FESTİVAL KAPSAMINDAKİ ETKİNLİKLER YOĞUN İLGİ GÖRDÜ






Tarih: 3 Kasım 2024 Pazar 11:09

HABER MERKEZİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde bu yıl 3.’sünü organize ettiği ‘Uluslararası Tarsus Festivali’, müzik ve eğlenceyi bir araya getirirken; sanat atölyeleri ve söyleşiler ile de vatandaşların yeni bilgi ve deneyimler edinmesine öncülük etmeyi sürdürüyor. Bu kapsamda Tarsus Müzesi, St. Paul Meydanı, Tarsusa’a Değer katanlar (TADEKA) Binası ve Siptilli Çarşısı gibi kentin tarihi dokuları arasında gerçekleştirilen, ünlü şeflerin yanı sıra alanında uzman pek çok ismin yer aldığı programlar, Tarsuslular tarafından severek geniş bir katılımla gerçekleşiyor



Sabahın erken saatlerinde çocuklara yönelik gerçekleştirilen atölyelerle başlayan programlar gün içinde yetişkinliklerin kendine bir şeyler bulabileceği etkinliklerle devam etti. Bu kapsamda Tarsus Müzesi’nde Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Küresel İklim Krizi, Tarım ve Onarıcı Tarıma Geçiş’ söyleşisinde organik ve sürdürülebilir üretimin önemine dikkat çekildi. Kopan, 1970’li yıllarda ciddi bir üretim kriziyle karşı karşıya kalındığını belirtirken; o yıllarda ‘Limit Aşım Günü’nün 29 Aralık olduğunu vurguladı. Aradan geçen yarım asrı aşan sürede ‘Limit Aşım Günü’nün gerilere çekildiğini belirten Kopan, 2023 yılının 2 Ağustos’unda Türkiye’de bütün yıllık tüketim kaynaklarının tükendiğini vurgulayarak “Gelecek kuşakların su, hayvansal gıda ve diğer doğal kaynaklarını tüketiyoruz” şeklinde konuştu. Kopan, 2024 yılında Limit Aşım Günü’nün Haziran ayına kadar gerilediğini kaydetti.

 

SEYMEN: TÜRKİYE’NİN AÇLIKTAN KIRILMASININ NEDENİ ÜRETİMİN, KÖYLERİN BİTİRİLMESİ

Cem Seymen ise aynı söyleşide yerinde ve organik üretimin önemine dikkat çekti. Seymen, çiftçiyi yerinde desteklemenin öneme değinirken, “Önerdiğim şey; yeni bir yaşam biçimi. Yeni bir mantaliteye ihtiyaç var” dedi. Çiftçinin yerinde desteklenmesi meselesi üzerinde duran moderatör Yekta Kopan’ın, ‘Yerel üreticinin sesini duyurmak için yerel yöneticilerin neler yapması gerektiğini’ sorması üzerine Cem Seymen de “Kırsalı kooperatiflerle birleştirmek gerekiyor. Türkiye’nin açlıktan kırılmasının nedeni üretimin, köylerin bitirilmesi” diye konuştu. Seymen, belediyelerin bu noktada oldukça önemli olduğuna dikkat çekerken, çiftçinin desteklenmesi meselesini de bir kurtuluş mücadelesine dönüştürmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

ST. PAUL MEYDANI’NI LEZZET KOKULARI SARDI

St.Paul Meydanı’nda gerçekleşen bir başka etkinlikten ise, lezzet kokuları yükseldi. Ünlü şef Ferhat Bora ‘Tatlı bir tabak Tarsus’ temalı gastronomi sunumunda Mersin ve Tarsus’a has; Tarsus çöreği, Tarsus Sarıulak zeytinyağı ve narenciye ürünleri birleşiminden Tarsus tatlısı yaptı. Bora; etkinlikte Tarsuslulara özel kendi deneyimlerinden yola çıkarak, pişirme gerektirmeyen ve evde bulunan malzemelerden herkesin çok seveceği yeni bir tatlı ortaya çıkardı. Gastronomi öğrencilerinin de yer aldığı etkinlikte, şef Bora tatlı yapımında dikkat edilmesi gereken teknik bilgiler paylaştı. Etkinlik bitiminde Tarsus tatlısı herkese ikram edildi.

 

PROF. DR. UZUN, SÖYLEŞİDE MUTLU YAŞAMANIN SIRLARINI ELE ALDI

Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazı Evi’nde Prof. Dr. Bilge Uzun tarafından hazırlanan ‘Her Güne Güneş Doğar: Mutlu Yaşamın Sırrı’ söyleşisi gerçekleşti. Mutluluk üzerine konuşan ve yurtdışındaki seyahat anılarından bahseden Uzun, Tarsus’un kültürel çeşitliliğine değindi. Uzun’un anlatımıyla gözleri kapalı şekilde nefes egzersizleri yapan katılımcılar, söyleşiye yoğun ilgi gösterdi. Prof. Dr. Uzun, söyleşinin sonunda hayranlarının kitaplarını imzaladı.

 

TARSUS’UN PANCARI ÜNLÜ ŞEFİN ELİNDE SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜ

Festivalde Tarsus’un eşsiz lezzetlerinin de sunulmasıyla adeta lezzet şovuna da dönüştü. Alanında birbirinden başarılı şeflerin konuk edildiği festivalde Şef Gökhan Çilak ‘Tarsus’un Kayıp Lezzetleri: Yavaş Gıdanın İzinde Bir Miras’ isimli gastronomi sunumunu gerçekleştirdi. Tarihi Siptilli Çarşısı’nda Tarsus’a özgü ‘Tarsus Pancarı’ ile Ekşili Pancar yemeği yapan Çilak, solw food akımını anlattı. Yerel malzemelerle sürdürülebilirliği de desteklemek istediklerini kaydeden Çilak, Tarsus’un beyaz pancarı gibi benzersiz bir ürünü tanıtacaklarını söyledi. Yerel tarımı koruma misyonu da elde ettiklerini de söyleyen Çilak, eşsiz yemek sunumu ile katılımcıların beğenisini kazandı.

 

KENTİN DÖRT BİR YANINDAN MÜZİK SESLERİ YÜKSELDİ

Gün boyu süren etkinliklerde İtalya, Bulgaristan, Litvanya, Slovakya, Çekya Cumhuriyeti gibi farklı ülkelerden gelen dans ekiplerinin sahne performansları göz doldururken dans ritmine eşlik eden vatandaşlar eğlencenin tadını doyasıya çıkardı. 7’den 70’e her yaşın kendine uygun etkinlikleri bulabileceği festivalde Kültür Park’ta STAGE Çocuk Konseri ile yer alırken, Yarenlik Alanı’nda Tarsus Folklor Araştırmaları Derneği Korosu’nun verdiği konserde Anadolu coğrafyasından ve bu yöreye özgü parçalar seslendirildi. Birbirinden farklı grupların sahne aldığı konserler TADEKA Ritim Grubu, Tarsus Türk Halk Müziği Derneği Korosu ve Tarsus Türk Sanat Musikisi Derneği konserler ile devam etti. Akşam saatlerinde ise Tarsus İnleyen Nağmeler Derneği Korosu’nun vermiş olduğu konserde çalınan parçalarla Tarsuslular nostaljik anlar yaşadı.


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)



 



ANASAYFA
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinhakimiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA