8 SAATTEN GERİYE AKILLARDA SORULAR KALDI




Tarih: 10 Temmuz 2020 Cuma 10:20


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Temmuz ayı birinci birleşimi yaklaşık 8 saat sürdü. Bir çok maddenin oy birliği ile kabul edildiği Meclis, borçlanma yetkisi görüşülürken gerildi. Yaşanan gerginliğin ardından akıllarda bundan sonraki sürecin nasıl olacağı ile ilgili sorular kaldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Temmuz ayı birinci birleşim toplantısında belediyenin 2019 yılı dönemi faaliyet raporu oy birliği ile kabul edildi. Başkan Vahap Seçer, meclis üyelerine teşekkür etti.

Pandemi sonraki ilk kez gerçekleşen toplantıda Başkan Seçer, borç yüküne rağmen insanüstü çaba göstererek önemli projelere imza atıldığını ifade etti.

Meclis üyelerinin ilişkilerinin kentin havasına da yansıdığına işaret eden Başkan Seçer, “Bana hiçbiriniz, ‘Büyükşehir Belediye Başkanımızla diyaloglarımız kötü’ diyemezsiniz. Burada ayrı düşebiliriz ama insani olarak bir araya geldiğimizde hepimiz birbirimize insanüstü, azami saygı ve sevgi gösteriyoruz. Biz kente siyasette barış, huzur ve kardeşliği getirdik, hiçbir ayrım yapmadan. Çevreler, sokaklar, parklar temiz. Elimizden gelen gayreti tüm çalışanlarımız gösteriyor. Bunları artırarak devam etmemiz lazım” ifadelerine yer verdi.

Başkan Seçer, Meclis üyelerinin Mersin’in şehircilik planlaması ile ilgili bir çalıştay yapılması talebi üzerine, konuyu önemsediğini ve önümüzdeki günlerde gündeme alacağını açıkladı.

 

OTOPARK İHALEMİZ HAZIR

Pandemi dolayısıyla önemli projelerin durduğuna işaret eden Başkan Seçer, otopark ile ilgili bir soru üzerine şunları dile getirdi: “Otopark ihalemiz hazır, çıkıyoruz. İlk Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nin altındaki otoparkımız. İlk çıkmıştık, itiraz oldu. Orası koruma bölgesi, bayağı zamanımızı aldı. Pandemi bitti onun ihalesine çıkıyoruz. İki cep otoparkı yapıldı merkezin trafiğini rahatlatmak …”

 

NEDEN BORÇLANMA YETKİSİ İSTİYOR

Gazetecilerin yanı sıra sosyal medyadan vatandaşlarında canlı yayınlanan Meclis’i ilgi ile takip ettiği oturumun en çok merak edilen gündem maddesi Başkan Seçer’in 16 Mayıs’taki olağanüstü toplantıda gündeme getirdiği ve Cumhur İttifakı meclis üyeleri tarafından reddedilen 250 milyon TL’lik borçlanma talebi idi. Başkan Seçer, önceki kararı veto ederek borçlanma talebini bir kez daha gündeme getirdi.

Başkan Seçer, borçlanma yetkisini bütçe kararnamesi geçerken aldıklarını, ancak bankaların kredi kullandırırken İller Bankasından teminat mektubu istedikleri için İller Bankasının, söz konusu meclis kararının yenilenmesini istediğini söyledi. Başkan Seçer, neden borçlanma yetkisi istediğini şöyle anlattı: “İlçe belediye başkanları kendi meclislerinden borçlanma yetkisi aldı. Sizlerin paraya ihtiyacı var, benim de var.  Özellikle pandemi sürecinde tüm belediyeler gelir kaybına uğradı.

Büyükşehir Belediyesinin ilk 3 aydaki geliri 418 milyon 895 bin lira, ikinci 3 aydaki gelirinin ise 291 milyon 321 bin lira. Gelir kaybımız 127 milyon 575 bin lira. Gelir kayıplarımız devam edecek. Her ay 120 milyon lira gelir geleceğini varsayarsak 6 ayda toplam gelirimiz 720 milyon lira olacak. Şu anda piyasaya açık hesap ödemelerimizin toplamı 310 milyon lira. Mahkeme sürecindeki bir davalı borcumuz var; 101 milyon 951 bin lira. Banka kredi borçları anapara ve faizi. Geri dönemlerden yaptığımız yapılandırılmış borçlar bunlar; 197 milyon 623 bin lira. Zorunlu giderlerimiz, bunlar personel giderleri; 420 milyon 470 bin lira. Toplam giderlerim 1 milyon 30 bin lira. Gelirim ortalama varsaydım 720 milyon lira. Benim 310 milyon lira açığım olacak. Gelirim arttığı müddetçe de bu 310 milyon liralık bu açığım azalacak.”

 

“BORÇLANMAYA GİTMEZSEM SAKAT KALIRIM”

Borçlanma yetkisi alamaması halinde yaşanacak zorluklara da değinen Başkan Seçer, “310 milyon lira açık veriyorum. 271 milyon lira da bana yatırım için para gerekiyor. Üst üste koyduğum zaman yaklaşık olarak 600 milyon liralık bir harcama görünüyor önümde. Ben borçlanmaya gitmezsem sakat kalırım. Çalışanım maaş alamaz, esnafın bedelini ödeyemem, akaryakıt alamam, otobüs çalışamaz. Yatırımlarımı yapamam, çevreyi temizleyemem, sinekle mücadele yapamam. Benim yatırımlarım engelleniyor. Bu siyasi düşüncelerden ari bir durum. Bu siyasi inatlaşma konusu olamaz. Sizlerin desteği olacak ki biz yardım yapalım, hizmet yapalım. Ben bir taraftan gelir sağlayamazsam, eksik kaldığım noktalarda makul şartlarda borçlanamazsam bu arabayı ben yürütemem. Yürütemediğim noktada mağduriyeti Mersin halkı yaşar. Bütçeye koyduğunuz borçlanma yetkisini tarafıma istiyorum. Siyasi inatlaşmadan, ilçe belediye başkanlarıyla Büyükşehir belediye başkanı arasındaki ilişkilerin halel görmemesini istiyorum. Ama tek taraflı düşündüğünüz noktada ilişkilerimiz yara alır” dedi.

 

İZLENİMLER

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in daha önce gündeme getirdiği ancak, Meclis’ten onay alamadığı borçlanma yetkisinin yeniden gündeme gelecek olması gözleri Meclis’e çevirdi. Komisyonlara havale edilen 27 maddenin dışında Meclis toplam 85 maddeyi gündeme aldı. Borçlanma yetkisinin 85. ve son maddede olduğu borçlanma yetkisine kadar toplantı oldukça sakin geçti. Bir çok konu görüşülmek üzere komisyonlara havale edildi. Zaman zaman esprilerin yapıldığı toplantıda borçlanma yetkisi gündeme gelince ortam gerildi. Gerilime giden süreç şöyle gelişti: Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer neden borçlanma yetkisi istediğini açıkladı. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak söz aldı. Ardından Cumhur İttifakı’nın üyesi MHP’li Mahmut Tat söz aldı. Tat, sözlerini tamamlarken, oylarının “ret” olacağını da dile getirdi. Cumhur İttifakı kanadı, Seçer’in borçlanma yetkisi almaması halinde yaşanacak sıkıntıları dile getirdiği konuşmasındaki ifadeleri; “tehdit” olarak algıladı. Seçer konuşmasındaki kastı yeniden ifade etti. Ancak Cumhur İttifakı ikna olmadı. Ses tonlarının yükseldiği oturumda; Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz ile Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer arasında sert tartışmalar yaşandı. Uzun süre sakinliğini koruyan Vahap Seçer’in de sinirlenmesi üzerine oturuma 5 dakika ara verildi. Aranın ardından yapılan oylamada; Cumhur İttifakı blok şeklinde “ret” oyu kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e borçlanma yetkisi verilmemesi ve gergin geçen Meclis toplantısı kentte büyük bir yankı uyandırdı. İlk kez bu kadar ilgiyle takip edilen Meclis toplantısının ardından kafalarda bundan sonraki sürecin nasıl olacağına dair sorular oluştu…


Etiket: vahap, seçer, mersin, büyükşehir, belediye, meclis, mhp, chp, akparti


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA