“Çevre dostu çağdaş limanın projelendirilmesini talep ediyoruz”




Tarih: 3 Mart 2021 Çarşamba 14:32


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin Liman’ının genişlemesi ile ilgili açıklamada bulundu. Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, “Bölgesel kalkınma ulaşım planlanması, alt projeleri ve ülke genelindeki ekonomik kalkınmaya hız kazandıracak sanayi endüstri ve tarım sektörleri gibi ana girdileri destekleyecek ve kalkındıracak potansiyel içerisinde olan çevre dostu çağdaş limanın projelendirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Haber- Sevcan Akgül

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin Liman’ının genişlemesi ile ilgili açıklamada bulundu. TMMOB adına konuşma yapanMersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar “Proje, Mersin İli, Akdeniz İlçesi, Mersin Limanı içerisinde yer alan Mersin Kruvaziyer ve Konteyner Limanına ‘İlave Konteyner Dolgu Alanı ve Yeni Bir Kurvaziyer Liman Yapımı’ işlemlerini kapsamaktadır. Bu amaçla limana yanaşacak gemilerin draft derinliğini sağlamak için proje kapsamında dip taraması işlemlerinin yapılması ve gemi seyir güvenliği açısından ana mendirek’in 100 metre kısaltılması işlemleri proje kapsamına dahil edilmiştir. Mersin Limanı Genişleme Projesi Faz-2 Rıhtım Yapımı ve Dip Taraması ÇED raporu 26.03.2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Yukarıda bahsi geçen süreç geçmişten günümüze dek Mersin Limanın genişlemesi için yapılan proje çalışmalarının özetini içermektedir. ÇED raporunun onaylanması ile süreç son aşamasına gelmiş bulunmaktadır” dedi.

 

“TÜM SU CANLILARININ BESLENME, BARINMA ÜREME ALANLARININ TAHRİP EDECEK”

Atar, tarımsal amaçlı değerlendirildiğinde deniz canlıların çeşitliliği ve sayısının günden güne azaldığını, canlıların yeni yaşam alanları arayışına girdiğini belirtti. Balıkçılık için uygun kıyı alanın az olduğunu da değinen Atar, “Kıyı balıkçılığı için de uygun alanlar azdır. Bu nedenle de korunması gerekmektedir. Ayrıca yavru balıklar kıyı alanlarında beslenerek hızla büyür ve sürüler oluşturarak açık deniz alanlarına göç ederler. Tüm bu alanda yapılacak her türlü kıyı doldurma faaliyetleri tüm su canlılarının beslenme, barınma üreme alanlarının tahrip olmasına neden olacaktır. Gerçekleştirilmek istenilen önemli büyüklükteki ilave dolgu alanı önerisinin mevcut sahil düzenlemeleri ve kara tarafındaki diğer kullanım ve fonksiyonlara olası olumsuz etkileri göz önünde bulundurulmayarak geliştirildiği açıktır. Mersin Limanı genişleme projesi gerekçeleri incelediğinde, mevcut planlarda öngörülen konteyner limanı dolgu alanının iptal edilerek bunun yerine kent merkezi silüeti önüne set olacak ilave daha büyük dolgu alanı öngörülmesinde deniz tarama ve dolgu maliyetlerinin birinci derecede etkin olduğu görülmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“BELİRLİ GRUPLARIN ÖNGÖRDÜĞÜ HEDEFLER ÜZERİNDEN KENTSEL KARARLAR ÜRETMEYE ÇALIŞILIYOR”

Atar, dünyanın ünlü liman kentlerinin Mersin’deki gibi kent merkezleri ile bütünleşmiş limanların bulunduğu gelişmiş örneklerinde, liman sahası planlanmasında merkez ve kentsel yerleşik alanların dışına yönelme eğilimleri ve planlama stratejileri geliştirildiği ve kent içinde kalan limanların genişleme alanlarının kentin dış bölgelerinde belirlendiği dile getirdi. Atar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çağdaş ülkelerde liman sahası planlamasında kent dışına yönelme söz konusudur. Kent içinde kalan limanların genişleme alanları kentin dış bölgesinde belirlenmektedir. Gelişmiş ülkelerde zaman içinde eski limanlar kent merkezinin dışına doğru genişletilirken eski liman alanları kentsel kullanımlar için ayrılmış, yat limanı, turizm tesisi ve benzeri kentsel tesisler yapılmıştır. Rapor sonucunda görülmüştür ki kentimiz bir kez daha stratejik kararlar üzerinden değil belirli grupların öngördüğü hedefler üzerinden kentsel kararlar üretmeye ve uygulamaya çalışılmaktadır. Çağdaş ve Modern liman kentlerinde liman alanları düzenlenir iken sadece deniz içerisinde yapılacak dolgu alanlarının teknik özellikleri değil sosyoekonomik, çevresel ve kentsel kaygılar ele alınarak planlanmaktadır.”

 

“MERSİN LİMANININ KENT İLE OLAN KENTSEL İLİŞKİLERİ GÖZ ARDI EDİLMEKTEDİR”

“Taşıma kapasitesine ulaşmış limanlar genişletilmeye çalışılmakta bu süreçte harcanan giderler ise vergi gelir kaybına sebep olmakta” diyen Atar sözlerini şu şekilde tamamladı: “En önemlisi mevcut limanlar genişleme projeleri ile kentimizin yarım asırdır beklediği ve çevre düzeni planında yer seçimi tamamlanan ana konteyner limanı yatırım programına alınması konusu gündeme gelmemektedir. Söz konusu proje ile yapılması düşünülen dolgu alanı ile sadece deniz içerisinde bir takım imalatlar planlanmakta bu planlar üzerinde kentimizin tarihsel açısından en önemli simgelerinden olan Mersin Limanının kent ile olan kentsel ilişkileri göz ardı edilmektedir. Mevcut limanın batı istikametinde gelişmesi Atatürk Parkı gibi şehrin simge rekreasyon alanının silüetini etkilemesi, dolgu alanının kentimizin en önemli ve en yoğun bulvarlarından İsmet İnönü Bulvarı ve şehrin doğu girişinin ulaşım sistemine yük getirmesi kentsel anlamda sorunların ortaya çıkmamasını talep ediyoruz. Keza yapılması düşünülen Liman Çevresinde Özel proje alanları, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait kentsel tasarım projelerinin bulunması ve bu süreçte bütün projelerin temel ulaşım ağının kentin giriş noktasında yer alan İsmet İnönü Bulvarı olması ulaşım açısından kentimize getirecek yükün en temel göstergesidir. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kentimize yapılacak liman yatırımlarının üst ölçek planlarla ve stratejilerle belirlenmesi gerektiğini savunuyoruz. Ayrıca bölgesel kalkınma ulaşım planlanması, alt projeleri ve ülke genelindeki ekonomik kalkınmaya hız kazandıracak sanayi endüstri ve tarım sektörleri gibi ana girdileri destekleyecek ve kalkındıracak potansiyel içerisinde olan çevre dostu çağdaş limanın projelendirilmesini talep ediyoruz. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak hazırladığımız raporu ise kamuoyuna sunmaktan onur duyarız.”

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA