Gültak: “Akdeniz için pozitif ayrımcılık istiyoruz”




Tarih: 15 Aralık 2020 Salı 15:39


Akdeniz Belediyesi Meclis Toplantısı Aralık Ayı Olağanüstü Birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda meydana gelen sel felaketi ile ilgili konuşan Gültak, “Bırakın Yenişehir’i, Mezitli’yi, diğer ilçeleri. Bu siyaset değil, ortada bir gerçek var. Her sene oluyor. Birçok mahallesinin alt yapısının elden geçmesi gerekiyor. Büyükşehir’den pozitif ayrımcılık istiyoruz” dedi.

Haber- Sevcan Akgül

 

Akdeniz Belediyesi Meclis Toplantısı Aralık Ayı Olağanüstü Birleşimi, Akdeniz Belediye Başkanı M. Muhammet Gültak Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. “Geleceğiniz Çöp Olmasın / Hayatın İçinde Biz De Varız” adlı projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde görmek ve incelemek amacıyla, Almanya’da bulunan çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların yapacağı çalışmaları yerinde görmek için Akdeniz Belediyesi’nden 22 kişi, Körleri Eğitim Ve Kalkındırma Derneği’nden 2 kişi, Beyaz Melekler Tüm Engelliler Derneği’nden 56 kişi olmak üzere toplam 80 kişinin bir hafta süre ile masraflarının tamamının davet sahibi tarafından karşılanacağı proje gezisine katılmaları ile ilgili teklif, meclis üyelerinin oybirliği ile kabul edildi. Gültak, proje ile ilgili çevre ve konu  ile ilgili bilinçlendirme gezisi olacağının altını çizerek, “Yurt dışında çevre temizliği daha iyi durumda. Türkiye’de de bu konuyla ilgili daha iyi yolda gidiyoruz. Gidip bunları yerinde görürsek ve gelip burada anlatırsak insanlar da bunlardan etkilenir” dedi.

 

“REKLAM SİYASETİ İLE DEĞİL SOMUT ÇÖZÜMLERLE BUNU ÇÖZEBİLİRİZ”

Maddenin oylanmasının ardından soru ve görüşler kısmında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Akdeniz Belediyesi meclis üyesi Salih Akbaş Akdeniz ilçesinde meydana gelen sel felaketi ve taşeron işçiler hakkında sorularını Gültak’a iletti. Akbaş, “Akdeniz ilçemiz sel felaketi ile karşı karşıya kalıyor. İlçenin kaderi olmuş. Türkiye’de 30 belediyeye yakın belediye iklim değişiklik uyum planı vardır. Biz de bu uyum planını kısmen koymuşuz ama uygulayıp uygulamayacağımızı bilmiyoruz. Uyguluyorsak da bir an önce hayata geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Reklam siyaseti ile değil somut çözümlerle bunu çözebiliriz. Teknik birimlerimiz uyum planı içerisinde buna bir çözüm getirmesi gerekiyor. Bir diğer konu ise taşeron isçileri. İşçi arkadaşlarımızın yaşamları endişe verici. Kadrosuzluk, düşük ücret, yıllık izin gibi birçok sorunla karşı karşıya” diyerek iki konu ile ilgili sorularını belirtti.

 

“KANALLAR BİTMESEYDİ KİMSE GİREMEZDİ”

Gültak öncelikle sel felaketi ile ilgili soruyu yanıtladı. Sel felaketinin yaşandığı akşam ekiplerle birlikte sahada olduğunu söyleyen Gültak, “Toplamda 30’a yakın evde sıkıntı vardı, 8-10 tanesi ise çok kötü durumdaydı. Hepsinin müdahalelerini bizzat ben yaptım. Bugün itibari ile kadın birimlerimiz de o evlere gidip temizliği yapacak. Ayrıca tüm evlere de gıda kolisi vereceğiz. Az olsa faydamız olsun istedik. Bölgemizdeki DSİ tarafından yapılan kanalların ne kadar önemli olduğunu gördük. Bugün o kanallar bitmemiş olsaydı, kimse giremezdi yağıştan dolayı” dedi.

 

“BIRAKIN YENİŞEHİR’İ MEZİTLİ’Yİ”

Akdeniz ilçesine Mersin Büyükşehirden pozitif ayrımcılık beklediğini vurgulayan Gültak,”Bırakın Yenişehir’i, Mezitli’yi, diğer ilçeleri. Bu siyaset değil, ortada bir gerçek var. Her sene oluyor. Birçok mahallesinin alt yapısının elden geçmesi gerekiyor. Akdeniz Belediyesinin çalışanları, MESKİ’nin çalışanları seferber  bile olsa bunun hazırlığını yapmadığınız zaman doğaya karşı, sonrasında sıkıntı yaşarız. 2021 yatırımlarında göremedik, 2022 yatırımlarında hızla alt yapı ile ilgili çok büyük paralara ihtiyaç var. Geçen sene 20’ye yakın su çeken pompalardan aldık, iyi ki almışız. Belediye olarak tedbirlerimiz var, çalışıyoruz. Ama bu yağışları alt yapı kaldırmaz” ifadelerini kullandı. Gültak aynı zamanda iklim değişikliği ile ilgili yeni yapılan binalarda çalışmalara başladıklarını belirterek, çevreci binalar yapacaklarını dile getirdi. Tüm dünya ülkelerinin tüketen değil üreten ama çevreye ve doğaya sahip çıkan teknoloji ile ürünlere yönlenmesi gerektiğine dikkat çeken Gültak, “Bu sadece Akdeniz’in alacağı bir tedbir değil. Herkes tedbirlere uymalı” şeklinde konuştu.

“4 SENE ÖNCE İŞÇİLERİN MAAŞLARINI ALAMIYORDU”

Gültak Akbaş’ın taşeron işçiler hakkındaki sorusunu da yanıtladı. Akdeniz Belediyesi olarak taşeron işçilere yönelik sıkıntı olmadığını belirten Gültak, “Müdürlerime talimat verdim, işler aksamayacak şekilde ve yasal izinlerini kullandırmamak kaydıyla izin kullandırıyorum aileleri ile vakit geçirmeleri adına. Çalışma standartlarını zorlamıyoruz, mobbing yapmıyoruz. İşten çıkarma tedirginliği dediniz ama bizim belediyemizde böyle bir sorun yok. Bundan 4 sene önce işçilerin 4-5 ay maaşlarının verilmediğini de biliyorum. Siz bol kepçe gösterip maaş vermedikten sonra bir anlamı yok. Kayyumla birlikte bizim dönemimizde tıkır tıkır yatıyor ayın 15’inde. Maaşları 4 bin 500 yapayım ama 4 ay sonra verelim mi?” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNCEDEN BIRAKILAN BORÇLARI BENİM ÜZERİME ATMAYIN”

Geçmiş dönem ile şimdinin kıyaslanmaması gerektiğine dikkat çeken Gültak, “Diğer belediyeler ile bizi kıyaslıyorsunuz ama diğer belediyelerin önceki dönemden kendi belediyelerine ciddi borç bırakmamışlar. 232 milyon borçla aldık. Şu an 205 milyon bir borcumuz kaldı. İller bankasından bu ay gelen para 5 milyon, 4,4 milyonu maaşlara gidiyor. Kalan 600 bin TL. Belediye gelirleri ile kurtarıyoruz paçayı. Bütçeyi görüyorsunuz. Önceden bırakılan borçları benim üzerime atmayın lütfen. İşçimi ezmeden, 15’inde yatacak rakamları maksimuma çıkacak şekilde zorluyorum. Bölgemizde asgari ücretten bir üst düzey maaş alıyoruz. Ufak ufak artışlar yapacağız” dedi.

 

 

 


Etiket: akdenizbelediyesi, meclistoplantısı, olağanüstübirleşim, sel, akdeniz, taşeron


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA