Özyiğit: “Birinci hedefimiz halkımızın üretimini korumak”




Tarih: 22 Şubat 2021 Pazartesi 15:02


Kanal 33’te yayınlanan Hülya Güzel ve Ahmet Özdemir’in sunduğu Gündem programına konuk olan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Yenişehir’de doğal ürün yetiştirmek adına fazla bir alana sahip olmadıklarını söyleyerek, “Mükemmeliyet Merkezi kurarak bu merkezde çok iş yapacağız. Ürünlerimizi kalitesini bir merkezden denetlemiş olacağız ve bir etiketi olacak. Doğru ürünü doğru fiyata hem üretici ve tüketiciyi koruyarak sağlayacağız. Birinci hedefimiz nar ekşisinden para kazanmak değil, halkımızın üretimini korumak ve marka oluşturmak” dedi.

Haber- Sevcan Akgül

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Kanal 33’te yayınlanan Hülya Güzel ve Ahmet Özdemir’in sunduğu Gündem programının konuğu oldu. Özyiğit Yenişehir Belediyesi’nin yaptığı ve yapacağı hizmetler hakkında bilgi verirken, pandemi döneminde belediye olarak yaptıkları çalışmalardan söz etti. Pandemi dönemi için ilk çalışmalarına 7 Mart 2020’de başladıklarını belirten Özyiğit, “Bu süreçten bu yana işini kaybeden, işi yeri kapanan mağdur olan vatandaşlarımız var. İnsanlarımız o günden itibaren var olan geliri ile yaşamını devam ettirmeye çalışıyor. Bu zorlukları aşmak adına Yenişehir Belediyesi olarak elimizden geleni yaptık. Yardım kolileri, hijyen paketleri ile vatandaşlarımıza ulaştık. Yenişehir’de 20 yıldır hizmet yapan Aşevi var. Yemek alamayan, rahatsız olan vatandaşlarımıza sıcak yemeklerle yardım etmeye çalıştık. Hizmetlerimiz sürüyor durmuş değil” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN VAKA KONUSUNDA SORUNSUZ BİR YER SAYILMAZ”

Aşının bulunmasının ve aşılanmaya başlanmasının kendilerini umutlandırdığını söyleyen Özyiğit, 82 milyonun aşılanmasında aksaklıkların yaşanabileceğini söyledi. Geçtiğimiz yıl 15 Nisan’da vakaların neredeyse sıfırlandığına dikkat çeken Özyiğit, “Ancak hareket serbestliği ve Mersin’de vaka sayılarının daha az olduğunun söylenmesi sonrası vaka sayıları üste seviyelere çıktı. İllere göre renklendirme var ve Mersin sorunsuz bir yer sayılmaz bu konuda. Bir dizi serbest hareketler başlayacak ama kurallara uyarsak daha çabuk aşılır. Tüm tedbirlerimiz almış durumdayız. Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi gibi hemen her gün faaliyetlerin olduğu burada yenilemeler yaptık. Sanat eğitimi spor eğitimini sıfırladık ve altyapıyı hazırlıyoruz. Yenişehir’de tedbirler kurallara uygun yapılırken, aksayan projelerimizi yeni baştan ele alarak uygulayacağız” şeklinde konuştu.

 

“BU ÇALIŞMALARIN TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMASINI SAĞLAMA AMACINDAYIZ”

 “Eğitimde 0-6 yaş Yenişehir Modeli” ile yetişkinlere erken çocukluk eğitimi konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Özyiğit, Yenişehir Akademi’yi açarak Marmara Üniversitesi ile ilişkiler kurduklarını ve bunun sonucunda 0-3 yaş erken çocukluk eğitimini başlattıklarını belirtti. Özyiğit, “Marmara Üniversitesi müfredatı oluşturdu biz basımını gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk kez bu yapılmış oldu. Dört sınıf mezun verdik bu süreçte. Sevindirici bir gelişme var. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 hedeflerini açıkladı, bunlar arasında yerel yönetimlerin özel eğitim merkezlerini kurması teşvik edilecek. İçinde kırsal yoğunlukta yaşayan çocuklar için esnek zamanlı erken eğitim modelleri uygulanacaktır. Yenişehir Belediyesinin de bu konuda çalışmaları var, kültür merkezleri ile çocuklarımızın istihdam edileceği bir merkez oluşturacağız. İçinde aşevi olacak, kadınların meslek edineceği eğitimler olacak bu merkezlerin içerisinde. Bu çalışmaların Türkiye’ye örnek olmasını sağlama amacındayız. Sadece Yenişehir’deki çocukların daha iyi şartlara sahip olması Türkiye’yi kurtarmasını bekleyemeyiz. Hedefimiz Türkiye’nin el birliği ile eğitimi öncelemiş, zeka seviyesi yüksek başarılı çocukları doğru yetiştirmek olmalıdır. Bu bazda akademi ile başarılı çalışmalarımız var.  Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 hedeflerine bizim yaptığımız işleri koyuyor olması bizim için hedeflerimizi yakaladığımız anlamına gelir” dedi.

 

“İKLİM VE ENERJİ SÖZLEŞMESİNİ İMZALAYAN İLK BELEDİYEYİZ”

Özyiğit, dünyanın büyük bir sorunu olan iklim değişikliği ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Asfalt yapımı gibi beton artışlarının sel felaketlerinde etkili olduğuna dikkat çeken Özyiğit, “Çevrecileri dinlediğimizde yapılan asfalt yapımı gibi betonun artışı gibi sel felaketlerinin meydana gelmesi doğru orantılı bir durum söz konusu bunu anlıyoruz. Haklı olduklarını görüyoruz. Kendimize gelmemiz lazım. Ortak hareket etmemiz gerekiyor. Biz Avrupa Belediye Başkanları İklim ve Enerji sözleşmesini 2020 yılında imzalayan Türkiye’de ilk belediye olduk. Burada hedeflerimiz var, Türkiye’de 22. Belediye olduk, Mersin’de ilk belediyeyiz. Sadece bir imza atarak bu yapmadık, altı temel ilke üzerine çalışmalarımız var bunlardan da biri ekolojiydi” diye konuştu. Yenişehir’de havai fişek yasağı getirdiklerine dikkat çeken Özyiğit, havai fişeğin hem gürültüye hem de kuşların ölmesine sebebiyet verdiği için yasakladıklarını söyledi.

 

“VATANDAŞLARIMIZ MUTLU”

Özyiğit, sivil toplumdan faydalanılması gerektiğini ve kenti yönetirken kentte yaşayan insanların oranın gözü kulağı olduğunu belirterek, “Kendinize göre iş yapmanız sorunlara yol açabilir. Sporla ilgili görüş alarak uygulamalar yapıyoruz mesela halka sorduk.; Mart meclisinde Büyükşehir Belediyesi meclisine Yenişehir’de 1/1000’lik imar planları görüşülmek üzere gelecek. Sayın Vahap Seçer de bu konu ile ilgileniyor. Ne olmalı bu konuda halka soruyoruz, sivil toplumla görüşüyoruz. Yenişehir daha rahat nefes alınacak bir yer. Mesela Gani Müjde Sokak Çalgıcıları Festivali için buraya geldi ve beş yıl sonra buraya neler diye şaşkınlığını ifade etti. Bu konuda planların çizilmesi buna yönelik. Alanya Sokağı’nda yenileme çalışması yaptık. Kent mobilyaları ile donattık ve araç trafiğine kapattık. Bunları yaparken orada yaşayan esnafa ve sivil topluma sorduk. Görüşlerini aldı ve Alanya Sokağı’nda uygulamalarımız devam ediyor. İşletmelerin tek tabela sistemi, tente sistemine geçene kadar çalışmalarımız devam edecek. Önümüzdeki günlerde sokak lambaları yerleştirilecek ve 8 Martta mevcut haliyle bir açılış yapılacak ve devam edeceğiz. Altyapı orada çok önemliydi elektrik telleri yukarıdan geçiyordu ve görüntü kirliliği vardı. Eskimiş kanalizasyon sistemi ve yağmur suyu sistemi yapıldı. Eksik ne varsa gerçekleştirildi, vatandaşlarımız mutlu” ifadelerini kullandı.

