Ak: “Risk teşkil eden yapılar yıkılmalı!”




Tarih: 17 Kasım 2020 Salı 18:27


İzmir depremi ile ilgili Mersin İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan, İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak, yaşanacak olası bir depremin afete dönüşmemesi için alınacak tedbirlerden bahsederek, “Güvensiz olanlar yıkılmalı, güçlendirmesi gerekenler güçlendirilmelidir” dedi.

Haber- Harun Bor

 

Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından İzmir depremi ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nde basın açıklaması düzenlendi. İKK adına açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak, Türkiye’de yaşanacak olası bir depremin afete dönüşmemesi için tedbirler alınması gerektiğini vurgulayarak, “İzmir Depremi; Sisam Adasının yakınında, Seferihisar körfezi açıklarında, 30 Ekim 2020 saat 14.51’de meydana gelmiştir. Afad verilerine göre moment büyüklüğü 6.6 olan bir depremdir. Bu deprem, İzmir merkezine yaklaşık 70 km uzaklıkta meydana gelmiştir. Seferihisar ilçesinin kıyı kesiminde deprem nedeniyle tsunami oluşmuştur” diyerek İzmir’de meydana gelen bu depremden tüm merkez ilçelerinin etkilendiğini ve çeşitli binalarda yıkımlar ve ağır hasarların meydana geldiğini söyledi.

 

“MERSİN’DE YAŞANABİLECEK OLASI BİR FELAKETİN UYARI SİNYALLERİDİR”

Meydana gelen depremde can kaybının da olduğunu belirten Ak, yıkıma uğrayan ve ağır hasar alan yapıların genellikle 8 kat mertebesinde ve 1999 tarihi öncesinde ruhsat almış yapılar olduğunu söyledi. Hasarlı ve yıkılan binaların bulunduğu alanlardaki zemin yapısının, yapılaşma öncesi zamanlarda tarımsal amaçlı olarak kullanılmış verimli sulak araziler olduğunu sözlerine ekleyen Ak, “Alüvyon tabanlı zeminlerden oluşmaktadır. Yaşananlardan dersler çıkarılmalıdır. Bu yönlerden kentimize baktığımızda, benzer koşullar ilimizde de bulunmaktadır. Mersin ilimizin meydana gelebilecek depremlerden etkilenme riski mevcuttur.  Zemin yapısı, kat yükseklikleri, eski ve çarpık yapılaşma, deprem bölgesinde olması, deniz kenti olan ilimizdeki kıyı yapılaşmasının yoğun olması ve geçmişte yaşanan çevresel depremler Mersin’de yaşanabilecek olası bir felaketin uyarı sinyalleridir. Hem Mersin ilimizde hem de ülke genelinde depremin afete dönüşmesini önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

 

“CAN KAYBININ YAŞANABİLECEĞİ BİNALAR TESPİT EDİLMELİDİR”

Ak, yaşanacak olası depremde can kayıplarını azaltmak için alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi. İmar Barışı adıyla çıkarılan yasayla, deprem güvenlikleri yapı sahiplerinin beyanına bırakılan tüm yapıların deprem tahkiklerinin yapılması gerektiğini altını çizen Ak, “Güvensiz olanlar yıkılmalı, güçlendirmesi gerekenler güçlendirilmelidir. Tüm mevcut yapıların periyodik yapı muayenesi yasal zorunluluk haline getirilerek, yaşanacak olası depremlerde can kaybının yaşanabileceği binalar tespit edilmelidir. Deprem master planları oluşturulmalıdır. Mühendislik, mimarlık ve planlama hizmeti almamış güvensiz yapılar tespit edilmeli ve yıkılmalıdır. Bu hizmetleri almasına rağmen risk teşkil eden yapılar da güvensiz olarak tescillenmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

“GEÇ KALINMIŞ OLAN ÇALIŞMALARA BİR AN ÖNCE BAŞLANILMALIDIR”

Deprem toplanma alanlarının sadece park alanlarından ibaret olmadığını vurgulayan Ak, toplanma alanlarının barınma ihtiyacını karşılayacak, elektriği, suyu, altyapısı olan çadırların ve konteynırların kurulabileceği yerler olacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini ifade eden Ak, “Yetkili idareler vasıtasıyla, güvensiz yapı stokunun parsel bazında değil ada/mahalle bazında Kentsel Dönüşümü teşvik edilmelidir. Yapılarda denetim süreci ciddiye alınmalıdır. Güvenli yapı üretim sürecinin denetimi ve sürekliliği sağlanmalıdır. Bu süreç, kamu kurumları, yapı denetim firmaları ve ilgili Meslek Odalarının birlikte çalışmaları ile sürdürülmelidir. Meslek Odaları bu sürecin dışında bırakılmamalıdır. Mersin Valiliğini, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerini konuyla ilgili koordineli çalışma yürütmeye davet ediyoruz. Pek çok kez paylaştığımız çağrımızı yineliyoruz; geç kalınmış olan çalışmalara bir an önce başlanılmalıdır. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak bilgi, birikim ve araştırmalarımızla bu çalışmalarda yer almaya hazır olduğumuzu kamuoyu nezdinde belirtiriz” ifadelerini kullandı. Ak, konuşmasının sonunda bu tarz bir afetin yeniden yaşanmamasını temenni ederek, İzmir depreminde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diledi.

 


Etiket: tmmob, inşaatmühendisleri, mersin, gülçinbarbarosak


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA