Cemevin’de Nevruz Bayramı Nevruz ateşi yakılarak kutlandı




Tarih: 21 Mart 2021 Pazar 13:32


Mersin Cemevinde gerçekleşen Nevruz Programı bu sene pandemiden kaynaklı sınırlı sayıda katılımla gerçekleşti. Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dedenin okuduğu Gülbengin ardından Nevruz ateşi yakıldı.

Haber- Gizem Konucu

Mersin Cemevinde gerçekleşen Nevruz Programına Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Hasan Engin, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez Sekreteri Ali Özveren, Mersin Cemevi Yönetim Kurulu Üyeleri, İnanç Kurulu Üyeleri, Mersin Cemevi Kadın Kolları katıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, Nevruz’un 5 bin yıldan beri Ortadoğu’da hüküm süren kültür ve geleneklerinden süzülerek geldiğini belirterek, Nevruz Bayramı’nın; barış, demokrasi, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularıyla kutlayan tüm halklara mübarek olmasını dilediğini söyledi. Her yıl 21 Mart’ta Ortadoğu’daki halkların kendi kültür ve geleneklerine göre coşkulu bir şekilde bayram havasında kutlandığını belirten Kılavuz, “Her halk kendi inanç ve geleneklerine göre bugünü kutlar. Nevruz, Türki Cumhuriyetlerde mili bayramdır. İran’da coşkulu kutlamalarla birlikte resmi tatil yapılır. Ülkemizde 1995 yılında resmi bayram olarak kabul edildi.  

21 Mart baharın başlangıcıdır, eski takvimlerde yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilir” dedi.

 

“BAHARIN GELİŞİNİN MÜJDELEDİĞİ GÜNDÜR”

Kılavuz, Nevruz bayramının karlı kış günlerinden sonra baharın gelişinin müjdelendiği gün olduğunu söyleyerek, “Toprağın canlanması, ağaçların dal, çimenlerin boy verdiği, bolluğun ve bereketin başlangıcı bir gündür.  Eskinin gidişi, yeninin gelişidir. Yeni bir gündür ve her günden üstündür. Güneşin Balık burcundan Koç burcuna girdiği gündür. Nevruz her büyük sancıdan sonra yeniden direnişi, dirilişi, varoluşu, doğayla dostluğu, dayanışmayı, aşkı, arkadaşlığı ölümsüz özgürlüğü anlatan gündür. Saray sultanları ve hükümdarlar bugünü bayram olarak kutlamışlar. Bunlardan Kaşgarlı Mahmud, Nizâmü’ı Mülk, Melik Şah, Akkoyunlu  Uzun Hasan, Safevi devletini kurucusu Şah İsmail ( Hatai ), Osmanlılarda 1. Ahmet ve Sultan Dördüncü Murad gibi. Ömer Hayyam ( 1040- 1122 ) Nevruz Name isimli eserinde, 21 Mart Nevruz bayramının bir Kürt bayramı olduğunu zamanımızdan bin yıl öncesinden seslenerek bildiriyor. Medlerin ülkesini işgal eden Asur Krallarından zalim Dehak ve demirci Kava mücadelesi anlatılıyor. Kürt halkı bir demirci ustası olan Kava’nın, mücadelesiyle zalim bir Hükümdar olan, her haklı çığlığı susturan, mazlum halka kan kusturan Dehak’ın saltanatını yıkarak zulmünden kurtarıyor. 21 Mart gününe rastladığı söylenen bu günü, Kürtler yerleştikleri bütün coğrafyalarda bayram havasında coşkulu bir şekilde kutlarlar.  Alevi Bektaşi İnancında 21 Mart Nevruz günü kutsal bir gün olarak kabul edilir. Alevi Pirleri bu gün dünyanın var oluş günüdür, her günden üstündür derler. Şahı Merdan Ali’nin, Kabe’nin içinde 21 Mart 598 yılında doğduğu gündür. Geçmişte Alevi dergah ve cemevlerinde Nevruz günü meydan açılır, semah dönülür, nefesler okunur, nasip alınıp verilirdi. 2021 Nevruz etkinliğini dünyayı saran korona virüsünden dolayı kitlesel olarak kutlamayı sakıncalı buluyoruz. Cemevlerinde sembolik olarak gülbank okuyarak, çerağlar uyarmak ve semah dönülerek,  zakirlerin okuyacağı nefeslerle Nevruz’u kutlayacağız. Şahı Merdan Ali, Boz Atlı Hızır’ın Himmeti ile; bu Nevruz birlik ve beraberliğe vesile olsun. Dünyayı saran koronavirüsü son bulsun, Halkımız huzur ve mutluluğa kavuşsun” ifadelerini kullandı.


Etiket: mersin, cemevi, nevruzbayramı


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA