Tarsus’un tarihi ve kültürel varlıklarının korunması için kalıcı çözümler üretmeye çalışan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan hem Tarsus hem Türkiye için önemli bir girişime imza attı. Başkan Bozdoğan’ın girişimiyle Tarsus tarihi kent merkezi UNESCO’nun gündemine girdi. Tarsus tarihi kent merkezinin Dünya Kültür Mirası listesine girmesi için çalışan Başkan Bozdoğan, haziran ayında UNESCO heyetini Tarsus’ta ağırlayacak, Tarsus’u tanıtacak.
Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan, antik çağlarda Akdeniz havzasının en önemli metropollerinden biri olan Tarsus, tarihi ve kültürel mirasını bugünlere kadar ulaştırmış nadir kentlerden birisi. Tarsus Belediyesi, Tarsus’un bu değerlerinin daha etkin şekilde korunmasını ve daha etkin şekilde tanıtılmasını amaçlıyor. Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, kentin UNESCO Dünya Kültür Mirası kapsamına alınması için geçtiğimiz aylarda çalışmalara başlamıştı. Başkan Bozdoğan, Tarsus tarihi geçmişinin korunarak geleceğe taşınması konusundaki girişimlere, Almanya'dan katkı sunacak olan Almanya UNESCO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Felix Leonhart, Wiesbaden eski Belediye Başkanı Dr. Helmut Georg Müller, Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin, Stuttgart Dress & Sommer Yöneticisi Mustafa Kösebay, Türk Alman Sağlık Vakfı Yönetim Üyesi İç Mimar Rafet Solak ve İnşaat Mühendisi/Yatırımcı Huriye Yaman Yılmaz ile birlikte online görüşmelerde bulundu.
Toplantılarda, Tarsus’un tarihi ve kültürel değerlerini, Tarsus’un tarihteki yerini anlatan Başkan Bozdoğan, UNESCO heyetinin ilgisini Tarsus'a çekmeyi başardı. UNESCO uzmanları Tarsus’un tarihi ve kültürel değerlerini yerinde görmek, Tarsus Belediyesi’nin koruma projelerini incelemek üzere haziran ayında Tarsus’ta olacak.
BOZDOĞAN "TARSUS, EBEDİYEN DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEHİRLERİ ARASINDAKİ YERİNİ ALACAK"
Görüşmelere ilişkin açıklama yapan Bozdoğan; “Dünya kenti Tarsus’un tarihi geçmişinin tam anlamıyla ortaya çıkarılmasıyla birlikte bilinen tarihten daha eski bir yerleşim yeri olduğu gözler önüne serilecek. Bu tarihi geçmişi ortaya çıkarabilmek için UNESCO’nun vereceği desteğe ihtiyaç duyuyoruz. UESCO temsilcileri, tarih araştırmacıları ve uzman arkeologlar ile yaptığımız görüşmeler olumlu bir şekilde devam ediyor. Bu doğrultuda teknik bir heyet haziran ayında Tarsus’a gelip araştırma yapacak. Filozofların ve ilklerin şehri Tarsus'a tarihi ve turistlik açıdan günlük değil, kalıcı çözümler üretme noktasındaki kararlılığımız, tıpkı kent tarihimiz gibi yüzyıllar boyunca evrensel boyutta sürecek ve Tarsus ebediyen dünyanın en güzel şehirleri arasındaki yerini almış olacak” dedi. (Haber Merkezi)
|