Sporun çocukların hayatının bir parçası olması gerektiğini söyleyen Mersin Fenerbahçe Spor kulübünü Kurucusu Buse Argun, “Özellikle fiziksel ve psikolojik olarak sağladığı avantajlar nedeniyle uzmanlar tarafından önerilen sporların başında yüzme geliyor. Yüzmek, kollardan bacaklara kadar bütün vücudu eş zamanlı olarak çalıştırıyor ve güçlendiriyor. Çocukların fiziksel gelişimine katkı sağlıyor” dedi.
Haber-Cansugül Yıldırım
Profesyonel yüzücü Buse Argun, Mersin Fenerbahçe Spor Okulları’nın kuruluşu, spor okulundaki branşlar ve sporun çocuk gelişimindeki önemi hakkında gazetecilere bilgi verdi. Mersin Fenerbahçe Spor kulübünü 2016 yılında açarak Mersinlilere hizmet vermeye başladıklarını aktaran Argun, Genç antrenör Tarık Yılmaz ile birlikte birçok sporcu yetiştirdiklerine dikkat çekti. Okulun hizmet alanları hakkında bilgi veren Argun, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün alt yapı okulu olan Mersin şubesinin Türkiye’de 5. Şube olduğunu belirtti. 3 senedir yüzme branşı ile birlikte geçen sene açtıkları basketbol branşıyla Mersin’de çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Argun, temel eğitim derslerinden, yetişkin kurslarına ve özel dersler dahil Mersin’de yüzme bilmeyen herkese yüzme öğretmenin yanı sıra, bünyesinde yaş gruplarında Türkiye finalleri yüzen başarılı sporcular da yetiştirdiklerini söyledi. Argun, öncelikli hedeflerinin yaşam boyu sporu herkese sevdirmek olduğunun altını çizdi.
“YAZ KIŞ KULLANILABİLECEK KENDİLERİNE AİT YÜZME HAVUZU OLAN TEK KULÜP”
Fenerbahçe Spor Okulunun spor hayatını benimseyen ve sporcu disiplinini kazanan her sporcu içinde başarı odaklı bir çalışma sistemi olduğunu söyleyen Argun, “Türkiye’nin en iyi alt yapı okulu olarak mükemmel bir 2013-2012-2011 yaş grubu oluşturan Fenerbahçe spor okulu doğru veli, doğru sporcu ve doğru antrenör kadrosuyla başarıya doğru gitmeye devam etmektedir. Bünyesinde 2 basketbol antrenörü, 4 yüzme antrenörü bulunduran Fenerbahçe spor okulu daha önce ilimizdeki olimpik yüzme havuzunu kullanan Mersin Fenerbahçe yüzme okulu geçen sene kasım ayından itibaren kendi tesislerini açarak mersinde bir ilke imza atmışlardır. Yaz kış kullanılabilecek kendilerine ait yüzme havuzu olan tek kulüp olarak ilimizde bir ilk gerçekleştiren Fenerbahçe spor okulu spor tesislerinde çocuklar için aynı zamanda basketbol ve cimnastik dersleri de verilmektedir. Son 1 senedir kendi tesisinde eğitimlerine devam eden Fenerbahçe spor okulu sporcuları pandemi süresince de antrenmanlara ara vermeden online olarak evde devam ettiler. Tesislerin açıldığı ilk günden itibaren de bakanlığın açıkladığı şartnamelere uygun şekilde antrenmanlara yeniden başladılar. Mersin Fenerbahçe Yüzme ve Basketbol Okulu olarak hedefimiz Türkiye’nin en başarılı alt yapı kadrolarını oluşturmak, kulübümüze ve milli takımlara ülkemizi temsil edecek, Atatürk’ün de dediği gibi zeki, çevik ve ahlaklı sporcular yetiştirmektir” dedi.
“YÜZMENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR”
Küçük yaştan itibaren sporun çocukların hayatının bir parçası olması gerektiğinin herkes tarafından kabul edilmiş bir gerçek olduğunu dile getiren Argun, sözlerine şu şekilde devam etti: “Özellikle fiziksel ve psikolojik olarak sağladığı avantajlar nedeniyle uzmanlar tarafından önerilen sporların başında yüzme geliyor. Yüzmek, kollardan bacaklara kadar bütün vücudu eş zamanlı olarak çalıştırıyor ve güçlendiriyor. Su içinde çocuğunuzun sergileyeceği bütün hareketler çok sayıda kasın aynı anda çalışmasını sağlıyor. Yüzmenin faydaları diğer kardiyovasküler egzersizlere kıyasla daha fazla. Çünkü su direnci nedeniyle daha çok çalışan kaslar uzuyor, güçleniyor ve gelişim çağındaki çocukların esneklik kazanmasını sağlıyor. Yüzme sporu yapılırken, eklemler ve bağlar, herhangi bir spora göre daha az zorlanıyor. Bu sebeple suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı karadaki egzersizlere oranla yüzde 90 daha az. Araştırmalar, spor amaçlı yüzmenin, çocukların kendilerine güvenen, konsantrasyonu ve adaptasyonu yüksek, disiplinli, programlı, aktif ve başarılı bireylere dönüşmesinde etkin rol oynadığını gösteriyor. Yüzme sporu da dahil olmak üzere yapılan düzenli fiziksel aktiviteler şeker hastalarının insülin duyarlılığını artırıyor, hastanın insüline duyduğu ihtiyacı azaltıyor. Ayrıca suya girdiğimizde hissettiğimiz rahatlama duygusu egzersiz sonrasında salgılanan endorfin hormonu ile birleşince, yaşayacağımız psikolojik ve sinirsel rahatlama, bize başka bir egzersizin veremeyeceği hissiyatı yaşatıyor. Yüzmenin faydaları saymakla bitmiyor.”
BUSE ARGUN KİMDİR?
21 Ağustos 1990 yılında Mersin’de doğdum. Sporcu bir aileden geliyorum. 2 yaşında babamın çalıştığı bir yüzme havuzunda yüzme öğrenmeye başladım. 4 yaşından itibaren cimnastikle başlayan spor hayatım 7 yaşında resmi olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nde yüzmeye başladım. Yüzme hayatım başladıktan sonra çeşitli kulüplerde yüzdüm ve üniversitede yüzme hayatıma son verdim. Hayatım boyunca babam gibi beden eğitimi öğretmeni olmak istiyordum. Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksek Okulu’ndan beden eğitimi öğretmeni olarak mezun olup, Gaziantep Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi’nde alanım ile ilgili master yaptım. Bu süreçte ilk yüzmeye başladığım spor kulübünde antrenörüm ile yan yana çalışma fırsatı buldum ve yardımcı antrenör olarak yanında çalıştım. Bana yüzmeyi sevdiren ve bu mesleği benimsememi sağlayan Alper Tutak hocama çok teşekkür ederim. Bir kadın olarak performans sporcuları ile çalışmak zordur. Belirli çalışma saatleriniz yoktur. Tatiliniz yoktur. Başarı için sürekli ve daima çalışmanız gerekmektedir. Sosyal hayat sizi hedeflerinizden uzaklaştırır bunun için birkaç sene önce bir tercih yapmam gerekti ve ben kendimden ödün vererek performansı seçtim. Antrenmanlar sadece havuzda bitmiyor, hayatınızın her anında elinizde var olan grubu daha ileri nasıl taşırım diye düşünmek zorundasınız. Bunun için günlük-haftalık-yıllık hatta 4 yıllık sezon planları yapmalısınız. Başarılı bir antrenör olmak istiyorsanız hayatınızın her anını işinizle geçirmelisiniz. Benim işimden başka hiçbir hayatım yok. Her gün sabah 04:45’de uyanıyorum, 05:20’de tesisteyim. 06:00’da sporcular antrenmana başlıyor ve tesisten çıkışım 22:00. Böyle bir hayatı bir kadın olarak kaldırmak zor fakat ben çok eğleniyorum. İşimi seviyorum ve sporcularım için ömür boyu yalnız kalabilirim.
TARIK YILMAZ KİMDİR?
1999 yılında doğdum. Yüzme sporu ile Gaziantep’te 8 yaşında tanıştım. 9 yaşında ilk yarışmama girdim ve il 3.sü oldum, ardından yüzme kariyerimi Mersin’de devam ettirdim. Yüzme kariyerim boyunca toplamda 94 altın madalya 38 gümüş madalya ve 12 tane bronz madalyaya sahip oldum. Yüzücü kariyerime 17 yaşında veda ettim. 2013-2017 yıllarında lise eğitimimi Mersin 19 Mayıs Anadolu lisesinde tamamladım. 2018 Yılında Mersin Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Fakültesini (Antrenörlük Yüzme Uzmanlık) kazandım ve eğitimime şu anda 4. sınıf öğrencisi olarak devam etmekteyim. 2018 yılında Mersin Fenerbahçe spor okulu ailesinde katıldım. 2019 yılında katılmış olduğum Antalya Yüzme Antrenörlük seminerinde 1. Kademe Yüzme antrenörü olmaya hak kazandım. Yüzme sporunun içinden gelmenin avantajları ile antrenörlük hayatında zorlanmadan başarılı sporcular yetiştirmeye devam ediyorum. Şu an Antrenörlük hayatıma Mersin Fenerbahçe Spor Okulları’nda alt yapı genel koordinatörü olarak devam etmekteyim.
|