Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun (DEHB) nöro-psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu dile getiren Özel Boğaziçi Aile Danışma Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Burcu Ada Talas, beslenme durumunun takibi tedaviyi ve çocukların büyüme gelişmesini olumlu etkilediğini söyledi.
Haber – Cansugül Yıldırım
Özel Boğaziçi Aile Danışma Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Burcu Ada Talas Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocuklarla ilgili beslenme düzeni hakkında gazetecilere konuştu.
Talas, glisemik indeksi yüksek gıdalar (şekerli yiyecek ve içecekler), hiperaktif ve dikkatsiz davranışları artırabildiği için bu tarz gıdaların tüketiminin azaltılmasını gerektiğini belirterek beslenmede karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllılara, meyve ve sebzelere yer verilmesinin davranış durumunu olumlu etkileyeceğini dile getirdi. Talas, Aynı zamanda besinlere eklenen gıda boyaları, koruyucular ve salisilat gibi katkı maddeleri davranış bozukluklarına yol açabilmektedir. Asitli içecekler ve hazır meyve suları, şekerlemeler ve boyalı besinler, şeker ve boya ilave edilmiş süt ve süt ürünleri, cips gibi atıştırmalıklar, koruyucu eklenmiş konserveler, hazır çorba ve baharat karışımları, şarküteri ürünler (sucuk, salam, sosis gibi), et suyu tabletleri, hazır puding ve kekler gibi tüm koruyucu ve katkı maddesi içeren yiyeceklerin fazla tüketiminden kaçınılmalıdır” dedi.
“YETERLİ OMEGA-3 ALIMI İÇİN HAFTADA 350 GR YAĞLI BALIK TÜKETİMİ DESTEKLENMELİDİR”
Besinlerin etkisini anlamak için aileler çocuklarını gözlemlemeli ve belirtileri takip etmeli diyen Talas, “Hiperaktif davranışları arttıran besinleri kaydetmelidir. Besinlerin etkisinin çocuklarda bireysel araştırılması hastalığın daha etkin tedavi edilmesinde önemlidir” şeklinde konuştu. Talas sözlerine şu şekilde devam etti: “Bazı çalışmalarda diyete ek demir, çinko ve omega-3 takviyelerinin davranış semptomlarında iyileşme sağladığı görülmüştür. Ancak özellikle demir ve çinko takviyeleri hekim izleminde çocuğun gereksinimi doğrultusunda verilmelidir. İlaç tedavisi uygulandığı durumlarda besin-ilaç etkileşiminin önüne geçilmelidir. Yeterli omega-3 alımı için haftada 350 gr yağlı balık tüketimi desteklenmelidir. (Somon, uskumru, hamsi…)”
“TANI ALMIŞ ÇOCUKLARIN DİYETİSYEN TAKİBİNDE OLMASI ÖNEMLİDİR”
Talas, ilaç tedavisi gören DEHB’li çocuklarda ilaçların yan etkisine göre beslenme durumları da değişebilmekte olduğunu dile getirerek sözlerini şu şekilde tamamladı: “Örneğin bazı ilaç grupları iştahı baskılayarak ağırlık kaybına neden olabilmektedir. Bu da yetersiz beslenme sonucu büyüme geriliğine yol açabilmektedir. İlaç tedavisi gören çocukların tedavi öncesi ve tedavi sürecindeki beslenme sorunları ayırt edilmelidir. Duruma göre müdahale edilmelidir. Tanı almış çocukların diyetisyen takibinde olması önemlidir. DEHB’li çocukların enerji gereksinimi aynı yaş grubundaki sağlıklı bir çocuktan farklı olabilir. Gereksinimi kadar enerji ve besin ögesini alması sağlanmalıdır. Her 6 ayda bir iştah, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, BKİ izlenmelidir. Boy uzunluğu ve vücut ağırlığı kritik sınırların altında kalırsa pediatrik endokrinoloğa yönlendirilmelidir.”
|