HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Mersin Şubesi’nin 6. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel Kurulda Mehmet Yüce, Hizmet-İş Sendikası’nın yeni şube başkanı seçildi. Genel Kurulda konuşan Genel Başkan Mahmut Arslan, 104 emekli amiralin imzasıyla yayınlanan bildiriye tepki göstererek, "Bu ülke ne yazık ki darbelerden çok çekti. Darbelerin faturasını en çokta çalışanlar olarak biz ödedik. Başta 12 Eylül darbesi olmak üzere, 28 Şubat süreci, 27 Nisan e-bildirisi, 71 muhtırası ve 15 Temmuz gibi ülkenin geçmişine ve geleceğine kasteden darbeci zihniyetten, en çok çalışanlar olarak biz çektik” dedi.
Haber- Gizem Konucu
HAK-İŞ'e bağlı Hizmet-İş Mersin Şubesi'nin 6. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Pandemi koşulları altında gerçekleştirilen genel kurula Genel Başkan Mahmut Arslan video konferans yöntemiyle katılırken, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, Genel Başkan Yardımcıları Halil Özdemir, Celal Yıldız, Mehmet Keskin, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Genel Sekreter Remzi Karataş, Mersin Şube Başkanı Hüseyin Gün, Adana Şube Başkanı Abdurrahman Yücel, Karaman Şube Başkanı Mehmet Bayrakçı, Niğde Şube Başkanı Kadir Yenel, Genel Merkez Kadın Komite Başkanı Hatice Ayhan, şube delegeleri katıldı.
“15 TEMMUZ’DA SOKAKLARA DÖKÜLEN MİLLETİMİZ HAİNLERE KARŞI DİK DURDU”
Genel Kurulda konuşan Genel Başkan Mahmut Arslan, 104 emekli amiralin imzasıyla yayınlanan bildiriyle ilgili açıklamalarda bulunarak,“Gece yarısı yayınlanan bildiriye karşı HAK-İŞ Konfederasyonumuz, aynı gün içinde bir karşı bildiri yayınlamıştır. Bu bildiriye karşı çok net ve çok sert bir tavır koyduk. Bu ülke ne yazık ki darbelerden çok çekti. Darbelerin faturasını en çokta çalışanlar olarak biz ödedik. Başta 12 Eylül darbesi olmak üzere, 28 Şubat süreci, 27 Nisan e-bildirisi, 71 muhtırası ve 15 Temmuz gibi ülkenin geçmişine ve geleceğine kasteden darbeci zihniyetten, en çok çalışanlar olarak biz çektik” ifadelerini kullandı. Arslan 12 Eylül askeri darbesinde sendikal yapıların darmadağın edildiğini belirterek, “HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ kapatıldı. Çok zorluk çektik. Özellikle 28 Şubat‘ta da benzer şekilde bir post modern darbe ile karşılaştık. Ne yazık ki Türkiye’nin 300 milyar doları hortumlandı ve Türkiye büyük bir yoksullukla karşı karşıya kaldı. Kazanılmış haklarımızı kaybettik. Ama Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 15 Temmuz’da bu darbecilere hadleri bildirildi. 15 Temmuz’da sokaklara dökülen milletimiz, siyasal görüşleri ne olursa olsun FETÖ’cü hainlere karşı dik durdu. Biz HAK-İŞ olarak, demokrasi ve millet iradesine darbe iması oluşturacak tüm açıklamaları şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Milletin imkanlarıyla o makamlarda olanlar millete ayar veremez, demokrasimize müdahale edemezler. Oturdukları yerlerden ahkam kesenler hadlerini bilecek” dedi.
“DEMOKRASİ YOKSA HAKLARIMIZ YOK”
Demokrasiye bundan sonra da sahip çıkacaklarının altını çizen Arslan, hangi dönem, hangi iktidar olursa olsun darbeye karşı net bir tavır aldıklarını ve bu tavırdan dolayı da ağır bedeller ödediklerini söyledi. Arslan, “Demokrasimize bundan sonrasında da sahip çıkacağız. Demokrasi yoksa sendikacılık yok, demokrasi yoksa haklarımız yok. Haddini bilmeyenlere hadlerini bildirmek için demokratik tepkimizi koyacağız” dedi. Demokrasilerde ifade özgürlüğünün olduğunu, ancak örgüt kurarak gece yarılarında yüce Türk milleti diyerek başlayan bildiriler yayınlamanın tarihi deneyimlerimizle darbelere zemin hazırlama anlamına geldiğini dile getiren Arslan, Türkiye’de bu tür imaların bir daha konuşulmaması için sorumlularından yargı önünde hesap sorulmasının önemini belirtti. Arslan, “Bu ve benzeri girişimlere karşı gerek yargının gerekse tüm sivil toplum örgütlerinin tepki koymasını demokrasimiz açısından çok önemli ve anlamlı buluyoruz. 15 Temmuz’da sokaklara çıkan ilk HAK-İŞ olmuştur bugünde bunlara karşı gereken ilk tepkiyi HAK-İŞ göstermiştir” ifadelerini kullandı.
“KİT’LERDEKİ ARKADAŞLARIMIZIN KADRO ALABİLMESİ YÖNÜNDE MÜCADELEMİZ OLACAK”
Arslan, “Mersin bölgesinde başta PTT olmak üzere, Devlet Hava Meydanları, Devlet Malzeme Ofisi, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi KİT’lerde uzun yıllardır örgütlü olduğumuz, toplu sözleşme süreçlerini sürdürdüğümüz ama kadro alamadığımız arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın da kadro taleplerini inşallah gerçekleştirmek üzere yoğun bir mücadele göstermekteyiz” diyerek “696 sayılı KHK ile pek çok arkadaşımız kadro aldı ancak KİT’ler de çalışan arkadaşlarımız kapsam dışında kaldı. Mücadelemizin bir ayağını da KİT’lerdeki arkadaşlarımızın kadro alabilmesi yönünde olacak şekilde belirledik” şeklinde konuştu. Hizmet-İş Sendikası Mersin Şubesi’ni yeni bir temsilcilikten öte, sağlam temeller üzerine yeniden inşa edilmiş bir emek kalesi olarak gördüklerini ifade eden Arslan, “Özgür iradeyle seçilecek arkadaşlarımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da işçi kardeşlerimizin taleplerine ve sorunlarına daha hızlı ve çözüm odaklı çalışmalar yürüteceklerine gönülden inanıyoruz” diye konuştu.
AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK’TAN ARSLAN’A TEŞEKKÜR
Arslan, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının yarın sıra belediye çalışan üyelerinin de zorluklarla karşılaştığını dile getirerek, çalışanlara teşekkürlerini iletti. Arslan “Pandeminin önlerine engel koymasına, pek çoğunun koronavirüs testinin pozitif çıkmasına rağmen üyelerimiz işlerini hiçbir zaman aksatmadılar. Türkiye’deki bütün belediye emekçilerini özverili çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum” dedi. Akdeniz Belediye Başkanı M. Muhammet Gültak, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’a, HAK-İŞ’in ortaya koyduğu diyalog eksenli çalışmalardan dolayı teşekkür etti. İşçinin hakkını koruyan, adaleti sağlayan, işvereni de mağdur etmeyen bir anlayışın hakim olması gerektiğini ifade eden Gültak, “HAK-İŞ bu anlayışı layıkıyla temsil ediyor. Akdeniz Belediyesi emekçileri maaşlarını 4 ay geriden alıyordu. Biz maaşları zamanında ödüyoruz” ifadelerini kullandı.
“YENİ SÖZLEŞME DÖNEMLERİNDE DAHA ÇOK MÜCADELE EDECEĞİZ”
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz de Türkiye’de olduğu gibi Mersin’de de büyümeye devam ettiklerini belirterek, “Üyemiz olmasa dahi bizden beklentileri olan, çözüm üretmemizi bekleyen emekçiler var. Onlar içinde mücadele edeceğiz” diye konuşan Öz, “Bundan sonraki süreçte, göreve gelecek arkadaşlarımız Mersin Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri başta olmak üzere Mersinli tüm emekçilerin sorunları için mücadele verecektir” dedi. Yaklaşık 106 bin emekçinin iş kolu değişikliği nedeniyle Hizmet-İş Sendikası çatısı altından ayrılmak zorunda kaldığını hatırlatan Öz, “Üyelerimiz sendikamızdan ayrılmak zorunda kaldılar ancak HAK-İŞ çatısı altında onlarla beraber olmaya ve mücadele etmeye devam ediyoruz. Bugün Hizmet-İş olarak, şehir hastanelerinde temizlik işlerinde, özel sektörde temizlik işlerinde, toplum yararına programlarda, ev ve konut işçiliğinde çalışan emekçilerimiz ile tıpkı belediye çalışanlarımız ile olduğu gibi yol yürümek istiyoruz. Bunun için örgütlenme çalışmalarımıza Türkiye genelinde hız vereceğiz. Bugün belediyelerde bin 400 iş yerinde aynı anda toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütüyoruz. Pandemi dönemi nedeniyle azalan gelirler bu sözleşmelerimizin bazı iş yerlerimizde üyelerimiz lehine olmasını engelledi. Ancak pandemi döneminin de yavaş yavaş sona ermesiyle üyelerimizin hak ettikleri ücret ve sosyal hakları alması için yeni sözleşme dönemlerinde daha çok mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)
|