 

“YENİŞEHİR BİZİM EVİMİZ”

Forum AVM’nin çevresinde de düzenlemeler yaparak görüntü kirliliğinin önüne geçmeye çalıştıklarını belirten Özyiğit, düzenledikleri alana kadın üreticilerin ürünlerini halka sunabilecekleri bir alan çalışması başlattıklarını söyledi. Özyiğit, “Kadın üreticilerin talepleri oldu halka daha rahat ulaşabiliyoruz diye, insanların ekonomiye katılması çok önemli boyutları var. Herkesin Mersin’de tanıdığı Cimcime Ana da burada ürünlerini satacağını söylemek gerekiyor. Kentleşme noktasında aldığımı tavır Yenişehir bizim evimiz ve bu duyarlılıkla hareket etmemiz gerekiyor. Öyle yerler görüyoruz ki çevreyi rahatsız edecek şekilde, bunlara müsaade etmeyeceğiz. Gezici kamera sistemi kuracağız. Bir alana vatandaşın bir şeyleri döküp kaçmasına gerek yok arkadaşlarımızı araması yeterli ve hiçbir para ödemeyecek. Çağdaş bir toplumda yaşıyoruz belediye bu konuda yardımcı olur. İnsanlarımız Yenişehir’de yaşadıklarını unutmasın bir belediye var daha ne kadar mutlu oluruz bunu hesap etmek lazım” dedi.

 

“ESNAFI BİR ÇATI ALTINDA TOPLAMA PLANIMIZ OLACAK”

Yenişehir’de üretilen ürünlerle ilgili de bilgi veren Özyiğit sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yenişehir’de Doğal ürün yetiştirmek adına çok fazla üretim alanı yok, kırsal mahalle olarak 7-8 mahallemiz var. Bu mahallelerde üretilen ürünlere baktık, fazla olmasa da Karacalı Narı’nı öne çıkıyorsa bunu gerçek anlamda tescil ederek, bunu Üniversite ile işbirliği yaparak Çukurova Üniversitesi, Toros Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Tarsus Üniversitesi’nin içinde olduğu Mükemmeliyet Merkezi kurarak bu merkezde çok iş yapacağız. Ürünlerimizi kalitesini bir merkezden denetlemiş olacağız ve bir etiketi olacak. Doğru ürünü doğru fiyata hem üretici ve tüketiciyi koruyarak sağlayacağız. Birinci hedefimiz nar ekşisinden para kazanmak değil, halkımızın üretimini korumak ve marka oluşturmak.” Pandemide herkesin zor bir dönemden geçtiğine değinen Özyiğit, “Mersin dışından da sermayeler var onları da korumak lazım. Zor bir dönem geçiriyoruz. Konyaaltı Belediyemiz bir çalışma yapıyor ortak tedarik zinciri oluşturmayı planlıyor. Türkiye’nin yüzde 80’nini beş büyük tekel kontrol ediyor zincir market olarak. Hem üretici hem de tüketicinin sömürüldüğü bir yapı ile karşı karşıyayız. Bunu değiştirecek bir akla sahibiz. Açık alan bırakmadan yeni dönemde esnafımıza bunu sunacağız. Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bir başlık ama temin dağıtım kooperatifi konusu önemli bir başlık olacak. Esnafı bir çatı altında toplama planımız olacak” ifadelerini kullandı.

 

 


Etiket: kanal33, mersin, yenişehir, abdullahözyiğit, hülyagüzel, ahmetözdemir


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA