“TATMİNKAR BİR MAAŞ ARTIŞI YAPILMASI ZORUNLUDUR”




Tarih: 24 Aralık 2020 Perşembe 15:55


Türkiye Kamu-Sen Yüksek İstişare Kurulu, konfederasyona bağlı sendika başkanları, genel merkez yönetim kurulu üyeleri ve il temsilcileri ile birlikte video konferans toplantısı gerçekleştirdi. Memur maaşları ve asgari ücretinde görüşüldüğü toplantıda, pandemi etkisi ile memur maaşlarında enflasyon farkı dahil yalnız yüzde 9,8 arttığına değinen katılımcılar, gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 21’i bulduğunu, bir ailenin zorunlu harcamalarının da aynı oranda yükseldiğine dikkat çektiler.

Haber- Gizem Konucu

 

Türkiye Kamu-Sen Yüksek İstişare Kurulu, konfederasyona bağlı sendika başkanları, genel merkez yönetim kurulu üyeleri ve il temsilcileri ile birlikte video konferans toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda gündem maddeleri, kamu görevlileri ve emeklilerin mali ve özlük haklarına ilişkin gelişmeler görüşüldü. Türkiye Kamu-Sen Mersin il Temsilcisi Metin Ercan’ın da katıldığı toplantıda korona virüs salgınında mücadele veren sağlık çalışanları ile ilgili açıklamada bulunuldu. Korona virüs sebebiyle çeşitli olumsuzluklara maruz kalan, gelirleri düşen kamu görevlilerinin desteklenmesinin gerekli olduğunun önemine değinen katılımcılar, “Her türlü güçlüğe göğüs gererek görevlerini sürdüren sağlık çalışanlarımız ve diğer kamu görevlilerinden, görevleri nedeni ile virüse maruz kalarak hayatını kaybedenlerin şehit statüsünde değerlendirilmesi; Covid-19’un ise meslek hastalığı olarak tanımlanması yolundaki talebimizi ısrarla yineliyoruz. Bu uygulamanın salgın ile mücadele eden kahraman kamu görevlilerimize minnet borcumuzun bir ifadesi olacağını vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“TATMİNKAR BİR MAAŞ ARTIŞI YAPILMASI ZORUNLUDUR”

Memur maaşları ve asgari ücretinde görüşüldüğü toplantıda, pandemi etkisi ile memur maaşlarında enflasyon farkı dahil yalnız yüzde 9,8 arttığına değinen katılımcılar, gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 21’i bulduğunu, bir ailenin zorunlu harcamalarının da aynı oranda yükseldiğine dikkat çektiler. Emeklilerin ve kamu çalışanlarının alım gücünün son bir yılda yüzde 11 düştüğünü öne süren katılımcılar, “Hal böyle iken yetkili olduğu halde etkisini ortaya koyamayan sözde yetkili sendikalar ve konfederasyonun basiretsizliği nedeni ile 2021 yılında da memur maaşlarına yalnızca yüzde 3+3 zam yapılması kararlaştırılmıştır.  Bütün gerçekler göz önünde bulundurulduğunda 2021 yılı için memur ve emeklilere reva görülen bu zammın hiçbir mesnet ve karşılığı bulunmamaktadır. Gerek ekonomik gerçekler gerekse resmi tahminler göz önünde bulundurulduğunda 2021 yılı için memur ve emeklilere yapılması kararlaştırılan yüzde 3+3 zammın güncellenmesi ve geçmiş dönem kayıplarını da karşılayacak şekilde tatminkar bir maaş artışı yapılması zorunludur” diyerek yapılacak zamların yeterli olmadığını belirttiler.

 

“DÜZENLEMELER BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”

Toplu sözleşme kanunu istediklerini belirten katılımcılar, “Geçtiğimiz yıl yaşanan toplu sözleşme süreci, 4688 sayılı Kanunun revize edilerek toplu sözleşme görüşmelerinin katılımcı bir yapıya kavuşturulmasının, toplu sözleşme imzalama ya da uzlaştırma mekanizmalarına başvuru haklarının masada bulunan konfederasyonların temsilcilerinin çoğunluk kararına bağlanmasının, genel toplu sözleşme görüşmeleri ile hizmet kollarına ilişkin toplu sözleşme görüşmelerinin ayrılmasının, Hakem Kurulu’nun yapısının tarafların eşit temsiline dayalı olarak yeniden düzenlenmesinin, kamu görevlilerinin grev ve siyasete katılma haklarının tanınmasının zorunlu hale geldiğini bir kere daha ortaya koymuştur. Ülkemiz tarafından onaylanmış bulunan BM Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Sözleşmenin 8. maddesi, ILO’nun 87 Sayılı Sözleşmesinin kamu çalışanlarına uygulanmasını düzenleyen 151 Sayılı Sözleşmesi, 98 sayılı ILO  Sözleşmesi, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 23. ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddeleri Anayasamızın 90. maddesi hükmü çerçevesinde ele alındığında kamu çalışanlarının adil bir temsil ile gerçek anlamda toplu sözleşme ve grev haklarını kullanmalarını ve siyasete katılmalarını sağlayacak düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir” diyerek yeni bir kanun teklifi gerektiğine inandıklarını söylediler.

 

“TALEPLERİMİZDE ISRARCIYIZ”

Kamu-Sen katılımcıları, “Vergi adaletsizliğinin çözülmesi, 3600 ek gösterge uygulamasının tüm memurları kapsayacak şekilde genişletilerek hayata geçirilmesi, bütün ek ödemelerin emekli maaşı hesabına esas alınması, kamuda liyakatin geçerli olması, mülakat uygulamasına son verilmesi, bütün güvencesiz sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin Genel İdare Hizmetleri sınıfına geçirilmesi, memurlara ek zam yapılması konularındaki taleplerimizde ısrarcıyız” ifadelerine yer verirken toplantıda, taleplerinde ısrarcı ve çözüm noktasında inisiyatif almakta kararlı olduklarını belirttiler.  Katılımcılar, “Vergi adaletsizliği son bulmalıdır,  3600 ek gösterge konusu bütün memurları kapsayacak şekilde genişletilerek sonuca bağlanmalıdır, bütün ek ödemeler emekliliğe sayılmalıdır, görevde yükselme ve atamalarda tarafsızlık ve liyakat esas alınmalıdır, sözleşmeli personel istihdamına son verilmeli tüm sözleşmeli personel kadroya geçirilmelidir, yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin beklentileri karşılanmalıdır, her çalışanın eline geçen ücret ile orantılı emekli maaşı almasının sağlanmalıdır ” diyerek taleplerini dile getirdiler.


Etiket: türkiye, kamusen


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA