İstanbul Sözleşmesi için bir araya geldiler




Tarih: 19 Ağustos 2020 Çarşamba 17:36


İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı feshinin tartışıldığı bu günlerde Mersin Kadın Platformu üyeleri tepkilerini slogan atarak ve pankart açarak gösterdi. Pozcu Alanya Sokak’ta eylem yapan grup, “Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun” ve ”İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganları attı. Platform adına konuşan üye Ceren İnan, “Artık kadınların sesini duyacaksınız, kadınların isyanını duyacaksınız” ifadelerini kullandı.

Son günlerde tartışma konusu halini alan İstanbul Sözleşmesi’nin AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında tek taraflı feshi tartışmaları iddiası gündeme geldi.  Bunun üzerine harekete geçen Mersin Kadın Platformu üyeleri, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin tartışılmasına tepki göstererek sözleşmeden vazgeçmeyecekleri ve bütün kadınların tepki göstermesi gerektiğini vurguladı. Pozcu Alanya Sokak’ta bir araya gelen kadınlar “Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun” ve ”İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganları attı. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini ve etkin uygulanmasını isteyen platform üyesi Ceren İnan,“Ancak etkin uygulanırsa İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Basına yansıyan haberlere göre, bugün toplanacak AKP MYK’sında İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden tartışılacağından bahsediliyor. Haberde bakanlıklar ve AKP’nin hukukçu kurmaylarının İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili yol haritasını tartışacağı söyleniyor. Sözleşmeden çıkılmasının ve bu durumda yeni bir yasanın hazırlanması ve yeni bir sözleşmenin oluşturulması seçeneklerini tartışacaklarmış. Ya da LGBTİ+ düşmanlarının saldırısı altında olan, sözleşmenin temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık maddesi üzerinde oynama yapılması konuşulacakmış. AKP MYK’sının haklarımız hakkında karar vermesine izin vermiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ KALDIRMAK İSTEYENLERE SES ÇIKARIYORUZ”

Sözleşmenin tartışılmasın şiddet faili erkeklere teşvik edeceğini savunan kadınlar, sözleşmenin tartışılmasının kadınların yaşamını tehdit ettiğini belirtti. Platform üyesi Ceren İnan, “Bu tutum İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı kadına karşı şiddet önlenmesine dair yasayı uygulamamak için direnmekte olan tüm kamu görevlilerine, sözleşmenin uygulanmaması yönünde verilen bir talimat niteliği taşımaktadır. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı tartışanlar katledilen kadınların ve LGBTİ+’lara karşı işlenen cinayetlerin sorumlusudur. Bugün hayatlarımızı pazarlık konusuna getirenlere karşı yine sokaktayız. İstanbul Sözleşmesini mücadelemizle kazandık, mücadelemiz ile savunuyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmesinden vazgeçilip, uygulanması taahhüt edilene kadar sokaktayız. Hayatlarımızı bir avuç erkeğin çıkarları için pazarlık konusu haline getirenlere karşı, kadın cinayetlerine, erkek şiddetine, hakalrımıza göz dikenlere, homofobiye, cinsiyetçiliğe, psikolojik şiddete, İstanbul sözleşmesini kaldırmak isteyenlere ses çıkarıyoruz” sözlerini kullandı.

 

“ERKEKLER KADINLAR ADINA KONUŞMASIN”

İstanbul Sözleşmesi’nin önemine vurgu yapan üyeler, erkeklerin kadınlar adına konuşması ve karar vermesinden bıktıklarını ifade etti. Platform adına konuşan üye Ceren İnan “Bizler bu meydanlarda hep birlikte konuşuyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nin bizim için ne denli önemli olduğundan bahsediyoruz. Bizim adımıza erkeklerin konuşmasında, bizim adımıza erkeklerin karar vermesinden biz, erkeklerin boy göstermesinden bıktık usandık! Artık kadınların sesini duyacaksınız, kadınların isyanını duyacaksınız. Bu şiddet bizim en yakınımızda. Hepimiz yarın aramızdan kim eksilecek diye yaşamaktan bıktık usandık. Bizler bir kişi daha eksilmek istemiyoruz. Bize hayatı dar edenlere, erkek şiddetini meşrulaştıran erkek adaletin, siyasetçilerin bahanesi çok ama bizim haklarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok. Evlere dönmeye, şiddete razı olmaya eşitsiz yaşamaya niyetimiz yok. Biz eşitsiz yaşamaktan bıktık usandık. Her gün en az bir kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Kadınlar öldürülmemek için sonsuz bir mücadele veriyor. Şiddet dolu evlerden ayrılıyor, defalarca şikayet ediyor, kendilerini tehdit eden erkeklerin engellenmesini istiyorlar. Ansızın değil, göz göre göre geliyor cinayetler. Kamu görevlileri görevini yapmıyor, zamanında gelmiyor, kadınları yanlış yönlendiriyor. Yuva yıkma gibi tavsiyelerle ölüme tekrar tekrar gönderiliyorlar. Bizler burada Emine Bulut’un, Sevtap Şahin’in, Fatma Altınmakas’ın ve daha bir çok kadının isyanı için buradayız. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı aramızda olabilecek kadınlar için en yüksek sesimizle ‘Buradayız’ diyoruz” dedi.


Etiket: Mersin, mersinüniversitesi, meü, mersinhaber, mersingündem, akdeniz, mezitli, toroslar, tarsus, erdemli, anamur, silifke, mut


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA