Dr. Rahşan Apaydın Gül, Covid-19 Hakkında Yapılması Gerekenleri Anlattı




Tarih: 5 Temmuz 2020 Pazar 14:22


İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, Covid-19 salgının azalarak birkaç yıl sürmesi öngörülen süreçte yapılması gerekenleri anlattı. Covid-19’dan korunmanın yollaından bahseden Gül, bağışıklık sisteminin nasıl arttırılacağı hakkında da bilgiler verdi.

İlk kez 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs Gösterdiği hızlı yayılım neticesinde Şubat ayında WHO (Dünya Sağlık Örgütü) Covid-19'un pandemi yani  küresel salgın haline geldiğini ilan edilmişti. Ülkemizde ilk vakanın bildirildiği 11 Mart 2020'den bu yana toplam vaka sayısı 130 bini, vefat sayısı ise 3 bin 500'ü geçtmişti. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, koronavirüs salgının yayılımı ve belirtileri hakkında açıklamalarda bulundu. Virüsün kuluçka döneminin ortalama 14 gün olduğunu söyleyen Gül, “Virüsü kapan her bireyde hastalık belirtisi görülmese de virüsün  bulaştırıcılığını devam etmektedir. Virüsün bulaştığı bireylerde genellikle yüksek ateş şeklinde ortaya çıkan ilk belirtileri kuru öksürük ve onu takip eden 1 hafta içinde başlayan ve giderek artan nefes darlığı izler. Covid-19 salgınında ölümlerin fazla olmasının en önemli sebebi de bu nefes darlığı döneminde hastaların hastanede tedavi edilme gereksinimleri ve daha ileri derecede şikayeti olanların da yoğun bakımda entübe edilerek solunum cihazına bağlanma mecburiyetidir. Amerika, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde ölüm sayısının fazla olmasının nedeni de vatandaşların sağlık hizmetine rahat ulaşamaması ve yeterli sayıda yoğun bakım yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşlarının bulunmamasıdır. Covid–19'a karşı henüz üzerinde uzlaşmaya varılmış kesin bir tedavi protokolü ve korunmak için geliştirilmiş bir aşı şu an için yoktur” ifadelerini kullandı. Tedavide, hastanın bağışıklık sisteminin virüsü yenmesi için vücut fonksiyonlarının destekleyici bazı takviyeler gerektirdiğini söyleyen Gül,  nefes darlığı ileri düzeyde olan hastalar içinse solunum desteği uygulanması gerektirdiğini sözlerine ekledi.  Hastalığın ilacı olup olmadığı hakkında açıklamalarda da bulunan Gül, “Covid-19'a özel bir ilaç henüz geliştirilemediğinden dolayı daha önceden kullanılan bazı antibiyotik, antiviral ve antiparaziter ilaçlar etkinlikleri tartışmalı olsa da tedavi protokollerinde kullanılmaktadır.”

 

GÜL, “COVİD-19’DAN KORUNMANIN YOLLARI”

Birçok kişinin hastalığı hafif belirtilerle evde geçirdiğini söyleyen Gül, özellikle ileri yaştaki ve kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan bireylerin hastanede tedavi edilmekte olduğunu ve hastalıktan hayatını kaybedenlerin çoğunun da bu grupta olduğunu belirtti. Hastalığın seyrini etkileyen sebeplerden de bahseden Gül, başlıca sebeplerin vücuda alınan virüs yükünün büyüklüğü olduğunu söyledi. Eşlik eden kronik bir hastalığın varlığı ve kişinin bağışıklık sisteminin gücünün de etkili olduğu vurguladı. Gül, “Zaman içinde bazen ataklar yapsa da  gittikçe azalarak birkaç yıl sürmesi öngörülen bu süreçte insanlar sosyal mesafeyi korumalı, maske kullanmalı ve hijyen kurallarına uymalıdır” dedi.

 

“ BEDENİMİZİN BAĞIŞIKLIK KAPASİTESİNİ ARTIRMALIYIZ”

Vücudun bağışıklık kapasitesini arttırmamız gerektiğini söyleyen Gül, “Doğru beslenme yani taze, mevsiminde, mümkünse organik özellikle de renkli bitkisel besinlerden oluşan bir diyet yapmak. Sarımsak, yeşil lahana, brokoli, dutsu meyveler, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkisel besinlerin en önemlilerindendir. Bununla birlikte organik, kaynağı bilinen ve iyi pişirilmiş hayvansal gıdaların günlük kalorilerin %10-20'sini karşılayacak şekilde alınması da bağışıklık sistemini destekleyici bir bir başka unsurdur. Kolalı, gazlı içecekler, içinde mısır şurubu bulunan içecekler, rafine karbonhidratlar ise bağışıklık sisteminizi zayıflatacaktır. A Vitamini, B6 Vitamini, B12 Vitamini, C vitamini, D Vitamini, E Vitamini, Fitokimyasallar, Çinko, Selenyum, Demir ve Bakır vücudun iyi işleyen bir bağışıklık sistemi için ihtiyaç duyduğu başlıca vitamin ve minerallerdir” sözlerini kullandı. D vitaminin sağlam bir bağışıklık sistemi için geretiğini vurgulayan Gül, “İhtiyacımızın bir kısmını yiyeceklerden alırız. Ancak vücudumuzun kendisi de D Vitamini üretimine önemli bir katkı sağlar: Güneş ışınları cildimize çarpınca bağımsız olarak D vitamini üretir. D vitamini eksikliği varsa bunu takviyelerle tamamlamak için doktorunuza başvurmanız önemlidir” şeklinde konuştu. Düzenli egzersizin, su tüketiminin ve sigarayı bırakmanın da bağışıklık kapasitesini arttırdığını söyleyen Gül, “Bağışıklık sistemini güçlü tutmak sizin elinizdedir” dedi. (Haber 


Etiket: mersin, meü, mersinüniveritesi, akdeniz, mezitli, erdemli, silifke, toroslar, tarsus, mersinhaber, koronavirüs, covid19, yeninormal, sağlık, pandemi


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA