlere gitmeyi ya da yurt dışında şansını denemeyi düşünüyor. Oysa herkes doğup büyüdüğü şehirde yaşamak ve çalışmak ister. Gençlere daha fazla istihdam alanı açılması, yeni yatırımların yapılması ve özellikle yeni mezunlara yönelik iş imkânlarının artırılması gerekiyor. Beklemek değil, çalışmak istiyoruz.”

 

"BÜYÜKŞEHİRLER DAHA CAZİP”

Girişimci Harun Şimşek’e göre gençlerin büyükşehirleri tercih etmesinin en önemli nedeni iş ve kariyer fırsatlarının yoğunlaşmış olması.

Şimşek, özellikle yeni mezunların kendilerini geliştirebilecekleri alanların büyük kentlerde bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Gençlerin daha çok büyük şehirleri tercih etme sebebi büyük şehirlerin küçük şehirlere kıyasla daha fazla iş imkânı, kariyer gelişimi, eğitim fırsatı ve sosyal çevre sunmasıdır. Yaz aylarında on binlerce genç turizm sektöründe çalışmak için Antalya’ya gidiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde kurumsal şirketler, teknoloji firmaları, sanayi kuruluşları ve hizmet sektörü daha yoğun. Bu da gençlere daha geniş bir iş ağı ve kariyer fırsatı sunuyor."

Ancak büyükşehirlere yönelimin başka sorunları da beraberinde getirdiğini ifade eden Şimşek, “Çok sayıda gencin aynı kentlere yönelmesi rekabeti artırıyor. İş bulmak kolaylaşmıyor, aksine genç işsizliği büyük şehirlerde daha görünür hale geliyor. Gençler fırsat aramak için gidiyor ama yoğun başvuru nedeniyle burada da işsizlik devam ediyor.” dedi.

 

“EKONOMİ BEYİN GÖÇÜNÜ HIZLANDIRIYOR”

 

Elektrik-Elektronik Mühendisi Mehmet Candemir ise ekonomik koşulların gençleri şehir değiştirmeye zorladığını söyledi.

Daha önce Gaziantep’te çalıştığını ve iş nedeni ile Mersin’de yaşadığını belirten Candemir, mühendislerin bile hak ettikleri ücretleri alamadığını ifade ederek şunları kaydetti: "Türkiye ekonomisinin kötü gidişatının hepimiz farkındayız. Ben de beyin göçü yapmış biri olarak bunu yakından yaşıyorum. Gaziantep büyük bir sanayi şehri olmasına rağmen çalışanlara hak ettikleri ücretler her zaman verilmiyor. Yeni mezun bir mühendis bazen asgari ücret seviyesinde maaşlarla işe başlıyor. Bu nedenle insanlar internet üzerinden iş ilanlarını takip ederek daha iyi maaş ve çalışma koşulları sunan yerlere yöneliyor. Mantıklı gelen fırsatları değerlendirmek için şehir değiştiriyorlar. Bunun en büyük nedeni ekonomik şartlardır."

 

“MERSİN GÜZEL BİR ŞEHİR AMA KARİYER SEÇENEKLERİ SINIRLI”

 

Veterinerlik Fakültesi mezunu Ekin Korkmaz ise Mersin’in yaşam açısından avantajlı bir kent olduğunu ancak kariyer imkânları konusunda yetersiz kaldığını düşünüyor.

Korkmaz, genç işsizliğinin kentte ciddi bir sorun haline geldiğini belirterek; “Mersin yaşamak için güzel bir şehir ancak kariyer yapmak isteyenler için seçenekler sınırlı kalabiliyor. İşsizlik almış başını gidiyor. Özellikle gençlerin yoğunlukta olduğu bir işsiz kesim var.” dedi.

Röportajda dile getirilen görüşler, üniversite mezunu gençlerin beklentilerinin yalnızca iş bulmakla sınırlı olmadığını ortaya koyuyor. Gençler; eğitim aldıkları alanlarda çalışma fırsatı, liyakat esaslı işe alım süreçleri, deneyim şartının azaltılması, staj ve mentorluk imkanlarının artırılması, yaşanabilir ücretler, sosyal ve kültürel faaliyetlerin çoğaltılması, kariyer gelişimi sağlayacak yatırımların artırılması gibi taleplerin karşılanmasını istiyor.

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA