Gültak: “Şu ana kadar kadınlarla ilgili en çok proje üreten Akdeniz Belediyesi”




Tarih: 6 Nisan 2021 Salı 15:19


Akdeniz Belediye Meclisi’nin nisan ayı ilk toplantısında, Meclis üyelerinin Akdeniz ilçesinde yaşayan kadınlara yönelik yatırımların az olduğu yönündeki eleştirilere cevap veren Akdeniz Belediyesi Başkanı M. Mustafa Gültak, “Şu ana kadar kadınlarla ilgili en çok proje üreten Akdeniz Belediyesi” dedi.

Haber- Harun Bor

Akdeniz Belediye Meclis nisan ayı ilk toplantısında Başkanlık Makamı’nın 2020 Yılı Mali Faaliyet Raporu, Meclis üyelerinin oybirliğiyle onaylanıp kabul edildi. Faaliyet raporlarında meclis üyelerinin eleştirilerine yanıt veren Gültak, bugüne kadar yaptıkları projelerden tek tek bahsetti. Kadınlara yönelik çalışmaların az olduğu yönünde gelen eleştirilere yanıt veren Gültak, Akdeniz Belediyesi olarak şu ana kadar kadınlarla ilgili en çok proje ürettiklerini belirterek, “Üretici kadın kooperatiflerini destekledik. 3 tane kooperatif kuruldu. Bir tanesi engelli kooperatifi ikisi kadın kooperatifidir. Şu an merkezde 4 belediye var. Diğer belediyelere baktığımızda 3 kooperatifi olan tek belediyeyiz. Kadın kooperatiflerinin üretim noktasında birçok mahallede üretim yapılmasına destek olundu. Onların yaptığı işleri büyütme noktasında da 1 milyonun üzerinde bir para gelecek ve onlara verilecek” dedi. Bu kooperatiflerin ürettikleri ürünleri de “Kadın Emeği Diyarı”nda satarak ekonomiye ve kendilerine katkı sağladığını dile getiren Gültak, bahsedilen alanın daha da genişletileceğini söyledi.

 

“MASKE ÜRETİMİ YAPAN İLK BELEDİYELERDEN BİRİ OLDUK”

Gültak kadınlarla ilgili yaptıkları hizmetlerden bahsederek, “2019 yılında 3 bin 180 kadına mahalle evlerinde meslek edindirme noktasında eğitimler verdik. 2020 yılında 180 oldu bu sayı nedeni de pandemi oldu. 2021 yılında ise şu ana kadar 777 kadına ulaştık. Hanımefendilerin çocuklarına bırakacakları kreşler, eğitim alanları da tüm bu evlerde mevcuttur. Mersin’de bir ilk aslında Türkiye’de bir ilk bu iddialı söylüyorum bunu; kadınlar İŞKUR üzerinden ders aldılar ve aldıkları ders için para ödendi. 2020 yılında pandemi nedeniyle kurs yapamadık. Eczacı olmam nedeniyle Türkiye’de yine bir ilke imza attık, bazı evleri hızlı bir şekilde açtık ve maske üretimi yapan ilk belediyelerden biri olduk. Bu maske üretiminden dolayı 40 kadına 45 bin lira para verdik. Bunlar sizin seçmenleriniz, Akdeniz’in kadınları, Kürdü Lazı, Giritlisi, Alevisi, Sünnisi ile bu yardımları yaptık. Bin 500 kadınımızı Kapadokya, Gaziantep, Sarnıç, Yerköprü, Konya’ya gönderdik. Konya’da bir gece konakladılar. Bunlar Yenişehir, Toroslar ve Mezitli’nin kadınları değil, Akdeniz’in kadınları. Yaz kamplarını kullanıyoruz, şehit ailelerimizi, gençlerimiz yaz kamplarına gönderiyoruz. Bu kadınlar hayatlarında ilk kez belki de bir otele gitti ve çocuklar hayatlarında ilk kez deniz gördüler” dedi.

 

Gültak, Akdeniz ilçesinde yeşil alanların ve parkların sayısının artması için kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunun altını çizerek, “Şehrimizin girişinin muntazam olduğunu hiçbirimiz iddia edemeyiz. Ayrıca birçoğunuzun, Türkiye’nin en kötü girişine sahip kentlerden birinin de Mersin olduğunu mutlaka dile getirdiğinize eminim” diyen Başkan Mustafa Gültak, sözlerini şöyle sürdürdü; “Peki, biz ne yaptık? Çay Mahallesi’nin hemen doğu girişinde, virane durumda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) ait çok eski bir fabrika vardı. TOKİ ile irtibata geçerek, oranın yıkılmasını sağladık. Tertemiz bir yer oldu. 19 dönüm; TOKİ’nin rezerv alanı, bir anda tertemiz, ferah bir görünüme kavuştu” ifadelerini kullandı. Gültak ayrıca Çay Mahallesi’nde “yerinde kentsel dönüşüm” projesinden de bahsederek, “Burada bulunan ve mülkiyeti ATAŞ’a ait 140 dönümlük yerleşke içerisinde 415 konut, 32 dükkan, ticaret merkezi ve caminin inşaat çalışmaları 1 yıl gibi kısa sürede bitti. Ayrıca şehrimizin en merkezi mahallelerinden biri olan Barış Mahallesi’nde de yine TOKİ eliyle proje başlatıldı” şeklinde konuştu.

 

Gültak, Bahçe ve Barış Mahallesi’nde yerinde kentsel dönüşümün başladığını da belirterek,  “Şu anda mahallede, yüzde 82 oranında kabul ve memnuniyet var. Nasıl oldu biliyor musunuz? Vatandaşlarımızın talebi üzerine, onlarla birlikte proje üzerinde revizeler yapıldı. Ve en sonunda da vatandaşlarımız belediyemize gelerek projeyi incelediler, kontrol ettiler. Böylesi bir değişim, dönüşüm ve yenilenme Barış Mahallesi’nde ilk kez oluyor. Mersin’e ve Barış Mahallesi sakinlerine Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu. Çay Mahallesi’nde projenin yerinde kentsel dönüşüm olduğunun altını bir kez daha çizen Gültak, “Yani bu proje, dışarıdan gelecek olanlara kapalıdır. Özetle, o mahallede yaşayanlar dışında, başka yerlerden gelenler bu evleri satın alamayacak şekilde bir uygulama yaparak, bütün Çay Mahallesi yaşayanlarının, kendileri için hazırlanmış bu güvenli ve modern yapılara, akrabaları, yakın komşuları ile birlikte taşınmalarını sağlamak istiyoruz” dedi. 20 yıldır şehrin imar sorununun olduğunu da belirten Gültak, “Bir türlü tarım görüşü gelmiyordu. Uzun savaşların sonucunda tarım görüşünü getirdik. 2023’ten önce ikinci etap imar sorunu da çözülmüş olacak. Şehrin imarı yoksa gelişemez. Kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm olmadan bu kentte yeşil alanları çoğaltmanın başka bir formülü varsa hemen şurada deklere edin ben de uygulamaya başlayacağım. Bu şehirde bunun önünü keserseniz yeşil alanlar artmaz. Bunun sorumlusu da ben değilim. Bundan önce burayı yönetmiş insanlar. Ben düzeltmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

 

“AKDENİZ’İN ÇOCUKLARI İÇİN FIRSAT EŞİTLİĞİ GETİRDİK”

Gültak, Akdeniz’de öğrenciler için yaptıkları yatırımlardan da söz ederek, Türkiye’de ender olan bir portal kurduklarını ve bu portal sayesinde öğrencilerin çok rahatlıkla sınavlara hazırlandıklarını belirtti. Gültak, “Akdeniz bölgesinde üniversite sınavına hazırlanan 3 bin gencimiz var. Akdeniz’in çocukları için fırsat eşitliği getirdik. Bu çocuklar bu portala girdiklerinde 100 binin üzerinde soru var, bütün lise notları var, çözemediği soruların görselleri var, Mersin’de sınava girdiklerinde kaçıncı olduklarını görüyorlar, bütün istatistikler veriliyor. Bu şifreleri okul müdürleri ve ailelerine de verdik. Bu sayede otokontrol de sağlanıyor” diye konuştu. Belediye olarak üniversitelerle çalışmama gibi bir durumun söz konusu olmadığına değinen Gültak, “Geldiğimiz günden beri üniversitelerle en çok çalışan proje üreten belediye olduk. Örneğin; yarın bir başka çocuğumuz 30 yıl sonra buranın belediye başkanı olacak. Akdeniz’deki BİLSEM öğrencileri ile temasa geçen ilk belediyeyiz. BİLSEM öğrencilerinin özel yetenekli öğrenciler bunlar tespit ediliyor, Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı özel sınavlarla bunu belirliyor. Bu çocukların aileleri tespit ediliyor. Aileler fakir, çocuklarının çalışma ortamı yok, bütün bu ailelere özel odalar yaptık. İçinde masa, bilgisayar, kitaplık, ne arasanız var. Aileleri üniversite ile tanıştırdık ancak pandemi sebebiyle biraz sekteye uğradı yoksa tüm aileler küçük yaşlarda üniversite ile tanışacaklar. Bunlara sahip çıkmazsanız, bunların içinde Kürt de var Arap da var gidin oturdukları eve bakın. Biz bu çocuklara sahip çıkmazsak geleceğimize sahip çıkmayız. Bu çocuklarla şimdi Akdeniz Belediyesi özel olarak ilgileniyor. Bazı işadamlarımız bu çocuklarımıza burs veriyor. Her ay bursları yatıyor” ifadelerini kullandı.

 

“HEM TEMİZLEDİK HEM EĞİTİM AYAĞINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

“Karaduvar şehrimizin en önemli mahallelerinde birisi, öyle bir sahili vardı ki taşlarla dolu, insanların yoldan geçme şansları yok” diyen Gültak, göreve gelir gelmez burada yaklaşık 800 metre sahili kayaların üstüne toprakla doldurup yemyeşil bir sahil bandı yaptıklarını söyledi. Gültak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gölgelikler yaptık, fıskiyeler yaptık ve halk orada artık denize giriyor. Şimdi liman tarafını yapıyoruz, her lodosla su taşar ve oradaki sahil bandını kayalarla yükselttik artık deniz taşması yaşanmıyor. Şimdi bisiklet yolu yapıyoruz. Karaduvar’ın 27 dönümlük bir parkı daha olacak. Dillere destan bir Balık Festivali var, 2 günde 50 bin kişinin geldiği festivale insanlar akın akın geliyor” dedi. Adanalıoğlu ve Kazanlı’da STK’larla birlikte yeşil kaplumbağalar ve carettalar için de çalışmalar yaptıklarına değinen Gültak, “Nöbetler tutuldu, temizlik yapıldı. İlk önce özel kolejlerden başlayarak, sonrasında MEB ile birlikte anlaşma yaparak ilkokul çocuklarımızı ormanlara götürdük. Temizlik yapmaya götürdük. Çocuklara ormana poşet, plastik atılmaması gerektiğini öğrettik. Hem temizledik hem eğitim ayağını gerçekleştirdik” dedi.

 

“AKDENİZ KENDİ ASFALTINI KENDİSİ YAPACAK”

Asfalt konusunda da eleştirilere cevap veren Gültak, “Ciddi anlamda asfalt ve kaldırım çalışmaları yaptık. Bizden sonra Akdeniz’de başkan olacak kişiye de Akdeniz’de çok güzel bir plent kazandırıyoruz. Kardeş belediyemiz Gaziantep’ten göndereceği 15 milyon lira değerinde bir plenti Akdeniz’e kazandırıyoruz. Bu benim veya sizlerin malı değil, Akdeniz’in malı oldu. Tarım arazi yollarımıza soğuk asfalt dökecek bir sistem hazırladık. Yerli ve milli olan BMC firmasının bir kamyonu geldi her şeyi hazır ve yazın Akdeniz Belediyesi olarak hem sıcak hem soğuk asfalt dökecek tesisleri Akdeniz’e kazandırdık. Bunlar hibeler sayesinde olacak ve bunun Akdeniz halkı için dileniyorum. Çok da seviyorum dilenmeyi bunu halk için yapıyorum. Konya Büyükşehir Belediyesi de bu konuda yardım ediyor. Akdeniz Belediyesi artık asfalt için ihaleye çıkmayacak, kendi asfaltını kendisi yapacak” ifadelerine yer verdi.

 

“MOBİL SEYYARLARIN MÜLKİYETİ BİZE AİTTİR”

Pandemi ile de en iyi mücadele eden belediyelerden biri olduklarını da belirten Gültak bu dönemde hem maske ürettiklerini, hem maske üreterek kadınlara iş imkanı sağladıklarını hem de bunların yanında Akdeniz’de dezenfekte işlemlerini de sürdürdüklerini dile getirdi. Hayvan pazarı hakkında da konuşan Gültak, hayvan pazarı yapılmasının ilçe belediyelerin görevi olmadığının altını çizdi. Gültak, “Buradan büyükşehir yetkililerine seslenmiş olalım sizin sayenizde. Geldiğimiz günden bugüne kadar mobil seyyarlar Akdeniz’de hiç yoktu. Bu mobil seyyarların mülkiyeti bize aittir. Kurban bayramında birçok mahallemizde bize ait olan mobil seyyarları halka hizmet olarak sunmuş olacağız. Bunlar daha önce yoktu. Bahsettiğiniz ödeneklerin içinde sabah çorbasından öğlen yemeğine, poşetlenmesinden kesim ücretlerinin de dahil olduğu tüm fiyatlar mevcuttur. Bunlar bizden sonra da seçilecek arkadaşlara bırakacağımız mülkler olacak. Yani biz her sene birilerine para vermiyoruz” dedi.

 

“BİZ SADECE KONUŞMUYORUZ İCRAAT YAPIYORUZ”

Gültak, Şevket Sümer’de Mersin’in en lüks semt pazarını kurduklarına da değinerek, önceki dönemlerde kavga, gürültünün eksik olmadığı yere huzuru getirdiklerini söyledi. Gültak, “142. Cadde Siteler Karakolu’nun hemen yanı hal mahallesi ile Şevket Sümer’in arası, bir dönem burayı yöneten arkadaşların labarotuvar alanı. Kavgaların, gürültülerin olduğu, her gün kepenklerin kapatıldığı kiraların ödenemediği, vergilerin ve SSK borçlarının ödenemediği bir cadde. Huzurun olmadığı, bol bol biber gazının olduğu bir cadde. Kavgalar, gürültüler, daha neyi taşladığını bilmeyen birçok çocuğun sorunları 142. Cadde. Şimdi orada Mersin’in en iddialı semt pazarı var.  Orada şu anda kardeşlik, huzur, ticaret ve para var. Bütün binalar giydirildi. Burada 200 tane esnaf vardı. Bu esnafların çoğunun siyasi görüşü de bana uymuyordu. Biz hepsinin emeklerini, tezgahını geri verdik. Yani partizanca davranmadık. Orada 20 yıldır duran esnaflara geri verdik ve çok memnunlar. Bir zaman biber gazından geçilmeyen, bir cadde Mersin’in en konforlu bir caddesi haline geldi. Biz sadece konuşmuyoruz icraat yapıyoruz” diye konuştu.

 

 


Etiket: akdenizbelediyesi, mustafagültak, faaliyetraporu


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA