Mecliste Seçer – Gültak gerginliği!




Tarih: 9 Aralık 2020 Çarşamba 16:07


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı Birinci Birleşimi’nde yaşanan tartışmalar gündeme oturdu. HDP’li Bedriye Kuş’un Cumhur İttifakı’na yönelik ‘Saraydan talimat alıyorsunuz’ sözlerinin ardından mecliste gerginlik yaşandı. Seçer’in, Gültak’a “Rahat rahat oturuyorsunuz. Talimatı da almışsınız oturuyorsunuz” demesi üzerine Gültak, “Nasıl sizin parti lideri varsa bizim de var ve gurur duyuyoruz onunla. Biz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyoruz. Burada talimat almak gerekirse bunda ne var ki? Sarayın işi gücü kalmadı Mersin Büyükşehirle mi uğraşacak” şeklinde yanıt ver

Haber- Sevcan Akgül

Seçer’in 250 milyon TL’lik borçlanma talep etmesine Cumhur İttifakı ret oyu kullanması Seçer ve meclis üyeleri arasında tartışmalara neden oldu. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı Birinci Birleşimi’nde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in ihtiyacı olan yatırımlar için belediye meclisinden 250 milyon liralık borçlanma yetkisi talep etti. Vahap Seçer, borçlanmayı yatırımların aksamaması ve zorunlu ödemelerin gecikmemesini istediklerini dile getirerek; “Bütçe denkliği gereği bizim talep ettiğimiz borçlanma miktarı 250 milyon TL, bu borçlanmadan kullanabileceğimiz ise 175 milyon TL. Toplamda emanet borç dediğimiz yani piyasaya olan borç ve bankaya olan borçlarımız 2 milyar 246 milyon 949 bin TL idi. Geçtiğimiz sunumda 648 milyon 475 bin TL borç stokumuzdan azalma oldu demiştim. Üzerinden bir ay geçti. Bir ay içerisinde toplamda yaklaşık olarak 43 milyon lira bir borç eksilmesi daha oldu. Biz sürekli borç ödüyoruz. 664 milyon liralık piyasa borcunun 562 milyon lirası ödenmiş durumda. Bizim sizden 175 milyon TL borçlanma talebimiz var. Bu rakam bugüne kadar ödediğimiz tutarın yüzde 26’sına tekamül ediyor. Bu yıl ödediğimiz kredinin ise yüzde 45’ine denk geliyor. Biz borçlanma miktarının çok üzerinde borç ödüyoruz” ifadelerini kullandı. Aralık ayı itibari ile 450 - 465 milyon lira arasında piyasa borcu oluşacağını belirten Seçer, bu borçlanma ile 175 milyon TL’sini ödeyip 275 milyon TL ile bir sonraki yıla borç devredeceklerini belirtti. Seçer, “Borçlanma doğaldır, siz de takdir edersiniz keyfi istenmez. Biz daha önce bu meclisten borçlanma istediğimizde faizler yüzde 8’ler civarındaydı. Ve birçok işimizi geciktirerek yapmak durumunda kaldık. Çok büyük bir günah. O zaman da söyledim bu yetkiyi verin. Mersin halkı adına istedim. Bu faizleri mersin halkı ödüyor. Ben faiz ödeme meraklısı değilim” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN’İ FAİZCİLERE Mİ TESLİM EDECEĞİM?”

Seçer’in borçlanma ile ilgili konuşması bittikten sonra meclis üyeleri söz alarak borçlanmaya evet veya hayır oyu kullanmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Meclis üyelerinin kendi arasındaki tartışmaları büyüyerek meclis gündemine otururken, Seçer ve Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın aralarında geçen tartışma ise dikkat çekti. Seçer, “Ben ne yaptığımı bilen adamın. Cumhur İttifakı’nın alacağı karar tamamen siyasi bir karar. Mersin halkını kandırmaya gerek yok. Bana hesap kitap faiz oranı gözünüzü seveyim. Ben Mersin’i faizcilere mi teslim edeceğim böyle saçma şey mi olur? Ben yatırımdan bahsediyorum, yoldan bahsediyorum, fakirden bahsediyorum. Birbirimizi kandırmayalım. Söz almak için söz almayalım. Halk sizi izliyor. Halk ahmak falan değil. Siz belediyemizi engelliyorsunuz” dedi.

 

“TALİMATI ALMIŞSINIZ OTURUYORSUNUZ”

Seçer; “Biz sizi engellemedik. Akdeniz’de yapmadık. Çoğunluğu bulamadığınız hiçbir yerde yapmadık. Her taraftan hibe alıyorsunuz. Borçlanmanda fayda var Sayın Gültak. Akdeniz’in sokaklarına girilmiyor. Çöp dağı oluşmuş her taraf çukur. Git yeni pazarı bir gez. Cesaretin varsa git sabah bir gez. Bizden yetki istedin, 8-10 milyon hibe geldik verdik sana. Protokolle sana Yeni Pazarı verdik elinize yüzünüze bulaştırdınız. Bu paralar heba olmuş. Metrodan ne anlarsın da beyanat veriyorsunuz. Önümüze engel koymayın bu halk sizi görüyor. Gelelim, oylayalım gidelim. Belki söz almak isteyen var. Rahat rahat oturuyorsunuz. Burası meclis. Talimatı da almışsınız oturuyorsunuz” diyerek Gültak’a seslendi.

 

“CUMHURBAŞKANINA HAKARET EDİLDİĞİ ZAMAN SİZ DURDURACAKSINIZ”

Gültak, “Biz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyoruz. Nasıl sizin parti lideri varsa bizim de var ve gurur duyuyoruz onunla. Burada talimat almak gerekirse bunda ne var ki? Bu partilerde de görülür. Saraydan talimat alıyorsunuz diyorsunuz. Sarayın işi gücü kalmadı Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin borçlanmasıyla uğraşıyor. O herkesin cumhurbaşkanı. Böyle laflar söylemek doğru değil.  Bedriye hanımın konuşmalarında duyduk. Cumhurbaşkanına hakaret edildiği zaman siz durduracaksınız” şeklinde konuştu.

 

“ÇOK ŞÜKÜR IQ’UM YÜKSEK”

Seçer’in Akdeniz sokaklarına girilmediğini ve ‘çöp dağı’ olduğuna ilişkin sözlerine de cevap veren Gültak , “Akdeniz Belediyesi olarak, Gültak olarak borçlanmanın neresindeyim anlayamadım. Sizden, meclis üyelerinden dönüp dolaşıp top benim üstüme geliyor. Çöp dağlarından bahsettiniz hakikaten merak ediyorum. Ayrıca ben her Salı ve Cuma günleri mahalle mahalle gezen sahadan hiç çıkmayan belediye başkanı olarak eksiklerimiz var doğrudur ama böyle yarım metre çukurlar, çöp dağı falan anlamadım. Metro ile ilgili açıklamaları oldu herkesin. Ben eczacılık fakültesi mezunuyum. Çok şükür IQ’umda yüksek fena sayılmaz ama siz de ziraat mühendisisiniz sonuçta. Ne anlarsın sen ondan diyorsun başkanım” dedi.

 

“CAHİL İNSANLAR DEĞİLİZ”

Mecliste karşılıklı atışmaların olacağını ve ses tonunun yükseleceğini söyleyen Seçer, “Burası meclis, her şey tartışılacak. Konuşacak olan, mikrofon orada konuşacak lafı olmayan da oturur dinler. Hakaret edildi dediniz. Tutaklardan bakalım, birbirimize haddimizi aşan bir kelime, cümle konuşulmuşsa sınırlar dışına çıkan, sözümüzü geri alıp düzeltelim. Bana neden olduğunu enine boyuna anlatın ben sabahtan beri anlatıyorum. Beğenirseniz, beğenmezsiniz, dinlersiniz dinlemezsiniz ben anlatıyorum. Burada hesap veriyorum. Efendim geç oylamaya, neden geçeceğim? 1 milyon 850 bin kişiye ben hizmet etmek zorundayım. Başarısız olursam ben başarılı olursam da ben olacağım. Her şeyi anlatmak zorundayım. Tekrar söylüyorum niye bu kadar kurcalıyoruz? Ben ne yapacağım ihtiyacım olmayan parayı niye isteyip durayım. Balya balya belediyenin odasına koyacağız oturup izleyecek miyiz bak ne güzel paramız var diye. Borç yiyen kendi kesesinden yer. Bunu bilmeyecek kadar cahil insanlar değiliz” şeklinde konuştu.

 

“BÜROKRATLARINIZ METRONUN DOĞRU BİR PROJE OLDUĞUNA İNANMIYOR”

Seçer’in tavrının doğru olmadığını söyleyen Gültak, “Sıkıntınız varsa televizyonlara çıkın, biz belediye başkanı olarak çıkıyorsak siz de çıkın. Ben metronun doğru bir proje olduğuna inanmıyorum. Bizim grup da inanmıyor, kimse inanmıyor. Aslında Mersin’de sizin bürokratlarınız da inanmıyor. Ama bunu maalesef size bir kişi gelip söyleyemiyor. İnanıyorum, sizin bürokratlarınızla konuştuğum insanlar var. Sıkıntı şu; ben, Akdeniz belediyesi bu kadar gündem oldu? Bize Akdeniz’in insanları oy verdi. Akdeniz’in insanları beni seçti. Burası Akdeniz Meclisi değil ki hesap vereyim. Ben zaten orada hesap veriyorum. Burası büyükşehir olduğu için sizler bizlere cevap vermek zorundasınız. Burada Akdeniz’i konuşmanın bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

 

“PAZARA KADAR DEĞİL, MEZARA KADAR İTTİFAKIZ”

Seçer’in “AK Parti meclis üyelerine sesleniyorum, kararınızda dikkatli olun” sözlerine de cevap veren Gültak, “Özellikle Cumhur İttifakı’na bu bir nifak sokmaktır. Ne demek AK Parti Meclis Üyeleri sizlere sesleniyorum, bu kararınızda dikkatli olun. Biz pazara kadar değil mezara kadar Cumhur İttifakıyız. Böyle bir şeyle bizi ayrıştıramazsınız. Neden AK Parti meclis üyelerini zan altında bırakıyorsunuz” dedi.


Etiket: mersin, mersinbüyükşehirbelediyesi, aralık, meclis, vahapseçer, mustafagültak, tartışma


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA