“İŞÇİLİK MALİYETLERİ ÜRÜN FİYATLARINI TETİKLİYOR"






Tarih: 26 Ekim 2024 Cumartesi 15:27

HABER MERKEZİ

Üye ziyaretlerini sürdüren Tarsus Ticaret Borsası Yönetimi, bu kapsamda Tarsus Hal’i esnaflarından Müslüm Yıldızbakan ve Tekin Fidanoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette işçilik maliyetlerine dikkat çeken Yıldızbakan, “Üreticiyle birlikte aracıları da rekabet imkanı kazandıracak uygulamalar ihdas edilmesi gerekiyor” dedi.



Borsa üyelerine gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke ve yönetimi, ilk olarak Tarsus Hal’i esnaflarından Müslüm Yıldızbakan'ı ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Müslüm Yıldızbakan, “Yaş meyve ve sebze üretiminde tüketiminde pazarlanmasında ihracatında enflasyon oranlarına bağlı olarak girdi fiyatları ile işçilik ücretlerinde yüksek oranlı artış yaşanıyor. Ülkemiz için stratejik sektör olan tarım, alt sektörlerle birlikte en çok istihdamı sağlayan fabrikadır. Üreticiyle birlikte aracıları da rekabet imkanı kazandıracak uygulamalar ihdas edilmesi gerekiyor." İfadelerine yer verdi. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke de “Yüksek gıda fiyatları uzun bir süreden beri ülkenin gündeminden düşmüyor. Bu soruya verilen yaygın cevap, üreticilerle tüketiciler arasındaki zincirin diğer halkalarının yani aracıların fiyatları arttırdığı yönünde. Ama gerçekten öyle mi? Tarladan sofraya kadar olan süreçte epey aşama var: Üretim, hasat, işleme, boylama, paketleme, ambalaj, üretim bölgesinden tüketim bölgesine ürünün taşınması yani lojistik, piyasaya arzı, market, manav ve pazarlarda satışa sunulması. Bütün bunların içinde ise en büyük yekünü artık işçilik tutuyor” diye konuştu.

 

“BU MALİYETLERDE YENİ SEZONDA ÜRETİM ÇOK ZOR”

Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke ve yönetimi daha sonra yine Tarsus Hali esnaflarından Tekin Fidanoğlu'nu ziyaret etti. Tekin Fidanoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ettiği konuşmasında, “Tarlada toplanan sebzelerin bu maliyetlerde yeni sezonda üretmek çok zor olacak” dedi. Fidanoğlu, “Çiftçi sebzesini ya kendisine ait ya da kiraladığı tarlada serada üretir. Üretim yapabilmesi için sera malzemelerine, fide, gübre, ilaç gibi girdilere ve finansmana ihtiyaç var. Çiftçi üretim için gerekli olan girdileri ekonomik durumu iyiyse kendisi alabilir. Fakat, çiftçiler serada üretim için girdileri, sebze ve meyve satışına aracılık eden hal komisyoncusundan alır. Ürettiği domatesi de komisyoncuya vererek satılmasını sağlar. Öyle bir sistem kurulmuş ki, sözünü ettiğimiz bu sebepler yüzünden özellikle küçük üreticiler, komisyoncular olmasa, üretim yapamayacak durumdalar. Bu maliyetler artık bizlerinde belini büküyor” diye konuştu. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke ise “Şimdiden tarım sektörüne pozitif ayrımcılık uygulayan politikaların ihdas edilmesi, yaş meyve sebze üretimini daha da teşvik edecek politika ve destekleme modellerinin uygulanması gerektiğini her defasında söylüyoruz. Bugün sizler de bu maliyetler karşısında zor anlar zor günler yaşıyorsunuz “ ifadelerine yer verdi.  


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)



 



ANASAYFA
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinhakimiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA