“Dünyanın ilk 10 ekonomisinde olmak istiyorsanız nükleere ihtiyacınız var”




Tarih: 18 Ocak 2021 Pazartesi 12:45


Sanayi ve Ticaret Bakanı Varank Adana ve Mersin’de bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. Mersin’de Akkuyu Nükleer Santral’de incelemelerde bulunan Varank, “Eğer dünyanın ilk 10 ekonomisi olma hedefini gözetiyorsanız mutlaka nükleer enerjiye ihtiyacınız var. Bundan daha da önemlisi; nükleer teknolojilerin sanayinin alt alanlarında gerçekleştirdiği etkileşim çok değerli” dedi.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Sanayi ve Ticaret Bakanı Varank, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, EMBA Elektrik Üretim A.Ş. Adana Özel Endüstri Bölgesi ve Ceyhan Organize Sanayi Bölgesinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. Burada gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Mersin’e gelen Bakan Varank, Gülnar Büyükeceli’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) incelemelerde bulundu. Bakan Varank’a, NGS ziyaretinde Mersin Valisi Ali İhsan Su eşlik etti. Varank ziyareti sırasında İdari binada Akkuyu Nükleer A.Ş. Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Uluslararası Yönetici Direktörü Aleksei Frolov, Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh ve diğer yetkililerle basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının ardından inşaat sahasında gazetecilere açıklama yapan Bakan Varank, yapılacak olan nükleer santralin Türkiye’nin 60 yıllık hayali olduğunu dile getirdi. Nükleer santral lisansının 1976 yılında alındığını ama o tarihten bu yana herhangi bir santral yapılmadığını söyleyen Varank, “ O da bizim iktidarımıza, Cumhurbaşkanımıza nasip oldu. Burası 10 kilometrekarelik bir alan ve 100 megawatt gücüne sahip, 4 reaktörden oluşan Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşaatı burada devam ediyor” dedi.

 

“SANTRAL YERLİ KATMA DEĞERİ NASIL ARTTIRABİLİRİN ÇALIŞMASINI YAPIYORUZ”

Toplantının arından sürecin ne şekilde işleyeceğine dair değerlendirmede bulunan Bakan Varank, santralin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını ilgilendiren önemli noktaları olduğuna değinerek bunların başında yerlileşme konusu geldiğini söyledi. Varank, sadece santral inşa edilmesini istemediklerini söyleyerek bu santralin Türk sanayisine neler kazandırabileceğinin çalışmasını yaptıklarını belirtti. Varank, “Bu santralle birlikte yerli tedarikçiler nasıl geliştirilebilir, burada yerli katma değeri nasıl artırabiliriz, onunla ilgili sıkı bir çalışma yapıyoruz. Burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’in olağanüstü bir hassasiyeti var. Bugün de arkadaşlarla bunu değerlendirdik. Acaba buradaki bu kabiliyetleri kazanacak yerli tedarikçileri Rosatom başka projelerinde değerlendirebilir mi, burada kabiliyet kazanan firmalarımız hem buraya tedarikçi olup hem dünyaya mal satabilir mi, buradaki iş gücünün eğitimiyle nasıl kendi iş gücümüzü nükleer konusunda ileri noktalara getirebiliriz; bütün bunların değerlendirmelerini yaptık” şeklinde konuştu.

 

“2023 YILININ SONUNDA İLK REAKTÖR DEVREYE ALINACAK”

Varank, dünyanın ilk 10 ekonomisinde olma hedefi için mutlaka nükleer santrale ihtiyaç olduğunun altını çizerek, “Bundan daha da önemlisi; nükleer teknolojilerin sanayinin alt alanlarında gerçekleştirdiği etkileşim çok değerli. Burada kazandığınız kabiliyetler sizin sanayinize çağ atlatabilir. Eğer çığır açıcı teknolojilerde gelişmek istiyorsanız mutlaka nükleer teknolojilerde kabiliyet kazanmanız gerekiyor. Biz de bugün Akkuyu’da hem arkadaşlarımızla bunları değerlendirdik hem de gerçekten çok etkileyici, devasa bu inşaatı ziyaret ettik. İnşallah 2023 yılının sonunda ilk reaktör devreye alınacak ve burada elektrik üretilmeye başlanacak. Biliyorsunuz Türkiye’nin önümüzdeki dönemlere dönük yeni nükleer santral projeleri var. Bunları değerlendiriyor. Tabi ki buralarda kendi kabiliyetlerimizi, kendi teknolojilerimizi devreye alabilmemiz için bu ilk nükleer santral projesi bize önemli kazanımlar sağlıyor. Bunları da değerlendirerek Türkiye’yi nükleer teknolojilerde de üreten bir ülke haline getirebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Adana’da da önemli ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Varank, ettiğimiz Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesinde yaptıkları ziyaretle incelemelerde bulunduklarını söyledi. Ceyhan Bölgesi’nin Türkiye’nin enerji ve petrokimya açısından önemli bir bölgesi olduğuna değinen Varank, “Bir firmamız orada Türkiye’nin ilk polipropilen tesisinin inşaatına başlayacak. Pandemiden dolayı biraz gecikme var. Firmamızla da orada bir toplantı gerçekleştirdik. İnşallah Türkiye’nin ilk polipropilen tesisinin temelini bu sene içerisinde atmak istiyoruz. Firmamıza biraz baskı da yaptık. Tabi pandemi koşullarından uluslararası ilişkilerini sürdürmek biraz zor olabiliyor” şeklinde konuştu.

 

“DEVASA YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇTIK”

Ceyhan, Mersin ve Hatay, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde özellikle cari açık verdiği alanlarda Türkiye’ye önemli kazanımları getirecek yatırımların yapılacağı bölgeler olacağının altını çizen Varank, “Biliyorsunuz petrokimya alanında Türkiye 15 milyar dolara yakın cari açık veriyor. Sadece polipropilende Türkiye’nin verdiği cari açık 1,5-2 milyar doları buluyor. Biz bu dönemde özellikle bu devasa yatırımların önünü açtık. Şimdi artık temellerin atılma zamanları geliyor. Biz de projeleri çok sıkı bir şekilde takip ediyoruz” dedi.


Etiket: sanayiveticaretbakanı, mustafavarank, mersin, akkuyu, nükleer, santral, adana, ceyhan


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA