Değişen hava koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Aktar Mahmut Karadayı, “Özellikle bu aylarda vücut, soğuğa karşı hazırlıksız yakalanabilir ve hasta olabilirsiniz. O yüzden bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bol bol bitki çayı tüketin” dedi.
Haber – Cansugül Yıldırım
Aktar Mahmut Karadayı değişen hava koşullarında kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi için tüketebileceği bitki çayları hakkında gazetecilere bilgi verdi. Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişiklikler, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklar getirebilir. Ani hava değişimleri vücut ısısındaki mekanizmayı hazırlıksız bir şekilde yakaladığı için de bağışıklık sisteminin düşmesinden kaynaklı hastalıklar meydana gelmektedir. Kendimizi korumamız konusunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Karadayı, “Bol bol su tüketin. Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler alabilirsiniz. Bunun için doğal besinler ve takviyeler tüketmelisiniz” dedi.
ISI FARKLILIKLARINA DİKKAT!
Sonbahara geçiş döneminde ısı farklılıklarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Karadayı, terlemeyle oluşabilecek üst yolunum enfeksiyonları için de uyardı. Özellikle alerjik bünyelerin bu dönemde daha temkinli olması gerektiğine değinen Karadayı, kişilerin kapalı ortamları havalandırıp temizlemesi gerektiğini söyledi. Karadayı, doğal besin kaynakları ile mevsim geçişlerde bağışıklık sistemini güçlendirecek bitki çaylarından ve besinlerden de bahsetti.
BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ: IHLAMUR
Vücut direncini arttırmada en etkili bitki çaylarından birisinin ıhlamur olduğunu söyleyen Karadayı, “Ihlamur, vücuda verdiği enerji ve direncin yanı sıra öksürüğe de iyi gelen bir çaydır. Ihlamurun içine koyacağınız bal ve limonla birlikte kişiye bağışıklık kazandıracaktır” dedi. Antiseptik olarak da bilenen adaçayının özellikle iltihaplı hastalıklara iyi geldiğini belirten Karadayı, adaçayının toksinleri vücuttan atmaya da yardımcı olduğunu söyledi. Karadayı, “Boğaz ağrısına da iyi gelen adaçayını kaynatmak yerine sıcak suyun içine atıp birkaç dakika demleyerek içilmesi daha yararlı” dedi.
“SİNDİRİM SİSTEMİ İÇİN ETKİLİ”
Antioksidan ve antibakteriyel özelliklilere sahip olan tarçının da bir alternatif olduğuna değinen Karadayı, “Tarçın soğuk algınlığına iyi gelir. Bunun yanında sindirim sistemi için de etkili bir silahtır. Tarçını kendi başına da kaynatabileceğiniz gibi, demlediğiniz siyah çayın içine atıp içebilirsiniz” şeklinde konuştu. Soğuk algınlığı denilince ilk akla gelen zencefil hakkında da bilgi veren Karadayı, “Kişiler soğuk algınlığında ilk olarak zencefile başvurular. Özellikle toz halindeyken balla karıştırıp yemek herkes tarafından bilinir. Soğuk algınlığın yanı sıra bakteri ve iltihap önleyici olarak bilenen zencefili suda 5 dakika kaynatıp da içebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
PAPATYANIN TAZE OLMASI ŞART!
Karadayı, genellikle sakinleştirici yönüyle tanınan papatya çayının sindirim sistemine de iyi geldiğini belirterek, boğaz ağrısı için de etkili olduğunu söyledi. Özellikle kurutulmuş papatyalarda çiçeklerinin kullanılması gerektiğini dile getiren Karadayı, papatyanın etkisini gösterebilmesi için tazeliğine dikkat edilmesi gerektiğini de belirtti. C vitamini yönünden zenginliği ile bilenen nane çayının, genellikle mide bulantısı, şişkinlik gibi sebeplerle kullanıldığına dikkat çeken Karadayı, nanenin aynı zamanda iltihap önleyici olduğunu söyledi. Karadayı, C vitamini deposu olarak bilinen bir başka bitki çayının da kuşburnu olduğunu söyleyerek, bu çayın özellikle nezle, öksürük gibi solunum yolu hastalıklarını önleyici etkisinden söz etti. Karadayı, “Kuşburnu vücudun iltihap tutmasını önler. Ödem söktürücü ve sindirim sistemini çalıştırıcı etkisi de vücudun daha hafif ve aktif hissetmesine yardımcı olur” dedi.
“HİBİSKUS MUCİZEVİ BİR BİTKİ”
Hibiskus çayı hakkında bilgi veren Karadayı, “Hibiskus C vitamini yönünden zengin olmasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlara karşı kişiyi koruyan bir başka etkili bitki çayıdır. Bunu yanında ateşin neden olduğu hastalıklara karşı da etkilidir. Hibiskus ayrıca hipertansiyon düzenleyici, anti-tümör özelliklerine sahip, regl ağrılarına iyi gelen ve hormonları dengeleyen mucizevi bir bitkidir” dedi. Karadayı son olarak bağışıklık güçlendirmek için bir bitki çayı tarifi verdi. Karadayı, “İsteğe göre ıhlamur, adaçayı, hibiskus, zencefil, ekinezya, havlucan, gül hatmi ve tarçın 20-25 gram olacak şekilde alıp bir cezvede kök zencefil havlucan ve çubuk tarçını kaynatın. Kök bitkileri kısık ateşte kaynadıktan sonra 2-3 dakika bekletin. Sonrasında geriye kalan malzemeleri de ekleyerek 5 dakika bekletin. Bu karışımı günde 3 fincan olarak tüketin” dedi.
|