Mersin’in keçi varlığında Türkiye birincisi olduğunu söyleyen Mersin Valisi Ali İhsan Su, “Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü’ Nedenim Var Projesi” ile koyun varlığını arttırma konusunda da önemli bir yere gelmek istediklerini belirtti. Çiftçilere önemli bir kaynak sağladıklarını belirten Vali Su, buna bağlı olarak da hayvansal ekonominin geliştirilmesine büyük bir katkı sunduklarını dile getirdi.
Haber-Gizem Konucu
Mersin Valiliği koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve T.C. Ziraat Bankası desteği ile Mersin’deki küçükbaş hayvan sayısını arttırılması amacıyla hazırlanan “Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü’ Nedenim Var Projesi”nin protokol imza töreni yapıldı. Yeni Valilik Binasında yapılan toplantıya Vali Ali İhsan Su’nun yanı sıra; Ziraat Bankası Adana Birinci Bölge Yöneticisi Ertuğrul İspaha, İl Trarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Ziraat Bankası İkinci Bölge Satış ve Performans Sorumlusu Yaşar Kahraman, Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan ve diğer yetkililer katıldı.
“ÇİFTÇİLERE ÖNEMLİ BİR KAYNAK SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Valisi Ali İhsan Su, kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla ile uğraşan vatandaşlara devlet olarak ciddi kaynaklar aktarıldığını ve aktarılmaya devam edileceğini söyleyerek proje hakkında bilgi verdi. Vali Su, “Bugün ilimizde küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ile ilgili önemli bir projeyi ziraat bankamızla beraber hayata geçirmek üzere protokol yapmak için toplanmış bulunuyoruz. Biliyorsunuz, ilimiz her sektörde çok önemli potansiyellere sahip. Tarım ve hayvancılık alanında ciddi potansiyelimiz var. Bugün de hayvancılık alanında bu potansiyelimizi özellikle küçükbaş hayvancılık konusundaki mevcut potansiyelimizi daha da arttırmak geliştirmek için ziraat bankamızla bir protokolü gerçekleştireceğiz. Projemizin adı “Köyümde yaşamak için bir ‘sürü’ nedenim var” bu projeyi gerçekleştireceğiz” dedi. Mersin’in keçi varlığıyla Türkiye’de birincisi olduğunu dile getiren Vali Su, koyun konusunda da bu seviyeye gelmek istediklerini belirtti. Vali Su, “İlimizde küçükbaş hayvancılığı özellikle keçi başta olmak üzere koyun yetiştiriciliği önemli bir yer tutmaktadır. İnşallah koyun konusunda da önemli bir faaliyeti bu proje ile gerçekleştirmiş olacağız. Bilindiği üzere 930 bin civarında keçimiz, 700 bin civarında da koyunumuz var. Koyun varlığımızı daha da arttırmak için bu önemli bir proje katkı sunmuş olacak. Özellikle kırsal kesimde yaşayan geçimini hayvancılıkla hususi ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile sağlayan vatandaşlarımıza bu proje ile ciddi bir katkı sağlamış olacağız. Bu projeyle yerel ve yerli ırkımızın geliştirilmesi, arttırılması yönünde ciddi bir fayda sağlamış olacağız. Küçükbaş hayvan varlığımızın arttırılması anlamında gerçekten çok önemli bir katkı sunacağız. Ayrıca çiftçilere önemli bir kaynak sağlamış olacağız. Onların hem mali durumlarını artırmış olacağız hem de bölgesel anlamda da ilimiz bazında da hayvancılığın, buna bağlı olarak da hayvansal ekonominin geliştirilmesine büyük bir katkı sunmuş olacağız” açıklamalarında bulundu.
“İLİMİZDEKİ KOYUN VARLIĞI ÖNEMLİ BİR MİKTAR ARTACAK”
Bölgesel kaynakların iyi kullanılması açısından küçükbaşlarda koyuna yönelik hayvansal varlığın arttırılması konusunda da proje kapsamında çalışmalar gerçekleştireceklerini söyleyen Vali Su, çiftçiyi, özel sektörü ve kamuyu bir araya getirdiklerini söyledi. Vali Su, “Burada Valiliğimizle Ziraat Bankası arasında bu projeyi gerçekleştirmiş olacağız. Bu protokolü gerçekleştirmiş olacağız. Bunu biz de İl Tarım Müdürlüğümüz ve Koyun Keçi Birliğimizle beraber bu projeyi Valilik Olarak Ziraat Bankası ile beraber yürütmüş olacağız. Bu projenin gerçekleşmesi ile beraber inanıyorum ki ilimizdeki koyun varlığı önemli bir miktar artacak ve devamı sağlanmış olacak. Bu projenin tüm hayvancılıkla uğraşan, başta Yörüklerimiz olmak üzere kırsal kesimde küçükbaş hayvancılıkla uğraşan tüm çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, başarılı olmasını diliyorum. Ben tekrar ziraat bankamıza, il tarım ve orman müdürümüze ve Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Projenin ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Çiftçilerimize bu projeyle inşallah bol kazançlar diliyorum. Bu projeyle ülkemizdeki hayvan varlığının arttırılmasında çok ciddi bir katkı sağlayacağımızı ifade etmek istiyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“KOYUN İÇİN FAİZSİZ KREDİ VERİYORUZ”
Proje dolayısıyla mutlu olduklarını dile getiren Ziraat Bankası Adana Birinci Bölge Yöneticisi Ertuğrul İspaha, Mersin iline ve yetiştiricilerine hayırlı uğurlu olmasını diledi. İspaha, “Buradaki amaç, koyun özellikle yerli ve yerel ırklarımızın geliştirilmesi, mera hayvancılığının geliştirilmesi, küçükbaş hayvan sayımızın arttırılmasının sağlanması ve üreticinin kar elde etmesinin sağlanmasıdır. Şu anda Türkiye’de toplam 37 milyon koyun varlığımız var. Hedefimiz bunu illerimizle ve valiliklerimizle anlaşarak 80 milyona çıkarmak. İlk aşamada hedefimiz bu. Burada 100 bin lira yatırım kredisi ve 50 bin lira işletme kredisi olmak üzere hayvancılıkta şu an itibari ile uğraşan veya daha önce uğraşmış olan üreticilerimize koyun için faizsiz kredi veriyoruz. Öz kaynak şartı aramıyoruz. Yatırım kredisi 1 yıl ödemesiz 7 yıla kadar; işletme kredisi ise 18 aya kadar vade ile üreticimiz sıfır faizle bu krediyi kullanabiliyor. Hiçbir komisyon ya da diğer harcamalar yok. 6 ay ile 24 ay arasındaki damızlık koyunları krediye konu edebiliyor. Teminat olarak da 2 kefil gerçek veya tüzel kişi, koyun üretimi, süt, et ve desteklenen ödemelerin temliki karşılığı teminatlarla çok rahat bir şekilde bu krediyi kullandırabileceğiz. Ayrıca, 100 baş hayvana ulaşmak üzere buradaki amaç sürü sayısını arttırmak, Burada kullanacağı kredi ile üreticinin damızlık koyun sayısı asgari 100 olacak” diyerek üreticilerin yanında olduklarını dile getirdi.
“AMACINA UYGUN BİR PROJE”
Proje hakkında konuşan Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan,
“Bizim bölgemiz Yörük nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Mera hayvancılığının yoğun olarak yapıldığı bu bölgede yılın büyük bir bölümün üreticiler meralardan faydalanıyor. Bu ormanların içerisi de olabiliyor veya yüksek rakımlı yerlerde tescilli meralarımız da var. Bence amacına uygun bir proje. Tarım İl Müdürlüğümüz olsun koordinatörlerimizle daha önce proje hakkında biraz çalıştık. Biz, 100’e tamamlanması konusunu yetiştiricilerimizle görüşüp takip edeceğiz. Sizlerin de desteğinize ihtiyacım var. Kayıtlı üyelerimiz içinde bin 200 civarında 50’ye yakın sürüsü olanlar. Yaklaşık 2 bin 500 civarındaki üyelerimiz ise 100’e yakın bir sürüsü var. Biz ağırlıklı olarak sanırım bunların üzerinde çalışacağız. Yetiştiricilerimize duyurmamız gerekiyor. Duyuruları en iyi şekilde yapacağız. Ben ziraat bankamıza, Mersin Valimize ve tarım il müdürümüze teşekkür ediyorum. İnşallah proje başarılı olur” dedi.
|