7 Şubat itibariyle kalkan hamsi yasağının ardından tezgahlarda hamsi bolluğu yaşanıyor. Kilosu 20 ile 25 TL arasında olan hamsinin fiyatı 15 TL’ye kadar düştü.
Haber- Behzat Özgür Uygurlar
Tarım ve Orman Bakanlığı, avlanan hamsinin avına, yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındakilerin oranının artması nedeniyle 8 Ocak 2021 itibari ile 10 gün süreyle yasak getirmişti. Bakanlık, hamside istenilen büyümenin olmaması nedeniyle yasağı, yine 10’ar günlük süreyle iki kez daha uzattı. Mersin’de ise yasak nedeniyle balıkçı tezgahlarında hamsinin yerini çupra, levrek, barbun, sardalya gibi balıklar alırken, yasağın kalkmasıyla birlikte yine hamsi bolluğu yaşandı. Yasağın kalkmasıyla birlikte 20 ile 25 lira arasında alıcı bulan hamsinin fiyatı 15 liraya kadar düştü.
Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, küçük hamsi avının durdurulması için uygulanan yasağın kaldırıldığını hatırlatarak, “İyi hamsiler kıyı şeridine gelince tekrar serbest bıraktılar. Hem iri hem de çok lezzetli hamsiler tezgahlarımıza geldi” ifadelerini kullandı. Yasaktan önce avlanan hamsilerin boyunun 5 santimetreye kadar düştüğünü hatırlatan Polat, bunun küçük hamsilerin kıyı şeridinde olması ve yavru hamsilerin derinlere gitmemesinden kaynaklandığını söyledi. Vatandaşların hamsiye yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Balcı, “Ümitliyiz, çünkü hamsilerin tam oynak zamanı” ifadelerini kullandı
“DENİZİN DENGESİNİ BOZMAMALIYIZ”
Sadece hamsi özelinde değil bütün yasaklara riayet edilmesi gerektiğini vurgulayan Polat, “Deniz bizim geleceğimiz. Denizlerde ki canlıların yok olmaması lazım. Eğer oradaki ekosistemi bozarsak, dengeyi bir daha sağlayamayız. Hamsi yasağına riayet edildi ve hamsiler istenilen boylara ulaştı. 5-6 santimden 12-13 santime ulaştı. Balık fiyatlarımız çok uygun. Tezgahlarımızın vazgeçilmezi hamsi, levrek, barbun. Hamsi de şuan 15 liradan satılıyor. Diğer balıklarda ise Çupra, levrek 35 TL, Barbunya 25 TL, Sardalya 15-20 TL. Fiyatlar uygun” şeklinde konuştu.
“GRİBE VE ENFEKSİYONLARA KARŞI VÜCUDU KORUR”
Mersinlileri balık yemeye davet eden Polat, balığın bir çok hastalığa iyi geldiğini belirterek şunları söyledi: “Balığın içerisindeki omega 3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır. Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece gerekli olan bir besindir. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Özellikle sezonunda balık, haftada 2 kez düzenli olarak tüketilmelidir.”
|