Akdeniz, yeni yılın ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi




Tarih: 4 Ocak 2021 Pazartesi 17:35


Akdeniz Belediyesi Meclisi’nin ocak ayı birleşimi belediye konferans salonunda Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleştirildi.

Haber- Harun Bor

Akdeniz Belediye Meclisi yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın arından, bir önceki meclis tutanak özeti okunup, onaylandı. Belediye meclis toplantılarının hangi gün ve kaçta yapılacağına dair sunulan önergede, “Bilindiği üzere Belediye’nin 5393 sayılı kanunun 20. Maddesine göre her ayın ilk haftasının toplanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hüküm çerçevesindeki Belediye Meclisi çalışmaları yönetmeliğinin 6. Maddesinin 2. Fıkrası meclis toplantısının haftanın hangi günü yapılacağına genel olarak belirleyebileceği gibi her toplantının sonunda gelecek ay toplantısının hangi gün yapılacağını da kararlaştırabilir. Meclisin bu konuda karar almaması halinde toplantı gününün meclis başkanı tarafından belirleme hükmünü içermektedir. Yine 5393 sayılı kanunun 20. Maddesinin 2. Fıkrasında belediye meclisinin bir ay tatil kararı alabilir hükmü yer almaktadır. Yukarıya alınan hükümler uyarınca belediye meclisinin toplantıların her ayın ilk haftasının hangi günde yapılacağının oturum kapanmadan önce belediye meclisince kararlaştırılması ve ayrıca 2021 yılının hangi ayda kullanacağına karar altına alınmasına ilişkin bu teklifin belediye meclisine havalesini ve bu konuda gerekli belediye meclis kararı alınmasını arz ederim” denildi. Konu ile ilgili söz alan CHP Akdeniz Meclis Üyesi Servet Serhat Dövenci; “CHP grubu adına meclis toplantısının ilk hafta yapılması gereken günün pazartesi günü olmasını öneriyoruz. Sabah saat 11 uygundur, Ağustos ayı da aynı şekilde saat 11 diğer büyükşehirler uyumlu oluyor” dedi. Bunun üzerine konuşan Akdeniz Belediye Başkanı MustafaGültak meclis saatinin 11 olmasının geç olduğunu dile getirdi. Gültak, “Meclisin gündemi fazla olursa sarkar içimizde sağlık sorunları olanlar var. Saat 10’da meclis toplantısının yapılması daha mantıklı olur. Biz tamamen bir yılı ele almış olacağız. Belki bir ay sonra saat 10 mesaisi değişebilir. 1- 2 aylık bir nedenden dolayı bir yılı kapsamayalım. Ağustos ayının da tatil olması konusunda da sizinle hemfikiriz” ifadelerini kullandı. Meclis toplantı günlerinin ayın ilk mesai günü saat 10.00 olması oy birliği ile kabul edildi.

 

“MECLİS DENETİM KOMİSYONU BELİRLENDİ”

Mecliste, Meclis Denetim Komisyonu’nun 3 kişi olması ile ilgili madde görüşüldü. Konu ile ilgili konuşan HDP Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi; “Başkanın idare olarak denetim komisyonuna beş kişi önerdi. Bilindiği gibi 5393 sayılı belediye yasası ve ona bağlı olarak hazırlanan yönetmeliğe göre 3, 5 arasında komisyonlara sayısı belirlenmiş 3, 4, 5 olabilir denmiştir. Bu da komisyonda meclisteki grupların dengeleri gözetilerek yapılır. Geçen yıl bu sayı 3 idi. 3’ün devam edilmesinde yararlı olduğu görüşündeyiz. 5 gibi bir sayı olması aynı zamanda maddi bir külfettir. Gruplarımızın dengelerine bakıldığı zaman 3 grubumuz var, 3 grubunda 3 sayısı olursa basit oran sistemine göretemsiliyeti de söz konusudur. Önerimiz geçen yıl olduğu gibi yine 3 olarak mecliste kararlaştırılmasıdır. 5’e karşı 3 olarak öneride bulunuyoruz. Gerek komisyonunu toplanması adına, gerek karar alma ve idare konusunda rahat olması açısından 3 sayısı uygundu” ifadelerini kullandı. Gültak, Tanrıverdi’nin bu önerisini doğru bulduğunu belirterek; “Geçen yıl Mersin’de pek uygulanmayan bir uygulama yaptık. Tamam, olabilir dedik ancak bir maliyeti var. Sizden bir ricam var komisyon başkanı kim olur bilmiyorum bizim kendi devletimizin birimleri var. Maliye Bakanlığının birimleri var, burada istediğiniz kadar denetçi getirebilirsiniz sonuçta yeminli devlet memurları bunlar. Ama dışarıdan birini getirdiğimizde buna maaş veriyoruz. Eğer konu ekonomik mesele ise ben de sizden bunu rica ediyorum.  Bizim kurumumuz Sayıştay tarafından ve birçok kurum ve birimin denetlediği bir kurumun başındayız. Tüm girdiler kayıt altına alınıyor zaten böyle de olmak zorunda” dedi. Meclis Denetim Komisyonu’nun 3 kişiden oluşmasına ilişkin üyelerin teklifi de oybirliği ile kabul edilirken, gruptan birer üye seçimle belirlendi.Seçim sonucu komisyonu üyeliklerine; Sabahaddin Yeşiloğlu, Mahmut Dönmez ve Salih Akbaş seçildi.

 

“LİSTENİN TEKRAR DEĞERLENDİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

HDP Meclis üyesi Yıldırım Akpınar’ın okuduğu bir diğer önergede, “5393 sayılı belediye kanunu 49. Maddesinin son fıkrasında sözleşmeli ve işçi statüsünde çalışanlar hariç belediye memurlarına başarı durumlarına göre toplam memur sayısının yüzde 10’nun ve devlet memurlarına uygulanacak aylık katsayının 25 bin, gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın geçmemek kaydıyla hastalık ve yıllık izinler dahil olmak üzere çalıştıkları sürelerle orantılı olarak encümen kararıyla yılda en fazla 2 kez ikramiye ödenebilir denilmektedir. Encümene sunulan evrakın yeniden mecliste görüşülerek,  gerekli kararın alınması için önergenin sizin gündeminize alınmasını talep ediyoruz” denildi. Önerge oy çokluğu ile kabul edildi. Oylamanın ardından ikramiye konusuyla ilgili görüşlerini bildiren CHP Meclis üyesi Mahmut Dönmez “Belediyede 218 personel çalışıyor. 2001 yılında en fazla 44 memura ikramiye ödenmesi imkanı doğmuştur. Mevzuat gereği performans değerlendirmesi nedeniyle ilgili personel 1 ve 2 amir pozisyonundaki yöneticiler belirlenmektedir. Amirlerden beklenen performans değerlendirilmesinde adil, tarafsız ve önyargısız olmalıdır. 01.12.2020 tarihinde yapılan meclis toplantısında sizler konuşmanızda; ‘Çıkacak kararda memurlarımızın lehine ciddi bir çalışma gereklidir. Memurlarımıza söyleyip adilane ve gerekirse sayıyı bana getirirsiniz herkesin olduğu bir ortamda kura çekeriz’ demiştiniz. Öte yandan ikramiye alacak personele ilişkin oluşturulan listeye baktığımızda, ilk altı ay için 3 başkan yardımcısı, 13 müdür, 6 memurun ismi, ikinci 6 ay için yine aynı şeklide 10 müdür ve 9 memur isimleri yer aldığını görüyoruz. Konuya ilişkim encümen toplantısında ikramiye alacak personel isimlerinin belirlenmesinde salgınından dolayı değişen çalışma şekli ve mesai saatlerini belirterek 218 personelin 80’i kronik hasta olduğu gerekçesiyle 118 personelin üzerinden değerlendirme yapıldığı söylenmiştir. Encümen toplantısında listenin yeniden belirlenmesi talebi reddedildi. Belirtilen çerçevede listenin tekrar değerlendirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYANI AYIRMAMIZ LAZIM”

Gültak her söylediklerinin arkasında olduğunu belirterek pandemi nedeniyle oluşan raporlarla birlikte bir hakkaniyet olduğuna dikkat çekti. Gültak, “Toplam 218 memurumuz var. Kronik rahatsızlığı olan ve 60 yaş üstü olan kişi sayısı 93, sürekli heyet raporu olan sayı 5, ücretsiz olan sayı da 3 kişidir. 187 kişi pandemiden dolayı yönetmelikler ve yasalar çerçevesinde işe gelmiyor. Bunları çalıştırmıyoruz. Geri kalan memurların bir kısmını dönüşümlü çalıştırdık. Bazı birimlerde 3’er 3’er çalıştırdık. Yasa çerçevesinde değil ben şahsi gücümü kullanarak memurların dönüşümlü çalışmasına izin verdim. Korona olan personel nedeniyle mecburen dönüşümlü çalışmaya gittik. Yasa da bu yok. Meselemiz kimseyi kayırmak değil, bazı memurlarımıza izin verdik bazılarına vermedik. Yasa bu görevi encümenlere vermiş. Tüm önergeler burada tartışılsın istiyorum. Bu karar idarenin kararı encümenler karar veriyor. 630’a yakın işçimiz var yönetim kurulu alarak karar alın ve sayı ne kadarsa kronik rahatsızlığı olan ve esnek çalışmaya dahil olan sayı neyse rakam çıkaralım tüm işçilerimize birden ikramiye vereceğiz. Kura da olmayacak yönetim kurulu olarak karar alın. İşçilerimiz pandemi de çok yoruldu. Çalışan ve çalışmayanı ayırmamız lazım. Yoksa halka nasıl hesap vereceğiz” dedi.

 

“BU HASTALIK TAM BİR MUAMMA”

Akdeniz Belediyesi’nde yapılan atama ve görevlendirmeler ile ilgili Meclisin bilgilendirilmesininardından temenni ve öneriler bölümüne geçildi. Toplantının son bölümünde konuşan Gültak, korona virüs sürecinde yaşadıklarını paylaştı. Hastalığı rahat geçirdiğini belirten Gültak, “Bu hastalık tam bir muamma. Bu nedenle hastalığı geçirmeden, virüsü kapmadan aşı ile kurtulmak en iyisi olacaktır. Hastalığım sürecinde, arayan bütün arkadaşlarıma ve meclis üyelerimize, bürokratlarımıza, sosyal medyadan yazıp geçmiş olsun dileğini ileten herkese ayrıca çok teşekkür ediyorum” dedi. Aşılanma yapılsa dahi kuralların yine geçerliliğini koruyacağını belirten Gültak, “Maske, mesafe ve temizlik kuralları aynen geçerli. Aşı da olsak kurallar yine geçerliliğini koruyacak. Çok canımız yandı, çok kayıplar verdik. İnşallah 2021 yılı, daha huzurlu, daha sağlıklı geçer diye temenni ediyorum” diye konuştu. Bir sonraki Meclis toplantısı, 8 Ocak 2021 Cuma günü saat 10.00’da konferans salonunda yapılacak.

 

 


Etiket: akdeniz, akdenizbelediyemeclisi, ocak, muhammetmustafagültak


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA