Mecliste genel- yerel tartışması




Tarih: 13 Nisan 2021 Salı 16:59


Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Nisan Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Başkanlığı’nda Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Mecliste genel – yerel sorunların ayrı tutulması gerektiği tartışması dikkat çekti. CHP Büyükşehir Meclisi Grup Sözcüsü ÜnzileKuru’nun “Umarım hepimiz aşılanırız” sözü üzerine AK Parti Meclis üyesi Zafer Şahin Özturan, “Genel politikayı bırakalım artık.Bırakın geneli genel yapsın. Biz yereli yapalım.Burada bence yerel konuşmalar yapılsın” şeklinde yanıt verdi.

Haber- Harun Bor

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Nisan Ayı 2. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan toplantıda Cumhur İttifakı gündem dışı maddelerin, gündem maddelerinden sonra konuşulmasını talep etti. Toplantıda genel sorunlar ile yerel sorunların birbirine karışması ile ilgili tartışma yaşandı.

Gündem dışı maddeler kısmında söz alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, 3 dönümlük arazide yapmak istedikleri projeleri yapamadıklarını çünkü bu alanın hazineye ait olduğunu söyleyerek, buna çözüm üretilmesi gerektiğine değindi. Tarhan, Ekonomi ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a da ulaşamadıklarına dikkat çekerek, “7 Şubat 2020’de 3 dönüm yer için bedelini ödeyeceğimizi söylediğimiz, her işlemin bittiği yer için aldığımız cevap ‘Bakan onayı bekleniyor’ oldu. Ben buradan Lütfi Elvan’a teşekkür ediyorum. Bakan olmadan önce çözüm bulmasa da en azından her aradığımızda ulaşıyorduk. Yapsın, yapmasın önemli değil ilgilenmesi yetiyordu. Bakana ulaşmak şu anda mümkün olmuyor. Ben bunu şikayet olsun diye söylemiyorum. Doğal bir şey bu. Diyorum ki; keşke bakan olmasaydı daha çok işimize yarayacaktı. Bunlara çözüm bulmak gerekiyor. 3 bin metrekare yeri yapamıyoruz bir senedir. İşgalleri de kaldırın, temizliğini yapın diyemiyoruz çünkü hazinenin. Onu dersek kötü oluruz” ifadelerini kullandı. Tarhan’ın bu sözleri üzerine söz alan AK Parti Meclis Üyesi Zafer Şahin Özturan da Tarhan’ın sözlerinin kendilerini üzdüğünü dile getirdi. Özturan, “Neşet Başkan, Lütfi Elvan için keşke bakan olmasaydı gibi bir cümle kullandı. Aslında Mersin’den bir milletvekilimizin devlet bakanı olması bizim için bir onurdur. Türkiye için de büyük bir başarıdır. Sayın bakanıma ulaşamıyorum dedi. Aslında bugün Mersin’de hiçbir siyasi ayrım yapmaksızın kapısını kim çalarsa sonuna kadar açık. Hep kullandığı güzel şeyler var. Bana bu şehre üreteceğimiz projeler getirin sonuna kadar arkanızdayız diyor. Destek veren bir bakanımız. Mersin’e çok büyük bir katkılar sağladı” şeklinde yanıt verdi.

ÖZTURAN: “ŞEHRİ GENELLE GERMEYELİM”

Gündem dışı maddeler kısmında söz alan CHP Büyükşehir Meclisi Grup Sözcüsü Ünzile Kuru da Ramazan Ayı’nın dostluk, saygı, sevgi ve sağlık getirmesini temenni ettiğini söyleyerek, “Şu ramazan ayında en önemlisi sağlık. Umarım manen bulduğumuz gibi fiziken de şifa buluruz. Umarım hepimiz aşılanabiliriz. Umarım aşılarımız hepimize, tüm halkımıza yeter. Hatta fazlasını da ihtiyaç sahibi başka ülkelere de göndeririz ümidindeyim. Umarım ekonomimiz de iyi yerlere ulaşır” ifadelerini kullandı. Özturan, Kuru’nun bu sözlerine yanıt vererek, “Biz aslında yerelin formatından çıktık genel formatta gidiyoruz. Bunu 3, 4 aydır yaşıyoruz. Yerelin ciddi sorunlarını bıraktık, genelin sorunları üzerinden politika üretmeye çalışıyoruz. Sürekli merkez hükümeti eleştireceğiz” dedi. Kuru’nun “Umarım hepimiz aşı olabiliriz” sözüne de yanıt veren Özturan, “Büyük bir devletiz. Bugün dünyada ilk 10’nun içinde 15 milyonu insanımızın aşılandığı bir süreci yaşıyoruz. Pandemi süreci de bir an önce biter. Aslında bugün birbirimize destek olma zamanı. Bugün Türkiye tarihinde sosyal devlet anlayışı ile bir hükümet olmadı. Bugün milyonlarca insana sosyal devleti sağlıyoruz. Pandemi bizim sorunumuz değil sadece, dünyanın sorunu. Dünyanın en gelişmiş ülkelerin bile sağlık sektörü çöktü. Bana göre arkadaşlar bu şehrin en büyük sorunu ne? Onu bulup getirsinler. Alt yapı, kentsel dönüşüm, yol köprü, sosyal yardımları getirelim gündeme. Genel politikayı bırakalım artık. Bugün yerel yönetimlerden sorunlu belediye başkanısınız. Bugün biz burada yerel yönetimlerden sorumlu meclis üyeleriyiz. Bırakın geneli genel yapsın. Biz yereli yapalım. İnsanların bizden talebi var. Bizim belediye başkanı bir yerde işgal varsa her türlü yetkiyi kullanabilir zaten. Burada bence yerel konuşmalar yapılsın. Şehri de genelle germeyelim” diye konuştu.

 

SEÇER: “İKTİDARA MENSUP MECLİS ÜYELERİ OLARAK BİZLERE YARDIMCI OLMANIZ LAZIM”

Özturan’ın genel ile yerel sorunların ayrı tutulması gerektiği ile ilgili konuşması üzerine söz alan Tarhan, “Gerçekten yerel ile genel birbirinden ayrı mı tutulmalı yoksa birbirine bağımlı mı?” dedi. “Genel ve yerel sorunları birbirinden ayrı düşünmek mümkün değil” diyen Tarhan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Siyaset ayrıdır. Yerel ve genel sorunlar birbirine bağlıdır. Oradan izin bekliyoruz birçok konuda. Arkadaşlar gereğini yapın diyor ama o Davultepedeki orman alanı 100. Yıl alanı için kiraya verildi. Orman Bakanlığı yazısında buraya müdahale edemeyeceğimiz söylendi. Lunapark, düğün salonu yapıyorlar oraya biz müdahale edemiyoruz. Sahilde Çevre Bakanlığı işgalcilere göz yumuyor. Herkes mülkünü korumak zorunda. Devlet kendi mülkünü koruyacak.”

Meclis üyelerinin konuşmalarının ardından Mezitli sahili ile ilgili açıklamalarda bulunan Seçer, Mezitli sahilinin önemli bir konu olduğunu ve sahillerin halka ait olduğunu belirtti. Seçer, “Sahiller, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uhdesindedir ama bunu vatandaş bilmez.  Vatandaş şunu biliyor, sahilleri pislik götürüyor belediyeler nerede? Doğal alanlar var oraya tesisleşme yapılamıyor. Oralarda vatandaşlar denize girebiliyor ama o alanlarda da duş alamıyor, tuvalet yok. Bunları tabii ki belediye başkanlarından istiyor. Siz izin olmadan çivi dahi çakamıyorsunuz” şeklinde konuştu. Aynı şekilde Atatürk Parkı’nda da tahsis alamadıklarını dile getiren Seçer, “Turizm medeniyettir. Turizme önem veriyoruz. Bir yerde bir işlem yapacaksanız tahsis istersiniz. Son 1,5 senedir çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Tahsis alamıyoruz. Atatürk Park’ta düzenlemeler yaptık. Zar zor iki yıllık ön tahsis aldık. Projeler devam edecek ama tahsis alamıyoruz. Bu şekilde kente hizmet edemiyoruz. Davul bizim kucağımızda tokmak bir başkasının elinde. İstediğimiz kamu kurumu, isteyen kamu, yarar kamu yararı. Bunları da konuşmamız lazım. Sizlerin de iktidara mensup meclis üyeleri olarak bizlere yardımcı olmanız lazım. Burada birbirimize zor durumda sokma gibi bir anlayışımız yok” dedi.


Etiket: mersin, mersinbüyükşehirbelediyesi, meclis


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA