Gültak, CNN Türk’ün konuğu oldu




Tarih: 21 Aralık 2020 Pazartesi 14:58


Akdeniz Belediye Başkanı M. Muhammet Gültak, CNN Türk’ün canlı yayın konuğu oldu. Gültak, Mersin’deki yapılacak olan metro ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Gültak, dünya çapında yapılmış bilimsel çalışmalara göre tek yön saat üzerinden metronun 32 bin ile 50 bin arasında yolcu taşındığı zaman rantabl olduğunu söyleyerek, “2016 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu master projeye baktığımızda 2020 ile 2030 verileriyle ilgili çalışmalar yapmışlar uzmanlardan bilgiler almışlar. Bu bilgiler, benim gördüğüm kadarıyla en fazla 2030 yılında 18 günü, tek yön tek saatte bulabiliyor. Dünyadaki yapılan bilimsel çalışmalar ne diyordu? 32 binle 50 bin arasının olması gerekiyor diyordu. Mersin’de ki taşıma sayılarıyla olması pek rantabl görünmüyor Tramvay, hafif raylı sistem veya metrobüs gibi dünyada kullanılan farklı ulaşım araçları daha etkili olabilir” açıklamalarında bulundu.

 

“ADANA’DA Kİ KAMBURUN MERSİN’DE OLUŞMAMASINI İSTİYORUZ”

Metronun maliyetinin fazla olduğunu ve Adana’nın metro yüzünden yıllarca sorun yaşadığını söyleyen Gültak, “Adana metrosunun kambur olduğunu bilinen bir gerçek. Biz istiyoruz ki Mersin’de de aynı sıkıntı yaşanmasın. Bugün Adana metrosu günden 15 bin kişi taşıyor. Pandemi öncesini sorduğumda ise 35 bin kişi taşıdığını ve bu 35 kişiyle de işletme giderlerini karşılayamadığını ve ayrıca üzerine para koyduğunu söyleyen veriler. Bunların hepsini yan yana koyduğumuzda şu anki iradenin Mersin’in trafik sorununa çözüm bulmasını saygıyla karşılayıp destek veriyoruz. Tek amacımız Mersin’de yaşayan insanlar ve siyasetçiler olarak Mersin için en doğru olanı bulalım. Adana’daki kambur Mersin’de de oluşmasın. Çünkü bu oluşursa bizim çocuklarımız, torunlarımız ve geleceğimiz ipotek altına girecek ve bunu pek doğru bulmuyoruz” şeklinde konuştu. Metro yapımında lazerli elmas vericileri kullanıldığında 50 milyon Euro, aç kapa yapıldığında 40 milyon Euro bir maliyet çıktığını söyleyen Gültak, hafif raylı sistem veya tramvaya döndüğünde ise 4 veya 5 milyon Euro’ya düştüğünü söyledi. Gültak, “Yani normalde metronun 1 kilometresiyle yapacağınız işi bunlarla 10 kilometrede yapıyorsunuz fiyat olarak. Ayrıca şuna da dikkat çekmek istiyorum. Metrobüs projesini onaylatmak 4 ay, bitimi 8 ay. Eğer diğer projelerden bahsetmek istersek proje onayı 48 ay, bitirmesi de 48 ay. Aslında kafalarda çok soru işaretleri var. Adana’da ki kamburun Mersin’de oluşmamasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

“AMACIMIZ HALKIN KARAR VERMESİ”

Mersin’de metro projesinin çok konuşulduğunu belirten Gültak, isteğinin de projenin konuşulması olduğunu söyledi. “Amacımız halkın karar vermesi” diyen Gültak, “Çünkü sonuçta onların vergileriyle bu paralar ödenecek ve onların verdiği vergiler kambur hale dönüşecek. Konunun daha dikkatli çalışılacağına da inanıyorum. Mersin’deki bu konun uzmanlarının, köşe yazarlarının da bizimle aynı şeyi düşündüğünü görüyoruz. Mersin’in yerel basınına baktığımızda onlarda bizimle aynı şeyi düşünüyorlar. Dolayısıyla konunun mecliste tartışılıp en iyi yöntemin bulunacağına inananlardanım” dedi. Daha önce yapılan çalışmaları uzmanlarla birlikte çalıştığına değinen Gültak, “Mezitli ve gar arasında hem İstiklal Caddesi 25 metre, buraya da sığıyor bu çalışmalar. Hem de GMK Bulvarının genişliği de 35 metre, buraya da çok rahat hafif raylı sistemler yapılır. Ama ben diyorum ki; bu işi hep beraber şehir plancımız bu konuyu çalışsınlar, diğer uzmanlar diğer mühendislerde çalışsınlar. Sadece bizlerin söylemesiyle bu işler olmaz. Daha önceki çalışmalar var, bu çalışmaların üzerinden geçilebilir. Ama her iki caddeye de bu toplu taşıma sistemleri çalışılabiliyor. Bunların da göz önünde bulunulmasını istiyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

 

 


Etiket: akdenizbelediyesi, muhammetgültak, cnntürk


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA