Akkuyu NGS’de temsili yakıt testi tamam




Tarih: 9 Haziran 2026 Salı 16:51


Akkuyu NGS’nin 1. Güç Ünitesi’nde, gerçek nükleer yakıtla tamamen aynı özelliklere sahip 163 adet temsili demetin yüklenmesi tamamlandı. Genel Müdür Sergei Butckikh, bu önemli adımla birlikte ekipman ve personelin bir sonraki devreye alma aşamasına hazır olduğunu açıkladı.

 

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1. Güç Ünitesi’nde, reaktör basınç kabına temsili yakıt demetlerinin yüklenmesi işlemi tamamlandı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nden yapılan açıklamada “İşlem kapsamında, tasarım özellikleri, ağırlıkları ve boyutları gerçek nükleer yakıt demetleriyle tamamen aynı olan, ancak nükleer malzeme içermeyen 163 adet temsili yakıt demeti reaktöre sırasıyla yüklendi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin birinci güç ünitesi için kullanılan nükleer yakıt ve temsili nükleer yakıt demetleri Rosatom'un Yakıt Bölümü'ne bağlı tesiste üretildi. Temsili yakıt demetlerinin yüklenmesi, reaktörün fiziksel devreye alma aşamasından önce gerçekleştirilecek olan soğuk ve sıcak testler öncesindeki son hazırlık adımlarından biri olma niteliğini taşıyor. Bu operasyon sayesinde, uzmanlar reaktör tesisinin hidrolik özelliklerini test etme ve yakıt yükleme makinesi kullanılarak gerçekleştirilecek taşıma ve yerine yerleştirme operasyonları uygulamalı olarak değerlendirme imkânı elde ediyor” ifadelerine yer verildi.

 

“AKKUYU'DA EKİPMAN VE PERSONEL HAZIR”

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Akkuyu NGS’nin 1. Güç Ünitesi’nde temsili yakıt demetlerinin yüklenmesinin tamamlanması, nükleer yakıt yükleme sürecine yönelik kapsamlı bir hazırlık ve test aşamasını temsil ediyor. Temsili demetler sayesinde, nükleer yakıtla ilgili işlemleri gerçek işletme koşullarına mümkün olduğunca yakın şartlarda test ediyor, ekipmanların ve personelin bir sonraki devreye alma aşamasına hazır olduğuna emin oluyoruz” ifadelerini kullandı. Temsili yakıt demetlerinin yüklenmesinin ardından uzmanlar, reaktörün montaj çalışmalarına ve güç ünitesinin işletmeye alınması sürecindeki bir sonraki önemli aşama olan soğuk ve sıcak deneme testlerine hazırlıklara başlayacak. Temsili yakıt demetlerinin yüklenmesi işlemi, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NDK) gözetiminde ve tüm güvenlik gerekliliklerine tam uyum sağlanarak gerçekleştirildi. (Haber Merkezi)

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA