Balık insanoğlunun en temel gıda maddelerinden biri. Protein içeriği yüksek, Omega 3, ve magnezyum gibi önemli vitamin kaynaklarına sahip. Balığın özellikle kış aylarında tüketilmesinin birçok faydası olduğu da bir gerçek. Mersin Balıkçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, “Hamsi, barbun ve sardalya ucuz ve bir sağlık deposudur. Mersin halkına çağrımız şu; Balığı balık pazarından alın. Tezgahlarımızda en ucuz balık sardalya ve hamsi, vatandaşlarımızın balık kültürü yok” dedi.
Haber- Harun Bor
Mersin’de 25 yıldır balıkçılık yapan Ömer Faruk Polat balıkçılar pazarının tanıdık simalarından biri. Onun için mesai sabahın en erken saatlerinde başlıyor. Türkiye’nin 4 tarafının denizlerle çevrili olmasının tezgahlara olumlu yansımasına rağmen, balık kültürüne sahip olunmadığına dikkat çeken Polat; “Mersin’de ve Türkiye genelinde balığımız bol. Dünya ihracatlarında 1. Sırada olan balık çiftliklerimiz var. Balık fiyatlarımız pandemiye rağmen etkilenmedi. 1 kilo hamsi alsanız 15 lira, fırına verseniz 4 lira, 4 ekmek alsanız 25 liraya 5 kişi rahatlıkla doyar. Kış aylarında daha fazla balık tüketilmeli ancak vatandaşlarımızın balık kültürü yok” ifadelerini kullandı.
“DENİZLERİMİZDE BOLLUK VAR”
Türkiye’nin ciddi bir balık varlığına sahip olduğuna vurgu yapan Polat, “Sezon ilk başladığı zaman Allahın verdiği bir bereket var. Her şeyin bir standardı var, sezon açıldığı zaman şu anki barbunyanın kilosu 20 liraydı, ilk sezonda ise 5 liraydı. İster istemez bu havanın elverişsiz olması, rüzgârın, yağmurun olması, eleman eksikliği, teknelerimizin eksikliği gibi nedenler balığa ulaşmadaki en önemli eksiklik oldu. Şu an balık eksikliğimiz yok. Türkiye’nin 4 tarafı deniz, bolluk bereketlik var. Mersin’de ve Türkiye genelinde balığımız bol. Eksikliğimizin olmamasında balık çiftliklerimizin olmasıdır. Dünya ihracatlarında 1. Sırada olan balık çiftliklerimiz var. Balık üzerine uzman, balık yetiştiriciliği yapan girişimcilerimiz var. Eğer bu balık çiftliklerimiz olmasaydı, Türkiye ciddi anlamda balık sıkıntısı da yaşardı. Balık eksikliğinin sebeplerinde biri de denize bırakılan çöpler plastik atıkları, fabrika atıkları bunları denizlerimizi tahrip ediyor. Mersin bir emekli kenti, kozmopolit bir şehir bağrına zengini de fakiri de basmış bir yer. Her kültürden her insanın içinde bulunduğu güzel bir kent. Biri bu yoldan geçse bir ekmeği varsa manavdan domates istese verirler. Herkesi bağrına basmış bir memleketi barındırmak, doyurmak da zor” şeklinde konuştu.
“HAMSİDEN VE SARDALYADAN ŞAŞMAYIN”
Düşük bir bütçeyle bile alınacak balığın bir aileyi doyurabileceğini ifade eden Polat, “Karides, yengeç, kalamar bunlar ülkelere kaçan balık türleri ve bu yüzden zor elde edilen pahalı balıklardır. Bizim için önemli olan orta sınıf kesime balık sunmak. Sardalya, hamsi, çupra, levrek, uskumuru bunlar hem faydalı hem de ucuz balıklardır. Sardalya ve hamsiden şaşmayın yanın yeşillik ve limon alın. Sardalyanın kilosu 10 TL, hamsinin en pahalı olduğu sezon kilosu 15 lira. Bizim derdimiz vatandaş bu temel gıdayı alabilsin. Bugün karidesi 5 kişilik bir aile yemeye kalksa 500 lira yapar, asgari ücret alan adam nasıl alsın karidesi? İmkanı olup karides, lagos alan kişiler de müşterimiz ancak bizim orta sınıftan daha çok müşterimiz var” diye konuştu.
“BALIK KÜLTÜRÜMÜZ GELİŞMEMİŞ”
Balık tezgahlarında ucuz ve sağlıklı balıkların olduğunu, kış aylarında daha fazla balık tüketilmesi gerektiğini dile getiren balıkçı esnafı Ömer Faruk Polat, “Vatandaşlarımızın balık kültürü yok. Kalp krizi geçirip damarları tıkanmış birine lagos alma kilosu 150 lira diyoruz, sardalyanın kilosu 10 lira bunu 2 ay boyunca tüketse kalp damarları açılır diyoruz. ‘10 lira olan balık alınır mı?’ diyorlar. Halbuki sardalya lagos balığından daha faydalı. Pahalı alarak sağlığa faydalı olduğunu sandığı balık daha zararlı olabiliyor. Sadece balık ekmek tüketen biri bunu rahat sindirebilir ancak zor bulunan, avlanması pek olmayan, daha pahalı balıkları fazlaca tüketen kişi bunu sindirmekte zorlanır. Zengin insanlar burada beni yanlış anlamasın. Bu yüzden balık kültürümüz gelişmiş değil. Balık kemikleri güçlendiriyor, akciğeri, bağırsakları koruyor hele ki bu kış aylarında daha fazla tüketilmelidir” dedi.
“PANDEMİ TEZGAHLARIMIZI ETKİLEMEDİ”
Vatandaşların balık pazarına daha fazla gelmesi gerektiğine ve Covid-19 salgınına rağmen balık fiyatlarının değişmediğine işaret eden Polat, “Tezgahta en ucuz balık sardalya kilosu 10 lira sonra hamsi kilosu 15 lira, kefal, barbunya, çupra, levrek şuan ucuz balıklar. Mersin halkına çağrımız şudur balığı balık pazarından alın, marketlere kazandırmanın bir anlamı yok. Marketler küçük esnafı bitirdikten sonra ellerine geçirecekler ve 1 lira olan balığı size 150 liraya verecekler. Pandemi tüm dünya’yı etkileyen bir olay, mesafe, maske ve hijyen kurallarına uymalıyız, bol bol balık tüketelim. Ekonomik olarak devletimiz bu pandemiye rağmen elinden geleni yapıyor. Yunanistan değiliz ki adamızı satıp gidelim. Tedbirli olmalıyız. Balık fiyatlarımız pandemiye rağmen etkilenmedi çünkü iş olmadığı için herkes elindeki malı elinden çıkarmaya çalışıyor. Yılbaşı öncesi alınan 4 günlük sokağa çıkma yasağında bizler açık olacağız. Vatandaşlarımızın hizmetindeyiz balık pazarımız açık olacak, bu süreçte herkesin birbirine destek olması, birbirini elinden tutması lazım” diyerek sözlerini noktaladı.
|