“Öğretmenlere ve öğrencilere düzenli olarak test yapılsın”




Tarih: 8 Ekim 2020 Perşembe 17:37


12 Ekim Pazartesi günü başlayacak olan yüz yüze eğitim hakkında konuşan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, öğretmen ve öğrencilere düzenli olarak ücretsiz test yapılması istedi.

Haber-Gizem Konucu

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 12 Ekim Pazartesi günü başlayacak olan yüz yüze eğitim hakkında gazetecilere konuştu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sümbül konuşmasının başında, kısa süre önce internet erişimi için yükseklere çıkmak zorunda kalan ve kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Aziz öğretmeni, tarlada çalışırken internet erişimi için çaba harcarken hayatını kaybeden 15 yaşındaki genci, komşunun internetine bağlanmak için EBA’ya girmek için babasının yanında aşağıya düşerken hayatını kaybeden Cihan öğrencinin anısı önünde saygıyla eğildiğini söyledi. Pandemiden kaynaklı hayatını kaybeden sağlık ve kamu emekçilerinin yanında eğitimci arkadaşlarının da hayatını kaybettiğini dile getiren Sümbül, “Öncelikle biz eğitimin yüz yüze olmasının önemli olduğunu ve eğitim faaliyetlerinde bu işin yüz yüze gerçekleşebilirse fırsat eşitsizliğinin biraz daha azalacağını ve eğitimde olması gerekenin yüz yüze eğitim olması gerektiğin söylemiştik. Ama burada bir şeyi gözden kaçırmamak gerekiyor. Gerekli tedbirler alındığı koşullarda yüz yüze eğitim gerçekleşmeli” dedi.

 

“KARARIN ALINMASINI DESTEKLİYORUZ AMA NE DEĞİŞTİ?”

Daha önce 21 Eylül’den itibaren anasınıfları ve 1’inci sınıfların eğitime başladığını hatırlatan Sümbül, “Burada da aksaklıklar var ama bir yandan da şunu sormak lazım. Pandemi döneminde ne değişti ne gelişti de böyle bir karar aldınız? Kararın alınması çok önemli destekliyoruz ama ne değişti? Yani vaka sayısı mı yoksa hasta sayısı mı azaldı? Tedbirler mi arttı? Hepsinin cevabı hayır! Bu koşullarda okulların açılması büyük risk barındırıyor. Bu nedenle biz açılmasın demiyoruz, açılmasını destekliyoruz ama tedbirlerin de çok kısa bir sürede diğer sınıflarda haftada iki gün de olsa yüz yüze eğitime girecekler” ifadelerini kullandı.

 

 

“PROBLEMLER ORTADA DURURKEN BUNU NASIL SAĞLAYACAKLAR?”

Bu süreçte uzaktan eğitimin de devam etmek zorunda olduğunu sözlerine ekleyen Sümbül, “Bu nedenle uzaktan eğitimin de sorunlarını konuşmadan edemiyoruz. Çünkü bir yandan yüz yüze eğitimde alınan tedbirlerin eksikliği. Biliyorsunuz Sağlık Bakanlığı yüz yüze eğitimde bazı açıklamalar yaptı. Öğretmen pozitifse maske takacak ve kendini izole edecek fakat sınıf eğitime devam edecek. Sınıfta bir kişi pozitifse o kişi izole edilecek ve sınıf yine eğitime devam edecek. İkiden fazlaysa ancak öyle sınıfı karantina alıyorlar. Biliyorsunuz Mersin’deki bir okulda üç dört öğrenci pozitif olduğu için sınıf karantinaya almışlardı. Bu bir risk. Yani bir öğrenci pozitif olacak ki özellikle ilkokullarda çocukların birbiriyle yakınlığı ve sıcaklığı biliyorsunuz, o yüzden bu bir risk. Bu problemler ortada dururken bunu nasıl sağlayacaklar” diye konuştu.

 

“İNTERNET YOKSA TABLET DAĞITMANIN ANLAMI YOK”

Okullarda temizlik, hijyen koşullarını sağlayacak personelin yeteri sayıda olmadığını ileri süren Sümbül, şu ifadeleri kullandı: “Biz bunların sağlanmış olmasını isteriz. Bu süreçte olmazsa olmaz şeyler bunlar. Sorunları biraz yerinde ve doğru müdahale ile çözmek ve pandemi de en önemli şey olan sorunu arttırmadan sağlıkçı ataması yapmak özellikle bu okullardan başlayarak. Bunu ısrarla talep etmeye devam ediyoruz. Biliyorsunuz Türkiye’de 18 milyonun üzerinde öğrenci var. EBA’da 15 milyonu aktif kullanıcı görünüyor. Ve yine EBA sistemine göre 8 milyon küsuru EBA’yı kullanıyor. Biz Eğitim Sen olarak diyoruz ki 6 milyon üzerinde çocuğun erişimi yok. Bakanlık buna 1,5 milyon demişti. UNICEF’in verileri var bunu ve Türkiye’nin gerçekliğinin baz aldığımızda 6 milyonu aşkın öğrenci EBA’ya ulaşamıyor dedik. Bakan’ın kendisi daha sonra açıklama yaptı gerçekten 6 milyonu aşkın öğrenci EBA’ya ulaşamıyor. Bunu neden mi söylüyorum? 500 bin tablet dağıtılacak. Bakın tablet dağıtılması çok doğru bu neden başından yapılmadı. Uzaktan eğitim uzun süredir vardır, neden şimdi? İkincisi ise bu sayının arttırılması ve bunun sadece tabletle kalmaması lazım. Tablet var ve internet yoksa internet var altyapısı yoksa tableti de dağıtmanın bir anlamı kalmıyor. Öyle mahalle köylerimiz var ki, Mut’tan Erdemli’den öyle birçok yerden örnek verebiliriz.”

 

“DEVLETİN YAPMASI GEREKEN ASLİ GÖREVİ YEREL YÖNETİMLER YAPIYOR”

Yerel yönetimlerin eğitime verdiği destekten söz eden Sümbül, “Erdemli Belediyesi, Yenişehir Belediyesi gibi bazı yönetimler çok örnek çalışmalar yapıyor. Devletin yapması gereken asli görevi üstlenerek EBA noktaları oluşturmaya çalışıyorlar. Bunların hızla arttırılması gerekiyor. Çünkü kırsalda yaşayan insanlara tableti verirsiniz ama buralarda internet yoksa tabletin anlamı kalmıyor. Ben Yenişehir’de en merkezi yerde oturuyorum, internet yapısı güçlü olan bir internet kullanıyorum. Ben bile zaman zaman sıkıntı yaşıyorum. Uzak kesimdeki çocukları düşünün, okula giden çocuk sayısının fazla olan aileleri düşünün. Bu ailelerde kaç televizyon var kaç akıllı telefon var? Maddi imkanları durumları ortada, bunlar dezavantajlı gruplar. Bunlar çok fazla dile getirdik ama ısrarla ifade etmeye devam edeceğiz. Burada asli sorunlu devlettir. Kurumlar, hayırseverler yarım etsinler. Bizler de katkı sunmaya, katılmaya çalışıyoruz ama devletin sorumluluğu ortadan kalkmıyor” dedi.

 

“BAZI KARARLARDA DA PANDEMİ KURULUNUN BİLE HABERİ OLMUYOR”

EBA’ya ayrı bir merkez oluşturulması gerektiğinin altını çizen Sümbül, “Bilim insanları, pedagoglar orada çalışmalı ve EBA merkezleri kalıcı bir hale gelmeli. Muhakkak ana merkezi olmalı ve o şu anda yok. Bunlar önemli gördüğümüz şeyler, gerçekten de bu sürecin sorunları taraflar işleyişiyle ortak akılla çözülmeli. Çünkü Bakanlık hala ısrar ediyor ya da Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı, yapıyoruz, karar veriyoruz deniliyor. Bazı kararlarda da pandemi kurulunun bile haberi olmuyor. Vaka sayıları, hasta sayıları hala yüksek. Eğitim öğretim başlayan ve vaka sayısını düşüren ülkelerde işin iyi gittiğinin biliyoruz. Bunların olmadığı ülkelerde ise vaka sayısının hızla arttığını ve bazı yerlerde de bu kararın geriye çekildiğini görüyoruz. Biz böyle bir şey yaşamak istemiyoruz. Önceden uyarıyoruz biz. Önlemleri zamanında almalıyız. Ve ülkemizde zaten var olan fırsat eşitsizliğinin daha fazla büyütmeyelim. Bu konuda öğrencilerimizin ihtiyaçları zaten belli. Okullara, öğretmenlere ulaştıklarında bu sıkıntılar kısa sürede tespit edilebilir. Bu durum çok gecikerek yapılıyor” diye söyledi.

 

“HEPİNİZ ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ”

Mart’tan bu yana okulların kapanmasıyla birlikte ortaya çıkan bir eğitim krizi olduğunu ileri süren Sümbül, “Sağlık kriziyle birlikte ortaya çıkan bu krizde hepiniz elimiz taşın altına koymaya hazırız. Dahil olmak işitiyoruz bu kararlara bu süreçte hepimiz el birliğiyle yürütmek istiyoruz. Çünkü uzaktan eğitimde sorunlar devam ettiği gibi yüz yüze eğitimde de sorunlar devam ediyor. Arkadaşlarımız, öğrencilerimiz hayatını kaybetmeye devam ediyor. Buna son vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“BU GERÇEKTEN EĞİTİMDE DEVAMSIZLIĞI ARTTIRIR”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ‘İsteyen velilerimiz çocuklarını okula gönderecek, istemeyenlere esneklik tanınacak. Bu durumda öğrencimiz devamsız sayılmayacak” sözü üzerine de değerlendirmede bulunan Sümbül, “Temel eğitim zorunlu zaten. Pandemi sürecinde buna bir esneklik tanınıyor. Fakat bizim anasınıfı ve birinci sınıflar dahil öğrenciyi gönderiyorlar, öğrenci öğretmenini tanıyor ve ondan sonra öğrenciyi okula göndermeye başlıyorlar. Göndermeyen velilere şunları söyleyelim, uzaktan eğitime daha çok titizlikle devam etmek durumundalar. Fakat olması gereken yüz yüze eğitimdir. Öğretmeniyle akranlarıyla eğitim olmazsa olmaz. Bu bakımdan da biz bakanlığın bu kararını doğru bulmuyoruz. Bu biraz aslında güvensizlik de veriyor. Biz önlemleri yeteri kadar almadık işi de size bırakıyoruz, siz ne düşünürseniz onu yapın diyor. Bu doğru değil. Önlemleri alın yine devamsızlığı devamsızlıktan saymayın. Ama şunu söylemeliyim; ‘İsteyen göndersin istemeyen göndermesin’ bu gerçekten eğitimde devamsızlığı arttırır, yüz yüze eğitimin olanakları ortadan kalkar. Bir yandan da bunun şunu tetiklediğini biliyoruz, ev içi şiddet, çocuk istismarı, çocuk işçileri ve çocuk gelinlerin sayısını da artırıyor. Bu yüzden tam ortada ve yerinde bir yaklaşımla bakanlığı daha sorumlu davranmaya sorumluluğu üstlenmeye ve gerekli önlemleri almaya davet ediyorum” diye sözlerini noktaladı.

 


Etiket: eğitimsen, mersin, eğitim, koronavirüs, test


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA