Berberlere konuşma yasağı




Tarih: 14 Temmuz 2020 Salı 11:05


Pandemi sürecinde 21 Mart da kapanan berber, kuaför ve güzellik salonları 11 Mayıs da tekrardan açılmıştı. Çeşitli tedbirlerle faaliyet gösteren bu tip işletmelere Sağlık Bakanlığı’ndan yeni bir tedbir geldi. Yeni tedbirlere göre, berber, kuaför ve güzellik salonlarında çalışanlar müşterilerle olabildiğince konuşamayacak. Bakanlığın aldığı bir diğer karar ise dükkanlara alınacak müşteri sayısı ile ilgili. Konu ile alakalı yorum yapan Mersin Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Doğan Gündüz, “. Bu yasa bizi engellemeyecektir” ifadelerini kullandı.

Bir çok sektörü etkisi altına alan korona virüs, berber, kuaför ve güzellik salonları da oldukça etkiledi. Sağlık Bakanlığının Korona virüs’e karşı aldığı yeni kurallara göre, kuaför, berber ve güzellik salonlarında müşteriler ve çalışanlar olabildiğince konuşamayacak. Müşteri alımı ile ilgili de güncelleme yapan Bakanlık, çalışanlarla beraber 8 metrekareye bir kişi bulunacak şekilde müşteri alımı gerçekleştirilecek. Müşterilerin işlemleri arasında 20 dakikalık bir ara olmasının zorunlu olduğu belirtildi.

GÜNDÜZ; “BERBERLERİN TAMAMEN SESSİZ KALMA ŞANSI YOK”

Mersindeki sektör çalışanları da yeni kurallara uygun düzenlemeye geçti. Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Mersin Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Doğan Gündüz; “Berberlerin tamamen sessiz kalma şansı yok. Aksi takdir de berberler müşterilerin ne istediğini öğrenemez. Berberler müşteri ile sosyal mesafesini korur, maskeli çalışır, müşterilerlerine ister istemez saçını nasıl keseceğini sorar  ve berber işini yapmaya başlar. İş dışında konuşmasına gerek yok” dedi. 8 metrekareye bir müşteri alımı ile ilgili karar hakkında da konuşan Gündüz, “30 metre karelik salonlarda en az 2 koltuk vardır. Her 8 metre kareye 3 koltuk düşmesi lazımken biz iki koltukla çalışıyoruz. Bu yasa bizi engellemeyecektir” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNCE İNSAN SONRA MADDİYAT”

Korona virüs’ün dikkate alınmasının gerektiğini söyleyen Gündüz, “Vatandaşlar tüketici olarak kendi çocuğunu, kendi canını düşünmesi gerekiyor. İnsanların hijyen kurallarına uyması gerekiyor.  Bu virüsü dikkate almadığımız zaman, bu önlemleri gerçekleştirmediğimiz zaman ülkemiz insan kaybına uğruyor. Bu kurallara uymayı her insan kendine vatandaşlık göre olarak kabul etmesi gerekiyor” dedi. Önceliğin her zaman insan olduğunu belirten Gündüz, berberlerin alınan kararlara saygı duyarak işlerine devam ettiğini belirtti. Berberlerin Korona virüs’e ciddiye aldıklarını vurgulayan Gündüz, “. Kendi sağlıkları ve vatandaşlarımızın sağlığını riske atmamak adına bütün önlemleri alıyorlar. Bununla ilgili esfamızın herhangi bir sıkıntısı yoktur. Gelirde azalma oluyor ama her şey gelir demek değildir. Öncelik her zaman insan canıdır daha sonra maddiyat. Sağlığın olmadığı yerde trilyonlarımız olsa neye yarar, hiç bir şeye yaramaz” dedi.

“ŞUAN DA GİDERİMİZ ÇOK GELİRİMİZ YOK”

Sağlık Bakanlığı’ndan gelen yeni tedbirler hakkında görüşlerine başvurduğumuz Murat Çelik, 15 yıldır berberlik mesleğini yapıyor. Korona virüs’den dolayı sektörün çok kötü etkilendiğini söyleyen Çelik,  “Şuan da işlerimiz çok kötü. Normalde 7 kişi çalışıyoruz ama müşteri azlığından dolayı dönüşümlü olarak günde 3 kişi çalışıyoruz. Hafta da 7 gün çalışacağımız yerde 3 gün çalışıyoruz. Bizler işçi adamlarız. Müşteri olmayınca para da alamıyoruz. İnsanların berberlere güvenmemesinden dolayı eskisi kadar müşteri gelmiyor. Biz de sıkıntı çekiyoruz” ifadelerini kullandı. Vatandaşın zamlara tepkisinin çok büyük olduğunu söyleyen Çelik, “Ekonomik durumu iyi olan da tepki gösteriyor kötü olan da gösteriyor. Sadece berber fiyatları değil her şeye zam geldi. Örnek verecek olursam 30 liraya aldığım yağ bile 50 tl oldu. İnsanların gözüne sadece berber fiyatlarının artması batıyor. Şuan da giderimiz çok gelirimiz yok” dedi.

 

 

“BİZLERE GÜVENSİNLER”

Korona virüs’e karşı alınan önlemlere de değinen Çelik,” Her türlü tedbir uyguluyoruz. Maskelerimizi takıyoruz, müşteriler içeri girerken ateşlerini ölçüyoruz, Dezenfektan ilaçlarını hem girişlerde hem de çıkışlar da veriyoruz. Her tıraşta tek kullanımlık havlular ve örtüler kullanıyoruz. Müşteriler de sağ olsunlar her türlü kurala uyuyorlar. Maskesi olmayanlara da zaten biz maske tedarik ediyoruz” şeklinde konuştu. Sağlık Bakanlığının kuaför, berber ve güzellik salonlarında müşteriler ve çalışanların konuşmaması kararı hakkında da yorum yapan Çelik, “Ne kadar yasağa uymaya çalışsak da mecburen konuşmak zorunda kaldığımız zamanlar oluyor. Mesleğimiz gereği müşterilere saçlarını, sakallarını nasıl istediklerini soruyoruz. Berberlik mesleğinin gereği olan iletişim de bu yasakla beraber kaybolmuş oluyor” dedi. Sözlerine devam eden Çelik, müşterilerin de bu konuda şikayetlerinin olduğunu söyledi. “ Berberle muhabbet etmek için saç kestiren insanlar var bu ülkede. Tabi ki elden bir şey gelmiyor. Soru soruyorlar cevap vermek zorunda kalıyoruz. Biz onları uyarıyoruz onlarda anlayışla karşılıyor” dedi. Sözlerini bitirirken müşterilerin sağlığı için bütün önlemleri aldıklarını belirten Çelik vatandaşların kendilerine güvenmesini istediğini söyledi.

 

Yeni tedbirlere göre, berber, kuaför ve güzellik salonlarında müşteriler ve çalışanlar, mümkünse konuşmayacak, yüksek sesle konuşmaktan kaçınacak

 

 

 

 

 

 

 


Etiket: Mersin, mersinhaber, mersingündem, akdeniz, mezitli, toroslar, tarsus, erdemli, anamur, silifke


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA