Fonksiyonel Tıp’ın bilinmeyenlerini anlattı




Tarih: 18 Ağustos 2020 Salı 17:47


Fonksiyonel tıp ile ilgili açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, tedavinin hastane ortamında yürütülmesinin mümkün olmadığını, bu alanda uzmanlaşmış doktorlar tarafından özel kliniklerde uygulanmakta olduğunu vurguladı. Fonksiyonel tıp uygulamaları tedavi süreci hakkında da bilgiler veren Gül, fonksiyonel tıp yaklaşımının tedavi sürecinin başında hastanın çocukluğuna kadar inildiğini söyledi.

İç Hastalıkları ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, gazetecilere fonksiyonel tıp ile ilgili bilgiler verdi. Modern tıp uygulamalarını kendi kliniklerinde gerçekleştiğini söyleyen Dr. Apaydın Gül,  uygulamaların alanında uzman kişilerce yapıldığını belirtti. Fonksiyonel Tıp’ın ne olduğunu anlatan Gül, “yaşam tarzı, beslenme ve genetik yatkınlık gibi kişiye özel olan faktörleri göz önüne alarak uygulanan bir tedavi yaklaşımıdır. Bu bağlamda; zihinsel, bedensel ve ruhsal durumlar ile fiziksel ve sosyal çevre gibi iç ve dış faktörleri detaylı olarak değerlendirerek hastalığa neden olan fonksiyonel bozukluğu ortaya çıkarmaya ve tedavi etmeye odaklanır. Modern tıbbın temel bilimleri olan fizyoloji, biyokimya, farmakoloji ve genetiğin yeni bilimsel verilerinden hastalığın kaynağı olan fonksiyonel bozukluğu ortaya çıkarmak için faydalanırken diğer taraftan da sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerini, fonksiyonel besinleri, bitkisel destekleri, bilimsel detoksifikasyon yöntemlerini ve stres yönetimi tekniklerini de tedavi sürecinizde kullanır” ifadelerini kullandı.

 

“ÇOK SAYIDA GÖZLEM VE DENEYİM YAŞADIM”

Yaklaşık 20 yıldır sürdürdüğü meslek hayatına İstanbul Çapa Tıp Fakültesinde 1.5 yıl süre insan anatomisi ve akupunktur üzerine çalışarak başladığını kaydeden Gül, ardından 5 yıl İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde iç hastalıkları uzmanlık eğitimi aldığını hatırlattı. Mersin ve bir çok il de dahiliye uzmanı olarak görev yaptığını söyleyen Gül, beslenme, coğrafya ve çevresel faktörlerin hastalıklar üzerine etkileri ile ilgili çok sayıda gözlem ve deneyim yaşadığını vurguladı.  Gül, “Bu süreçte hipertansiyon, romatizmal hastalıklar, fibromiyalji, anksiyete, depresyon, kronik yorgunluk sendromu, irritable barsak sendromu, hashimototiroiditi, adet düzensizlikleri ve hormonal bozukluklar gibi nedeni belirlenemeyen kronik hastalıkların tanı koyma ve tedavisinde tıp fakültesinde öğrendiğimiz konvansiyonel tıp yaklaşımının yetersiz kaldığını fark ederek ortomoleküler tıp / bütüncül/ fonksiyonel tıbba yöneldim” sözlerini kullandı.

 

PSİKOLOJİK TEDAVİ SÜRECİNİ ANLATTI

Konvansiyonel tıp ile bütüncül tıp yaklaşımları arasındaki farkı anlatan Gül,  “Örneklerle anlatmak gerekirse, Konvansiyonel tıp dediğimiz klasik tıp yaklaşımında doktor kısa bir şikayet sorgulamasından sonra kafasında beliren birkaç hastalık tanısını standart bir kan ve idrar tetkikiyle teke indirerek tanıyı koyar ve ilaç tedavisini düzenler. Hasta sadece ilacı kullanmaktan sorumludur. Şikayetiniz geçmese dahi yapılacak fazla bir şey yoktur. Ancak fonksiyonel tıp yaklaşımında ise öncelikle hastanın çocukluğuna kadar inen detaylı bir öyküsü alınır. Doktora başvurmasının nedeni ve bu nedene katkı veren etkenler ile vücudun kendisini neden onaramadığı üzerine yoğunlaşılır. Vücutta yıllar içinde biriken ve vücudun temel işlevlerini bozan toksin maddelerin birikimi, beslenme alışkanlıkları, barsak geçirgenliği, olası bir fiziksel hastalığın psikolojik durum ile ilgisi belirlenmeye çalışılarak hastalığa sebebiyet veren ana kaynağa ulaşılmaya çalışılır. Elde edilecek veriler neticesinde “kaynağa yönelik” tedavi verilerek varsa yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltilir, bozulmuş barsak yapısı kişiye ve nedene özel diyet programları ile düzenlenir, metabolizmanın doğru ve etkin çalışması için gerekli olan vitamin, mineral ve mikrobesinlerin eksik olanları tamamlanarak vücutta birikmiş olan toksinlerin atılması için detoksifikasyon programları düzenlenir” dedi.

 

UZMANLARCA ÖZEL KLİNİKLERDE UYGULANIYOR

Bu tip uygulamaların hastane ortamında yürütülmesinin mümkün olmadığını belirten Gül, “Bu alanda uzmanlaşmış doktorlar tarafından özel kliniklerde uygulanmaktadır. Biz de 3 yıldır Mersin’de bulunan özel muayenehanemizde bu bakış açısıyla hastalarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Etiket: Mersin, mersinüniversitesi, meü, mersinhaber, mersingündem, akdeniz, mezitli, toroslar, tarsus, erdemli, anamur, silifke, mut, tıp, fonksiyonel


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA