FIAT markasının 2020 yılının ilk 8 ayında Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satış toplamında geçen yılın aynı dönemine göre satış adedini yüzde 91 artırarak 69 bin 976 adede ulaştığını söyleyen Bilen Otomotiv firmasının FIAT markasından sorumlu Genel Müdürü Ziya Çokgünlü, pazar payını da yüzde 15,2’den yüzde 17,3’e çıkarttıklarını belirtti.
Haber- Behzat Özgür Beyazlar
Mersin’de FIAT, Alfa Romeo ve JEEP markalarıyla, Adana’da ise Alfa Romeo & JEEP markalarıyla yetkili bayi olarak hizmet veren Bilen Otomotiv firmasının FIAT markasından sorumlu Genel Müdürü Ziya Çokgünlü ile otomotiv sektörünün 2020 yılındaki gidişatı hakkında gazetecilere konuştu. FIAT markasının 2020 yılının ilk 8 ayında Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satış toplamında geçen yılın aynı dönemine göre satış adedini yüzde 91 artırarak 69 bin 976 adede ulaştığını söyleyen Çokgünlü, pazar payını da yüzde 15,2’den yüzde 17,3’e çıkarttıklarını belirtti. Çokgünlü, Bilen Otomotiv olarak perakende satışlarını yüzde 75, filo dahilinde yüzde 140 oranında büyüttüklerini dile getirdi.
“DÜŞÜK FAİZLİ KREDİLER OTOMOTİV PAZARINI HAREKETLENDİRDİ”
2020 yılında pandemi nedeniyle özellikle 2. Çeyreğinde satış rakamlarının düştüğünü söyleyen Çokgünlü, sonrasında uygulanan düşük faizli kredilerin otomotiv pazarını hareketlendirdiğini belirtti. Çokgünlü, “Ancak bu sefer de hem yurtiçi hem de yurtdışı otomotiv fabrikalarındaki pandemi kaynaklı üretim düşüşü oluşan talebi doyuramadı. Yerli bir markayı temsil etmemizden kaynaklı oluşan talebe nispeten daha çok cevap vermemiz ve döviz kurlarındaki artışın yerli üretilen araç fiyatlarına etkisinin kıyasla daha az olması bize daha çok satış potansiyeli yarattı. Ağustos sonu açıklanan ÖTV değişikliği ise yerli üretilen birçok aracın fiyatını olumlu etkilerken birçok ithal araç fiyatının artmasına sebep oldu” diyerek tüm bu etkenleri Bilen Otomotiv olarak fırsata çevirdiklerini ve satış ekibinin gayretleriyle başarıyı yakaladıklarını söyledi.
“DÜŞÜK FAİZLİ KREDİLERİN ALIMLARDA ÇOK ETKİSİ OLDU”
2020 yılı ikinci el araç pazarı için ilginç bir yıl olduğunu belirten Çokgünlü, “Pandemi sebebiyle 0 km araçlar piyasaya yeteri kadar üretilip sunulamayınca önce düşük kilometreli araçlar piyasada el değiştirmeye başladı. Ardından yatırım amaçlı olarak nitelendirebileceğim alım ve satımlar 2.el piyasasında ciddi bir arz ve talep yarattı. Düşük faizli kredilerin bu alımlarda çok etkisi oldu. Artan döviz kurunun 0 km araçlarda yarattığı etki 2.el fiyatlarına çok hızlı yansımaya başladı. Birçok ithal aracın hem yeteri kadar sunulamaması hem de uygulanacak ÖTV oranlarındaki artış 2.el piyasasında hiç tahmin edilemeyen fiyat etiketlerini görmemize sebep oldu (0 km liste fiyatının üzerinde 2.el fiyatları gibi)” açıklamalarında bulundu. Tüm bu gelişmelerin otomotiv sektörü temsilcileri olarak destekledikleri ve bir an önce uygulanmasını bekledikleri ‘2.El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Yönetmeliği’nin revize edilip 1 Eylül itibariyle uygulamaya konduğunu söyleyen Çokgünlü, “Bu yönetmelik sayesinde özetle ticari olarak alım-satım yapan şahısların mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu ve bu şahısların temsil ettikleri tüzel kişiliklerin ise yetki belgesi zorunluluğu başladı. Aynı zamanda bir takvim yılı içinde 3’ten fazla araç satışı “ticaret” kabul edildi. Buradaki amaç şirket kurmaktan kaçınıp daha düşük giderlerle bu ticareti yapan kişileri engellemek ve adil bir rekabet ortamı yaratmak. Satılan araçların bağımsız ekspertiz raporu zorunluluğu ise alıcı ve satıcı arasında satış sırasında ve sonrasında oluşabilecek birçok güven sorununu çözmeyi amaçlıyor” dedi.
“BU YIL ÖZELLİKLE KAMU KİRALAMALARINDA YENİ FIRSATLAR YAKALADIK VE BÜYÜDÜK”
Çokgünlü, pandemi döneminde ulusal olarak araç kiralama sektörü büyük darbe alsa da normalleşme adımları sonrası tekrar eskiye döndüğünü belirterek; yerli ve yabancı turistlerin tekrar serbestçe seyahat edebildikleri dönemde günlük kiralamanın daha da artacağına dikkat çekti. Çokgünlü sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Düşük faizlerin sunulduğu dönemde genel olarak firmalar kiralama yerine satın almayı tercih etse de hem faiz oranların hem de kurların artmasıyla uzun dönem kiralamaya olan talep artış eğiliminde. Bilen Car Rental için olumlu bir yıldı. Kiralık araç filomuz şu an 600 adedin üzerine çıktı. 2020 yılı içinde filomuzda yeni alım ve yenileme şeklinde 400 adet 2020 model araç almayı bütçeledik ve bunun büyük bir kısmını gerçekleştirdik. Bu yıl özellikle kamu kiralamalarında yeni fırsatlar yakaladık ve büyüdük. Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde çalışan birçok kiralık aracımız mevcut.”
“İSTEYEN MÜŞTERİLERİMİZLE VİDEOCALL TEKNOLOJİLERİ YARDIMIYLA HİZMET VERDİK”
Müşterilerle temasın çok olduğu bir sektörde olduklarını dile getiren Çokgünlü sözlerini şu şekilde tamamladı: “Virüs, normalleşme sonrasında da satış-servis gibi ana faaliyet alanlarımızda ziyaretçi sayımızda düşüşe sebep oldu. Bu süreçte devletimizin sunduğu kısa çalışma ödeneğinden faydalandık. İsteyen müşterilerimizle videocall teknolojileri yardımıyla hizmet verdik. Servise gelemeyen müşterilerin araçlarını evinden alıp eve bıraktık. Temsil ettiğimiz marka sahibi müşterilerin araçlarında ücretsiz dezenfeksiyon hizmeti sunduk. Personellerimizi de yakından takip edip evden çalışmaya yönelik esnek çalışma planları uyguladık.”
|