Mersin Limanı Genişleme Projesi’nin temeli atıldı




Tarih: 19 Mart 2021 Cuma 18:04


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Uluslararası Limanı Doğu Akdeniz Terminali 2. Fazı Genişleme Projesi’nin temelini attı.

Haber- Harun Bor

Bakan Adil Karaismailoğlu Mersin Uluslararası Limanı Doğu Akdeniz Terminali 2. Fazı Genişleme Projesi temel atma törenine katıldı. Ulaşımın her alanında olduğu gibi denizlerde de güçlü Türkiye yolunda ilerlediklerini belirten Karaismailoğlu, “Ülkemizin, yükselişte olan Avrasya Bölgesinde lojistik bir süper güç olduğunu göğsümüzü gere gere ifade edebilir duruma geldik. Ulaşımın her alanında olduğu gibi denizlerimizde de güçlü Türkiye’ye yakışır projeleri hayata geçiriyoruz. Limanlarımızın sayısı bir bir artarken, çağa uygun niteliklere sahip tersanelerimizde gemi inşa sanayimizin kapasitesini genişletiyoruz. Devlet aklı ve iradesi ile özel sektörün gücünü bir araya getirerek dünya deniz ticaretine ağırlığımızı koyuyoruz" ifadelerini kullandı. Limanlarda elleçlenen yük miktarı 2003’te 190 milyon ton iken, 2020’de yüzde 261 artış ile 496 milyon 642 bin tona ulaştığını sözlerine ekleyen Bakan Karaismailoğlu, “Denizyolu ile gerçekleşen dış ticaret taşımalarımız da yine aynı dönemde 149 milyon tondan yüze 245 artış ile 365,4 milyon tona çıkmıştır. Limanlarımızda elleçlenen konteyner tonajı açısından da önemli mesafe kat ettik. 2003’te 2,5 TEU olan miktarı 2020’de 11,6 milyon tona yükselttik. Uluslararası Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı da yüzde 229 artış ile 2020 yılında 504 bin 752’ye ulaşmıştır. Bu tablo Türk denizciliğinin ve Türk limancılığının takdire şayan başarısının somut bir göstergesidir" dedi.

 

“500 KİŞİ DOĞRUDAN 5 BİN KİŞİ DOLAYLI OLARAK İSTİHDAM İMKANI SAĞLAYACAK”

Limanın; coğrafi konumu, kapasitesi, serbest bölge ile komşu olması, ulusal ve uluslararası kara, hava, demir ve denizyolu modlarına entegre olmasından dolayı Türkiye’de büyük bir önem arz ettiğini belirten Karaismailoğlu, TCDD Mersin Limanı’nın, Türkiye’nin ve Doğu Akdeniz’in önde gelen limanlarından biri olduğunu söyledi. Bakan Karaismailoğlu, “2007-2020 yılları arasında Mersin Uluslararası Limanı’na 1,2 milyar doların üzerinde yatırım yapıldı. Sadece ülkemiz için değil Irak, Suriye ve diğer komşu ülkelerle olan ticarette kritik işlevi olan limanımız, sektörün ihtiyaç ve taleplerine cevap vermek üzere sürekli olarak genişletilmekte ve kapasite artırımına gidilmektedir. Zira, uluslararası deniz taşımacılığında Akdeniz limanları, Asya-Avrupa hattında aktarma limanları olarak önem kazanmaktadır. Bu minvalde, temelini atacağımız Doğu Akdeniz Terminali 2. Fazı da son derece gerekli bir projedir. Yatırım bütçesi 375 milyon dolar olan projemizi, 1,5 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Projemizin 2022 sonunda işletmeye açılmasıyla birlikte, 500 kişi doğrudan 5 bin kişi dolaylı olarak istihdam imkanı sağladığını da müjdelemek isterim. Mersin Limanımız, genişletme projesiyle; güneyde toplam 880 metrelik rıhtıma sahip olacak ve 400 metrelik 2 mega geminin yanaşmasına uygun hale getirilecek. Limanımızın kapasitesi bu sayede 2,6 milyon TEU’dan, 3,6 milyon TEU’ya ulaşacaktır” şeklinde konuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konuşmasının ardından katılımcılarla birlikte genişleme projesinin temelini attı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA